Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:21

ΚαταστολήPointer

Κάτω τα ξερά σας από τις πορείες

Kάποια στιγμή θα το ξεφούρνιζαν κι αυτό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας, εν είδει λαγού, βγήκε σε τηλεοπτικό κανάλι και δήλωσε ότι θα αλλάξει το καθεστώς προκειμένου να οριοθετηθεί ο χώρος που θα πραγματοποιούνται οι πορείες ώστε οι διαδηλωτές να διαμαρτύρονται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες και στους πολίτες.

Μετά άρχισαν οι διαρροές σε φιλικά Μέσα για τις προτάσεις που εξετάζονται. Σε μικρές πορείες θα χρησιμοποιείται μόνο μια λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ σε ακόμη μικρότερες μόνο το πεζοδρόμιο. Για τις μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις θα πρέπει να ορίζεται συγκεκριμένος χώρος για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης και η διαδρομή της πορείας να είναι συγκεκριμένη, ώστε να είναι ευκολότερη η διαχείριση της κυκλοφορίας από την αστυνομία. Ολες οι συγκεντρώσεις, βέβαια, καλούνται σε καθορισμένο χώρο (για να ξέρει ο κόσμος πού θα πάει), ενώ και η διαδρομή που ακολουθεί κάθε πορεία είναι επίσης γνωστή. Δεν υπάρχει πορεία που να μην είναι παρόντες οι μπάτσοι (προφανώς έχουν ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί το Ιντερνετ για να δει τι καλέσματα σε πορείες υπάρχουν - παλιότερα πρέπει να έψαχναν τις αφίσες στα ντουβάρια).

Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί αυτού. Μια χαρά είναι ενημερωμένοι για τις πορείες, μεγάλες και μικρές και μια χαρά μπορούν και ρυθμίζουν την κυκλοφορία (εκτός από τις περιπτώσεις που δε θέλουν, οι οποίες δεν είναι λίγες). Ούτε οι μαγαζάτορες του κέντρου έχουν πρόβλημα επειδή κόβεται για λίγες ώρες η κυκλοφορία (το μεγάλο τους πρόβλημα είναι οι άδειες τσέπες των εργαζόμενων, αλλά γι' αυτό οι ιθύνοντες κάνουν μόκο).

Η ιδέα είναι πολύ παλιά και επανέρχεται από καιρού εις καιρόν. Τελευταία φορά ήταν επί Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό Μπάτσων και Καταστολής τον Δένδια. Δημοσιοποιήθηκε και τότε κάποιο σχέδιο, ίδιο μ' αυτό που διαρρέουν σήμερα, όμως ύστερα από τη γενική κατακραυγή αναγκάστηκαν να το αποσύρουν. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τα κέντρα των μεγάλων πόλεων, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας κ.ά. σε αποστειρωμένες ζώνες. Σε μια βιτρίνα κατασκευασμένης καπιταλιστικής ευμάρειας, που δε θα διαταράσσεται από την οργή και τη διαμαρτυρία αυτών που διαδηλώνουν. Ταυτόχρονα, να ακυρώσουν την ίδια τη δυναμική των πορειών, με τη μετατροπή τους σε κάποιου είδους φολκλόρ που θα «αποδεικνύει» την ισχύ του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, που αναγνωρίζουν τα αστικά Συντάγματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι την κυβέρνηση σπεύδει και πάλι να συνδράμει ο εσμός των αστών δημοσιογράφων και αναλυτών, που «θυμήθηκε» και πάλι τον «πολιτισμό», τα «δικαιώματα των πολλών» και όλα γενικά τα ιδεολογήματα που συγκροτούν τη θεωρία του αστικού ατομικισμού.

Σ' αυτά τα θέματα δε χωρά συζήτηση και συμβιβαστικές προτάσεις. Ενα σύνθημα πρέπει ν' ακουστεί από εκατομμύρια χείλη: κάτω τα ξερά σας από τις συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια και τις πορείες. Κι αν δοκιμάσουν να βάλουν απαγορεύσεις, αυτές πρέπει να σπάσουν πάραυτα με τη δύναμη της ταξικής πάλης.
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019