Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 17:11

ΚαταστολήPointer

Βασανιστήρια εν μέση οδώ!

Νέα υπόθεση «ζαρντινιέρα», με πρωταγωνιστές ανθρωπόμορφα γουρούνια των ΜΑΤ και θύμα το μέλος του Ρουβίκωνα Λάμπρο Γούλα, ο οποίος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια το δημόσιο βασανισμό του σε στενά των Εξαρχείων. Αδιάψευαστοι μάρτυρες των βασανιστηρίων τα σοβαρά τραύματα που φέρει σε όλο του το σώμα, από τα πόδια μέχρι το κεφάλι, αποτέλεσμα των άγριων χτυπημάτων που δέχτηκε.

Ο Λ. Γούλας βρισκόταν έξω από καφενείο των Εξαρχείων, που είχαν περικυκλώσει τα ΜΑΤ και απειλούσαν να μπουκάρουν (είχε προηγηθεί, πριν από ώρα, «πέσιμο» σε ΔΙΑΔΕΣ). Στη γωνία Τοσίτσα και Τσαμαδού, αφού προηγουμένως τον ψέκασαν με τη φυσούνα, τον άρπαξαν, τον έβαλαν κάτω και άρχισαν να τον χτυπούν με τα γκλομπ. Στη συνέχεια, τον έσυραν σε μια γωνιά (φροντίζοντας να μην τους παίρνουν κάμερες) και άρχισαν να τον χτυπούν, γυρίζοντάς τον μεταξύ τους εν είδει μπάλας. Του έβγαλαν τα ρούχα, του κοπάναγαν το κεφάλι στον τοίχο, συνέχισαν να τον κλωτσούν, ενώ ένας προσποιήθηκε ότι τον βιάζει, αφού προηγουμένως του έβγαλε και το εσώρουχο που με κόπο είχε κρατήσει. «Ετσι γαμάνε οι χακί. Στα Εξάρχεια έχουμε χούντα ρε, το κατάλαβες; Οποιος δε δέχεται φάπα και πούτσα δε θα μπαίνει στα Εξάρχεια. Εμείς κάνουμε κουμάντο», του φώναζε το γουρούνι!

Αφού ολοκλήρωσαν το βασανισμό του (ο Γούλας λέει ότι είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου, αλλά νομίζει πως όλο αυτό κράτησε κάνα μισάωρο), φώναξαν την Αμεση Δράση να τον παραλάβει «για τα περαιτέρω». Του είπαν να ντυθεί, τον αλυσόδεσαν πισθάγκωνα, τον έβαλαν στο περιπολικό και τον κουβάλησαν στη ΓΑΔΑ τραυματισμένο. Χρειάστηκε η παρέμβαση της συνηγόρου του Αννυς Παπαρρούσου για να τον μεταφέρουν σιδηροδέσμιο στον «Ευαγγελισμό». «Οι γιατροί μου φέρθηκαν μια χαρά, απαίτησαν να βγουν οι χειροπέδες, μου έδωσαν πρώτες βοήθειες, μου έκαναν εξετάσεις. Επέστρεψα στη ΓΑΔΑ και μετά αυτόφωρο», λέει ο Γούλας. Ο μπάτσος που είχε δηλωθεί ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του δεν εμφανίστηκε στο  δικαστήριο (συνηθισμένη τακτική της μπατσαρίας, ιδιαίτερα όταν ο συλληφθείς έχει ξυλοκοπηθεί) και η δίκη αναβλήθηκε για τις 20 Νοέμβρη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή στη διάρκεια αστυνομικής επίθεσης. Εχουμε έναν σκοπούμενο βασανισμό πολίτη εν μέση οδώ. Οπως ακριβώς είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη με τον κύπριο φοιτητή, που μετά είπαν ότι έπεσε και χτύπησε σε μια ζαρντινιέρα. Τότε τους διέψευσε η εικόνα από κάμερες. Στην περίπτωση του Γούλα υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ίδιος δήλωσε ότι «τον έναν που γλεντούσε περισσότερο και έδινε εντολές, μπορώ να τον αναγνωρίσω γιατί ήταν ο μόνος που έβγαλε το κράνος του αλλά δε μου το ζήτησε κανείς». «Η σύλληψή του ήταν προσχηματική και σκόπιμη. Υπέστη βασανιστήρια πριν μεταφερθεί στην Κρατική Ασφάλεια, τα οποία είδαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο συνδυασμός υπέρμετρης αστυνομικής βίας και βαριάς προσβολής της προσωπικότητας συντελέστηκε με συγκεκριμένες μεθόδους που είναι γνωστές σε συνθήκες κατάλυσης της δημοκρατίας. Οι πράξεις των αστυνομικών είναι κακουργηματικές και ως τέτοιες θα έπρεπε να κριθούν», δήλωσε η Αννυ Παπαρρούσου.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019