Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 | 23:46

ΔιεθνήPointer

Χιλή

Οι εργάτες μαζικά στον αγώνα

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Χιλή, έχοντας πλέον βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Πινιέρα, απαιτώντας την παραίτησή του. Την Τρίτη 12 Νοέμβρη, δεκάδες χιλιάδες εργάτες από τους μεγαλύτερους παραγωγικούς κλάδους κατέβηκαν σε απεργία αλληλεγγύης στις διαδηλώσεις. Παράλληλα, μια συμμαχία μεταξύ των συνδικάτων των λιμενεργατών, των μεταλλωρύχων, των οικοδόμων, των εκπαιδευτικών, των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. έδωσε στην κυβέρνηση μια λίστα με αιτήματα, δηλώνοντας ότι αν δεν ικανοποιηθούν εντός πέντε ημερών θα κατέβουν σε απεργία διαρκείας. Τα αιτήματα αφορούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ταυτόχρονα, στηρίζουν τα πολιτικά αιτήματα των διαδηλώσεων για συνταγματική αναθεώρηση. Βασικό αίτημα των συνδικάτων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και της σύνταξης στα 635 δολάρια, κάτι που στηρίζουν μαζικά και οι διαδηλωτές.

Την περασμένη βδομάδα, ο Πινιέρα ανακοίνωσε μέτρα αύξησης του ελάχιστου μισθού στα 444 δολάρια, κάτι που προκάλεσε την οργή των εργατών, αφού το μέτρο αυτό δεν αποτελεί αύξηση του μισθού σε βάρος του καπιταλιστικών κερδών, αλλά κρατική επιδότηση του μισθού. Μ’ άλλα λόγια, ό,τι θα τους δίνει με το ένα χέρι θα τους το έχει πάρει με το άλλο (με τη φορολογία). Η λαϊκή εξέγερση οδήγησε σε περιορισμό του προσδοκούμενου ρυθμού ανάπτυξης του χιλιάνικου καπιταλισμού, ενώ η ισοτιμία του πέσο σε σχέση με το δολάριο έπεσε στα 800 προς ένα.

Η Διεθνής Ενωση των Λιμενεργατών, που εκπροσωπεί περισσότερους από 125.000 εργάτες, προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση Πινιέρα δεν σταματήσει την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών και ειδικά των λιμενεργατών που συμμετέχουν οργανωμένα στις διαδηλώσεις, θα προχωρήσει σε μποϊκοτάζ και οι εργάτες της θα αρνούνται να ξεφορτώνουν πλοία με σημαία Χιλής.

Μαζί με τα μέτρα για αύξηση του κατώτερου μισθού ο Πινιέρα ανακοίνωσε και σκλήρυνση της καταστολής και μεγαλύτερες ποινές για όσους συλλαμβάνονται σε διαδήλωση.


Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019