Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 03:48

Βαθύ ΚόκκινοPointer

Σαν έτοιμοι από καιρό

Κάτι φασισταριά στα Διαβατά αποφάσισαν να κάνουν πάρτι με χοιρινό και αλκοόλ έξω από τον εκεί καταυλισμό προσφύγων, για να προκαλέσουν τους μουσουλμάνους πρόσφυγες. Το θέμα θα είχε λήξει με μια βελούδινη αστυνομική επιχείρηση (κολλητάρια τους είναι οι μπάτσοι, θα τους έλεγαν «μαζέψτε τα» και θα τα μάζευαν), αν δεν αναλάμβανε την υπεράσπισή τους ο βουλευτής της ΝΔ Κυρανάκης, που δήλωσε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να ψήνει ό,τι του αρέσει και να πίνει ό,τι του γουστάρει. «Γιατί να περιοριστούν τα δικαιώματα των Ελλήνων; Με ποια λογική;», ρώτησε ο Κυρανάκης. Λες και το ζήτημα ήταν οι πανσέτες και οι ρετσίνες και όχι η χρήση τους ως εργαλείου ωμής ρατσιστικής πρόκλησης. Από κοντά κι ο Πλεύρης, που ανησύχησε μήπως χάσει το φασιστικό μονοπώλιο. Ο Κυρανάκης επανήλθε και από το Twitter, σαν γνήσιος προβοκάτορας: «Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ποινικοποιηθεί η κατανάλωση χοιρινού από έλληνες πολίτες δίπλα σε δομές μεταναστών. Απίστευτα πράγματα».

Η Μπακογιάννη έπιασε στον αέρα τι πάει να γίνει και φρόντισε να το σταματήσει εν τη γενέσει του. Πρώτα έδωσε πιστοποιητικό πνευματικής απορίας στους βουλευτές της ΝΔ («κάποιοι δικοί μας νέοι βουλευτές, πιστεύω ότι δεν κατάλαβαν για τι μιλούσαν») και μετά πέταξε τη φαρμακερή ατάκα: «Δεν υπάρχει βουλευτής της ΝΔ με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα υποστηρίξει την έλλειψη ανθρωπιάς».

Δεν είχε στο νου μόνο τον Κυρανάκη και τον Πλεύρη, αλλά και τον πρώην υπουργό Χ. Αθανασίου που έστρωσε βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «αλλοίωσης του πληθυσμού» στη Λέσβο και μετατροπής της σε «νέα Ροδόπη»! Πρώην ανώτερος δικαστής είναι ο Αθανασίου, ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Και είναι και άνθρωπος του Σαμαρά. Ενας λόγος παραπάνω για τη Ντόρα, να αναφερθεί στη «ΝΔ με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», ρίχνοντας καρφί στον Σαμαρά με τους Μπαλτάκους και τους Αθανασίου.

Δεν την έπιασε, βέβαια, κάποιος αντιρατσιστικός οίστρος τη Μπακογιάννη. Ούτε χτύπησαν μέσα της τα… τέλια του ανθρωπισμού. Απλούστατα, άλλαξαν οι εποχές. Οσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση, τα στελέχη της πρωτοστατούσαν σε ρατσιστική ρητορική ενάντια στους «λαθρομετανάστες» και στον ΣΥΡΙΖΑ που «τους κουβαλάει εδώ και τους κανακεύει». Μπορεί στελέχη σαν τη Μπακογιάννη να μη χρησιμοποιούσαν αυτήν την «πεζοδρομιακή» ρατσιστική ρητορική, δεν είχαν όμως κανένα πρόβλημα με εκείνα τα στελέχη της Δεξιάς που τη χρησιμοποιούσαν. Υπήρχε βλέπετε ο διαγκωνισμός για τις ψήφους με τον Βελόπουλο και τους νεοναζιστές.

Τώρα, όμως, η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση και πρέπει αυτή να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών που τους τελευταίους μήνες γνωρίζει μια έξαρση. Ηταν αναγκασμένη να κουβαλήσει πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, για να αποφύγει τα χειρότερα. Οι ρατσιστές, όμως, σαν έτοιμοι από καιρό, βγήκαν μπροστά. Είτε πρόκειται για ψηφοφόρους της ΝΔ είτε για ψηφοφόρους του Βελόπουλου και της Χρυσής Αυγής, η κυβέρνηση πρέπει να τους κόψει τη φόρα, γιατί οι υστερικές ρατσιστικές αντιδράσεις τους δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου.

Το μέγαρο Μαξίμου εφαρμόζει μια πολιτική χαϊδέματος των ρατσιστών. Προσπαθεί να ενεργοποιήσει τον κατά τόπους μηχανισμό του ώστε να μη γενικευτούν οι ρατσιστικές αντιδράσεις. Οταν, λοιπόν, βλέπει βουλευτές να αβαντάρουν την πιο χυδαία, την πιο επιθετική ρατσιστική δράση, είναι αναγκασμένο να τους μαζέψει, πριν κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. Δεν πρόκειται για αντιρατσισμό και ανθρωπιστική ευαισθησία, αλλά για ψυχρό πολιτικό υπολογισμό.

Στο μεταξύ, η υπόθεση του φορτηγού ψυγείου με τους 41 μετανάστες στα όρια της ασφυξίας, πέρασε στο ντούκου. Ψευδοανθρωπιστική αρθρογραφία για μια μέρα, επίρριψη των ευθυνών στους διακινητές (ήταν και Γεωργιανός ο οδηγός του ψυγείου) και τέρμα. Για την πολιτική της «Ευρώπης φρούριο», που προκαλεί αυτά τα δράματα, ούτε λέξη.

Π.Γ.
Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019