Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 07:44

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Στα σχολεία της ύπνωσης μόνο τα όνειρά μας μας κρατάνε ξύπνιους

Στα σχολεία της ύπνωσης μόνο τα όνειρά μας μας κρατάνε ξύπνιους. Με τη θλιβερή αυτή διαπίστωση, που συγχρόνως φανερώνει και μη παραίτηση από το όνειρο για ένα άλλο σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές, που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει, κλείνουν την επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, τη διοικητική και εκπαιδευτική ιεραρχία, οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Αργοστολίου «Μαρίνος Κοργια-λένιος».

Περιγράφουν τη μίζερη, καταθλιπτική και ασφυκτική καθημερινότητα. Τις ατέλειωτες ώρες μελέτης μέσα στο άγχος, την παπαγαλία, την ακριβοπληρωμένη διαδρομή σπίτι-σχολείο-φροντιστήριο, τα οικονομικά βάρη που υφίστανται οι οικογένειες προκειμένου να στηρίξουν τα παιδιά τους. Δε θέλουν να είναι «πειραματόζωα» της πολιτικής της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, που με ψευτομέτρα αλλάζει κάποιες πλευρές αυτής της καθημερινότητας και όχι την ουσία.

Και μάλιστα επί τα χείρω, αφού μετά το Λύκειο Γαβρόγλου που μετέτρεψε το σχολείο σε εξεταστικό κέντρο με διπλές εξετάσεις και φροντιστηριοποίησε τη Γ΄ Λυκείου, έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ που σχεδιάζει τις προαγωγικές εξετάσεις για όλες τις τάξεις του Λυκείου με τράπεζα θεμάτων, την επιβολή της βάσης του 10 και επιπλέον βάσης εισαγωγής από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, την επιλογή του αριθμού εισακτέων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με στόχο να περιοριστεί δραστικά η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι μαθητές τονίζουν ότι αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που τους κινητοποιούν και αποφασίζουν καταλήψεις και διαδηλώσεις.

Με τις ίδιες αγωνίες κινητοποιούνται οι μαθητές και στην Κρήτη, όπου τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλα, παρότι βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο μήνα της νέας σχολικής χρονιάς. Πορείες έγιναν με σχετικά αιτήματα στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι τα κενά -και μάλιστα σε βασικές ειδικότητες- σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, κ.λπ.

Μπορεί να είναι σύνηθες οι μαθητές να βγαίνουν στο δρόμο κάθε φορά τέτοια εποχή και λίγο πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Φέτος, όμως, υπάρχει όλο εκείνο το εύφλεκτο υλικό, πλην των συνηθισμένων αιτημάτων, που μπορεί να πυροδοτήσει δυσάρεστες για την κυβέρνηση και το αστικό σύστημα καταστάσεις, καθώς τα μέτρα που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι θα φέρει με επόμενο νομοσχέδιο είναι πολύ σκληρά.
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019