Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 07:44

ΠολιτικήPointer

Η Φώφη κάνει fast track «συνέδριο» του ΠΑΣΟΚ

Σαμπάνιες πρέπει να άνοιξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Φώφη προκήρυξε αιφνιδιαστικά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με fast track διαδικασίες. Ηταν σίγουροι ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι το συνέδριο θα γίνει της κακομοίρας στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να εξευτελιστεί ακόμα περισσότερο στα μάτια της παλιάς εκλογικής του βάσης και να σταθεροποιηθεί (αν όχι να αυξηθεί) το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βάσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Το πρώτο δείγμα του σύστριγγλου ήρθε αμέσως με την αλά Σημίτη δήλωση της Φώφης στα «Νέα»: «'Η έχω τη στήριξη της βάσης ή φεύγω»! Μόνο που το ΠΑΣΟΚ του 2019 δεν έχει καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1996 και η Φώφη δεν είναι Σημίτης. Το 1996, τα «παιδιά του Ανδρέα», με επικεφαλής τον Λαλιώτη, προσπάθησαν να επιβάλουν δυαρχία: ο Σημίτης πρωθυπουργός, ο Τσοχατζόπουλος πρόεδρος του κόμματος. Ο Σημίτης απείλησε με παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες, τα πήρε όλα και στη συνέχεια προσέφυγε σε εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο, τις κέρδισε πανηγυρικά και εδραίωσε την κυριαρχία των «εκσυγχρονιστών» στο ΠΑΣΟΚ (δίνοντας, βέβαια, κυβερνητικά πόστα και στους εσωκομματικούς του αντιπάλους). Η απειλή του Σημίτη είχε υλική υπόσταση: θα έχαναν την κουτάλα της εξουσίας. Η απειλή της Φώφης είναι μόνο για γέλια.
 
Για γέλια είναι και το έκτακτο συνέδριο που προκήρυξε η Φώφη. «Ολα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι το προσεχές συνέδριο δεν γίνεται έκτακτα, αφού ήταν προγραμματισμένο για αρχές Δεκεμβρίου 2019 και ο χαρακτηρισμός του ως “εκτάκτου“ είναι καταστατικός», έγραψε στα «Νέα» ο Κεγκέρογλου, προσφέροντάς μας μια έμπρακτη επιβεβαίωση της σύγχυσης που επικρατεί στα στελέχη που στηρίζουν τη Φώφη. Αφού, ρε μεγάλε, το τακτικό συνέδριο θα συγκαλούνταν στις αρχές Δεκέμβρη, τι νόημα έχει η σύγκληση εκτάκτου ένα μήνα πριν, με fast track διαδικασίες; Ποια πιεστική ανάγκη το επέβαλε; Κι αφού το συνέδριο μόνο τύποις είναι έκτακτο, γιατί δεν εκλέγονται αντιπρόσωποι, αλλά θα χρησιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι που διορίστηκαν για το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ; Και τι είδους τακτικό συνέδριο είναι αυτό που στην ημερήσια διάταξή του δεν υπάρχει το θέμα που υπάρχει σε κάθε συνέδριο κόμματος, η εκλογή αρχηγού (έστω κι αν πρόκειται για επιβεβαίωση του ήδη υπάρχοντος αρχηγού); Για προγραμματικά κείμενα, βέβαια, δεν το συζητάμε. Απλούστατα δεν υπάρχουν. Το μόνο προγραμματικό κείμενο είναι η «σκέψη της συντρόφισσας Φώφης» (κατά το «σκέψη Μάο Τσετούνγκ»).
 
Ως εσωτερική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μόνο η ομάδα Ανδρουλάκη (κάτι Γερουλάνοι δεν μετράνε, γιατί είναι σκόρπια στελέχη, χωρίς καμιά ισχύ). Γεννηματά και Ανδρουλάκης συναντήθηκαν άτυπα και συμφώνησαν ότι… διαφωνούν σε όλα. Η πλευρά Ανδρουλάκη εγείρει κυρίως το ζήτημα της εκλογής συνέδρων. Η Γεννηματά, οργανώνοντας συνέδριο με τους διορισμένους συνέδρους του ΚΙΝΑΛ κάνει ένα εσωκομματικό πραξικόπημα. Καταφεύγει σε ένα συνεδριακό σώμα του οποίου (θεωρεί ότι) ελέγχει την πλειοψηφία. Δεν ξέρουμε αν στο μεταξύ έχουν αλλάξει οι διαθέσεις και σ' αυτό το σώμα, όμως δεν μας διαφεύγει ότι η Γεννηματά ελέγχει εδώ και καιρό τον κομματικό μηχανισμό με στελέχη που τα διορίζει η ίδια και πως ο Ανδρουλάκης λείπει για μεγάλα διαστήματα στις Βρυξέλλες.
 
«Κίνημα Αλλαγής και ΠΑΣΟΚ μπορούν μαζί, συμπορεύονται, δεν είναι ανταγωνιστές και άλλωστε έτσι έχουμε δρομολογήσει την αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων του ΠΑΣΟΚ που οφείλονται στο παρελθόν», έγραψε ο Κεγκέρογλου, επαναλαμβάνοντας αυτό που λένε συχνά τελευταία οι Φωφάκηδες. Φαίνεται πως το επιχείρημα «αλλάζουμε όνομα και ΑΦΜ και αφήνουμε φέσι τα χρέη του ΠΑΣΟΚ σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές» είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε κάποια μερίδα των πασόκων (δεν απέμειναν και πολλοί). Το πόσο πολιτικό είναι αυτό το επιχείρημα, είναι άλλης τάξης θέμα, φυσικά.
 
Εν πάση περιπτώσει, οι επόμενες μέρες θα μας προσφέρουν θέαμα απείρου κάλλους και ξεκαρδιστικές σκηνές. Ιδού ένα καλαμπούρι: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ» έγραψε (τα κεφαλαία δικά του) στα «Νέα» ο Κώστας Ξυλούρης, επίτιμος πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως, στηρίζοντας τη Φώφη. Ας πληροφορήσει κάποιος τον κ. Ξυλούρη ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μετακομίσει. Οχι τίποτ' άλλο, αλλά είναι και μιας ηλικίας και δεν κάνει να γίνεται αντικείμενο χλευασμού.
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019