Σάββατο 06 Ιουνίου 2020 | 19:34

Στο ΨαχνόPointer

Διπλή φυλακή

Με ένα ακροδεξιάς υφής νομοσχέδιο, που θυμίζει Ορμπαν και Σαλβίνι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει την καταστολή στην κωρωνίδα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, πετώντας στην πυρά ακόμα και βασικά δικαιώματα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες (γράφουμε αναλυτικά στη διπλανή σελίδα).
 
Τις προθέσεις της τις είχε δείξει από την αρχή, όταν πήρε τη σχετική αρμοδιότητα και τη μετέφερε στο υπουργείο Μπάτσων και Καταστολής, σηματοδοτώντας έτσι την πλήρη αναστροφή ακόμα και στο συμβολικό επίπεδο. Ακόμα και οι παλαιότερες κυβερνήσεις της Δεξιάς ή της Πασοκοδεξιάς δεν είχαν τολμήσει μια τέτοια θεσμική ανατροπή.
 
Ο πυρήνας αυτής της ακραίας κατασταλτικής πολιτικής είναι απλός: «Θα δημιουργήσουμε τόσο εφιαλτικές συνθήκες για όσους φτάνουν στην Ελλάδα, που θ' αρχίσουν μαζικά να μας ζητούν να τους απελάσουμε στις χώρες καταγωγής τους, ενώ η φήμη για τον εφιάλτη που θ' αντιμετωπίσουν θα λειτουργεί αποτρεπτικά σε όσους σχεδιάζουν να περάσουν στην Ελλάδα».
 
Ο πυρήνας αυτός υπήρχε και στα προηγούμενα νομοθετήματα και στην πρακτική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όμως η ΝΔ τον ενισχύει και τον αποθεώνει.
 
Ακούσαμε τον Τσίπρα στη Βουλή, την ίδια ώρα που έκανε άκοπη δημαγωγία εκμεταλλευόμενος την αποθέωση της καταστολής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να επαίρεται για τον αριθμό των απελάσεων που έκανε η δική του κυβέρνηση. Και βέβαια, γνωρίζουμε ότι από τότε που η ΕΕ διέταξε να σφραγιστούν τα ελληνικά σύνορα και να κλείσει το λεγόμενο «μονοπάτι των Βαλκανίων», η κυβέρνηση Τσίπρα μετατράπηκε στον πιο αφοσιωμένο συνοριοφύλακα και δεσμοφύλακα της ΕΕ, με αποκορύφωμα το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα ελληνικά νησιά, ώστε να μη φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα και να μην μπορούν να μεταβαίνουν στην Ευρώπη μέσω των κυκλωμάτων διακίνησης.
 
Εχουμε γράψει πολλές φορές ότι καμιά κατασταλτική πολιτική δεν μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. Το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι περισσότεροι θάνατοι στα σύνορα, φρίκη και αθλιότητα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αύξηση της ταρίφας των διακινητών. Είναι τόση η απελπισία στις ζώνες των πολεμικών συρράξεων και στις ζώνες της έσχατης φτώχειας και της πείνας, έχει τόσο εξευτελιστεί η αξία της ανθρώπινης ζωής, που οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να θυσιάζουν τα πάντα, να ρισκάρουν όχι μόνο ταλαιπωρίες αλλά και την ίδια τη ζωή τους, προκειμένου να φτάσουν σ' αυτό που στη φαντασία τους έχουν ταυτίσει με τη Γη της επαγγελίας.
 
Δε θα ανακόψει τις ροές των εξαθλιωμένων η αποθέωση της κατασταλτικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκείνο που δεν έχει επισημανθεί, όμως, είναι ότι δίπλα στις φυλακές και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες, χτίζεται και μια φυλακή για τον ελληνικό λαό. Χωρίς συρματοπλέγματα και ψηλούς τοίχους, χωρίς περιορισμό της ελευθερίας μετακίνησης. Μια φυλακή ύπουλη που σκοπεύει να φυλακίσει το μυαλό και τη συνείδηση.
 
Πρόσφυγες και μετανάστες υποδεικνύονται ως εισβολείς, ως μιάσματα, ως άνθρωποι που ήρθαν να μας κλέψουν τη ζωή. Ενώ αυτοί απλώς θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα που έτυχε ν' αποτελεί το ευρωπαϊκό σύνορο. Αυτός που στέκεται εχθρικά ανάμεσα στους φτωχούς και τους εξαθλιωμένους ποτέ δε θα μπορέσει να πολεμήσει ενάντια στους αίτιους της δικής του φτώχειας.
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019