Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 22:27

ΔιεθνήPointer

Πώς να ζήσεις στη Γαλλία με 450 ευρώ;



Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Γαλλίας έγιναν την περασμένη βδομάδα με αφορμή την αυτοπυρπόληση 22χρονου φοιτητή, που ήταν γνωστός με το όνομα Ανάς Κ, ο οποίος φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Lyon 2. Η αυτοπυρπόληση έγινε στο κέντρο της Λιόν και ο φοιτητής διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά εγκαύματα με τη ζωή του να βρίσκεται σε κίνδυνο. 

Στο μήνυμα που άφησε στο Facebook πριν από την απόπειρα αυτοκτονίας, ο φοιτητής έγραψε: «Αυτό το χρόνο κάνω το δεύτερο έτος του διπλώματος μπάτσελορ για τρίτη φορά. Δεν έχω φράγκο. Ακόμα κι όταν έχω, παίρνω 450 ευρώ το μήνα. Πώς μπορείς να ζήσεις με αυτά;». Ο Ανάς Κ κατηγόρησε ευθέως τους τρεις τελευταίους γάλλους προέδρους, τον Μακρόν, τον Ολάντ και τον Σαρκοζί, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον αργό θάνατο που βίωνε εξαιτίας της ατμόσφαιρας αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Κατηγόρησε και τη Λε Πεν αλλά και τους δημοσιογράφους που συνεισφέρουν στην καλλιέργεια του φόβου. 

Η απόπειρα αυτοκτονίας του Ανάς Κ ευαισθητοποίησε πολλούς φοιτητές που διαδήλωσαν στο κέντρο της Λιόν αλλά και στο Παρίσι και τη Λιλ, όπου κατάφεραν να ακυρώσουν την προγραμματισμένη ομιλία του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε κάποιο συνέδριο για τη… δημοκρατία. 

Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Lyon 2, Ναταλί Ντομπνιέ, δήλωσε ότι δεν είχε πάρει χαμπάρι καθόλου τον προσωπικό αγώνα του φοιτητή που ήταν ενσωματωμένος αρκετά στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Υποσχέθηκε δε, να οργανώσει ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης των φοιτητών! 

Ομως οι φοιτητές δε ζητούν ψυχολόγους, λεφτά ζητούν για να μπορούν να σπουδάσουν σαν άνθρωποι. Δε ζητούν ελεημοσύνη. Ούτε ο Ανάς Κ ζητούσε ελεημοσύνη. Στο μήνυμά του κάλεσε τον κόσμο να αντισταθεί στη φτώχεια πολλών φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια. Ανήκε άλλωστε στη φοιτητική ένωση Solidaires (Αλληλεγγύη). Η πράξη του δεν ήταν κυρίως μία πράξη απελπισίας αλλά μία πράξη αντίστασης σε μία κοινωνία που υποτίθεται ότι ευημερεί στερώντας το μέλλον από χιλιάδες νέους ανθρώπους.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019