Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:23

ΠολιτικήPointer

Πράσινη κωμωδία

Ολα τα λεφτά ήταν το πανό, φόντο στο βήμα που θα μιλούσε η Φώφη: «Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής». Τους το έγραψε για να το εμπεδώσουν. Η κωμωδία συνεχίστηκε με τη Φώφη να εξηγεί ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έφυγε ποτέ. Είναι ο κινητήριος μοχλός, ο πρωταγωνιστής μέσα στο Κίνημα Αλλαγής» και πως «το ζητούμενο σήμερα είναι ο τρόπος προσαρμογής του καταστατικού και της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στην απόφαση, για την λειτουργική ενοποίηση του Κινήματος Αλλαγής». Και γιατί το ΠΑΣΟΚ κάνει συνέδριο χωρίς να εκλέγει συνέδρους; «Η απάντηση είναι σαφής», είπε η Φώφη, απορώντας που οι διαφωνούντες δεν την αντιλαμβάνονται. «Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει οργανώσεις βάσης, επομένως δεν μπορεί να εκλέξει τώρα συνέδρους. Και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργήσουμε νέες. Θα ήταν σε ευθεία αντίθεση με τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας. Οργανώσεις έχει το Κίνημα Αλλαγής στο οποίο μετέχουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατά συντριπτική πλειοψηφία. Δεν κάνουμε βήματα πίσω, βήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν στο γκρεμό. Σύνεδροι θα είναι οι εκλεγμένοι σύνεδροι του συνεδρίου του 2015, που παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και οι εκλεγμένοι σύνεδροι, μέλη ΠΑΣΟΚ, του συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής του 2019 και φυσικά τα μέλη της ΚΟΕΣ. Δηλαδή, συνέδριο με εκλεγμένους αντιπροσώπους και ανοιχτές πόρτες»!

Κι οποιανού δεν του αρέσει να πάει να πνιγεί. «Κάποιοι που μέχρι χθες μιλούσαν για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, σήμερα κάνουν σημαία την ΠΑΣΟΚολαγνεία. Πόσες θέσεις θα αλλάξουν ακόμα προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους; Είναι προσωπικοί; Είναι πολιτικοί; Ποιους εκφράζουν στην παράταξη; Ταυτίζονται με την πλειοψηφία της λαϊκής μας βάσης; Ερωτώ. Προφανώς όχι». Πώς να μην τα πάρει στο κρανίο η Φώφη; «Επιτρέψτε μου λοιπόν να νιώθω τεράστια οργή για αυτούς που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το συναίσθημα των αγνών ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ. Ενα συναίσθημα που μας ενώνει όλους εμάς, που είμαστε σήμερα εδώ. Και που μείναμε. Μείναμε εδώ και δώσαμε, δίνουμε και θα δίνουμε τη μάχη».

Αφού τους τα 'χωσε, χωρίς κανείς να καθήσει να την ακούσει (ο Ανδρουλάκης και οι δικοί του απουσίασαν επιδεικτικά από τη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ - Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου), η Φώφη έβγαλε όλη τη μεγαλοψυχία της: «Την ενότητα και την κοινή μας πορεία, έχω πράγματι εγώ την πρώτη ευθύνη να την διασφαλίσω. Το πράττω και θα συνεχίσω. Αταλάντευτα. Απλώνω πρώτη το χέρι και ζητώ να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Με τις διαφορές μας, με τις διαφωνίες μας. Αλλά όλοι μαζί και συντεταγμένα. Γιατί πιστεύω βαθιά στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Γιατί πιστεύω βαθιά στο ΠΑΣΟΚ. Στο ΠΑΣΟΚ που πίστεψε ο ελληνικός λαός και αγωνίστηκε για μια ελπίδα που δεν διαψεύστηκε ποτέ».

ΠΑΣΟΚ τέρμα, λοιπόν. Υπάρχει μόνο το όνομα, ένα πουκάμισο αδειανό. Οργανώσεις έχει μόνο το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή η Φώφη. Τι θα κάνουν οι ανδρουλακικοί; Σ' αυτή τη φάση δεν έχουν μεγάλα περιθώρια ελιγμών. Δεν μπορούν να φύγουν, γιατί δεν έχουν πού να πάνε, ενώ θα τους ακολουθεί η καταγγελία των «διασπαστών του Κινήματος» και δεν είναι καθόλου σίγουροι ότι θα τους ακολουθήσει το σύνολο αυτών που τους στηρίζει. Αν ήταν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ, θα το είχαν κάνει ροηγουμένως, υπό καλύτερες συνθήκες. Επομένως, η μόνη λύση γι' αυτούς είναι να παραμείνουν στο κόμμα της Φώφης και να περιμένουν την ευκαιρία για να το πάρουν, με τον Ανδρουλάκη να μοστράρεται ως ο εκπρόσωπος της γενιάς των σαραντάρηδων, που μπορεί να ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ, να του δώσει πνοή και προοπτική κτλ. κτλ.

Το ερώτημα για όλους τους είναι αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα υπάρχει κόμμα -έστω του 8%- για να διεκδικήσουν. Τη Φώφη και την παρέα της αυτό δεν τους απασχολεί και τόσο. «Τι είχαμε, τι χάσαμε» είναι το μότο τους. Ο Ανδρουλάκης, όμως; Γιατί να είναι ο Ανδρουλάκης κάτι το διαφορετικό; Τόσα χρόνια έχει στην αστική πολιτική και δεν κατόρθωσε να κάνει κάτι το αξιοσημείωτο. Πάντοτε κινούνταν στη σκιά κάποιου βαρόνου. Αρχικά του Σκανδαλίδη, τώρα του Βενιζέλου! Η ηλικία, ως γνωστόν, μπορεί να αποτελέσει καλό αμπαλάζ στη σόου μπιζ της αστικής πολιτικής, αλλά κανένας δεν αγοράζει μόνο αμπαλάζ. Πρέπει να υπάρχει και κάτι από μέσα. Και ο Ανδρουλάκης, μολονότι δεν έχει το χάλι της Φώφης, δεν είναι και κάτι το εξαιρετικό.

ΥΓ1. Αφού «καθάρισε» (;) με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, η Φώφη κανόνισε μια συνάντηση με τον Στουρνάρα, η οποία εξελίχθηκε σε… αρμένικη βίζιτα μιάμισης ώρας, στη διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση «εφ' όλης της ύλης για την οικονομία», λέει (εσείς αν θέλετε το πιστεύετε). Βγήκαν οι σχετικές φωτογραφίες και η Φώφη ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας «για τους πιο ευάλωτους δανειολήπτες», αλλά και Επερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τις χρεώσεις των τραπεζών στις συναλλαγές. Στο σπίτι όλα καλά;

ΥΓ2. Εντύπωση προκαλεί η πλήρης απουσία των παλαιών βαρόνων του ΠΑΣΟΚ από τα τεκταινόμενα. Βαριούνται αφόρητα, φαίνεται, καθώς έχουν καταλάβει ότι το μαγαζί δεν έχει χαΐρι.
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019