Τετάρτη 03 Ιουνίου 2020 | 11:25

ΠολιτικήPointer

Προειδοποιητικές βολές

Κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν οι βολές (και η συγκυρία που εκτοξεύτηκαν) του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι οι ελληνικές αρχές πυροβολούσαν τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζαν στο Αιγαίο και έστελναν τους πρόσφυγες «με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία». Ο Τσαβούσογλου τα είπε αυτά στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος άκουσε σιωπηλός το ξέσπασμα του Τσαβούσογλου χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο, καμιά προσπάθεια υπεράσπισης του «ευρωπαίου εταίρου».
 
Φυσικά, ήταν αναμενόμενη η διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε «ανυπόστατους» τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου. Οσοι όμως παρακολουθούμε πιο στενά το Προσφυγικό ξέρουμε πολύ καλά ότι σχετικές καταγγελίες έχουν γίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Οι τουρκικές αρχές προφανώς τις έχουν περισυλλέξει και τις έχουν αρχειοθετήσει προσεκτικά για να τις έχουν έτοιμες για χρήση. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε μαρτυρίες προσφύγων που είναι καταγεγραμμένες. Πρόσφατα υπήρξε καταγγελία της νορβηγικής ΜΚΟ Aegean Boat Report, συνοδευόμενη με βίντεο που δείχνει καθαρά το ελληνικό Λιμενικό να επαναπροωθεί στην Τουρκία βάρκα με 34 πρόσφυγες ανοιχτά της Κω. Αυτό έγινε στις 17 του περασμένου Ιούλη. Θυμίζουμε ότι στην ίδια περιοχή, πριν από μερικές μέρες, σκάφος του Λιμενικού εμβόλισε βάρκα με πρόσφυγες (ένα παιδί νεκρό και ένας άνδρας αγνοούμενος) και το περιστατικό παρουσιάστηκε σαν ναυτικό ατύχημα.
 
Η Τουρκία, φυσικά, δε δίνει δεκάρα για τους πρόσφυγες. Τους χρησιμοποιεί σαν εργαλείο για την προώθηση της πολιτικής της. Και μάλλον πρέπει να αναμένουμε τη συνέχεια των δηλώσεων Τσαβούσογλου.
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019