Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 07:39

ΠολιτικήPointer

Παζάρια

«Η Ε.Ε. καθίσταται αναξιόπιστη καθώς οι Βρυξέλλες μάς είχαν υποσχεθεί ότι αν επιτυγχάναμε την υπογραφή συμφωνίας με τους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, θα αρχίζαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εμείς σεβαστήκαμε τη συμφωνία και θα τη σεβαστούμε και στο μέλλον, όμως η Ε.Ε. δεν τη σεβάστηκε». Η δήλωση έγινε από τον Γκόραν Μίλεφσκι, υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και πρόεδρο του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκόραν Ζάεφ.
 
Τα ίδια είπε και ο Νίκος Κοτζιάς, επιβεβαιώνοντας τον Μίλεφσκι: «Οι Ευρωπαίοι δεν τήρησαν το λόγο τους έναντι της Βόρειας Μακεδονίας».
 
Αυτό σημαίνει ότι έγινε παρασκηνιακό παζάρι που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών, με την ενεργό ανάμιξη (και) των ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (άμεσα τουλάχιστον της Γερμανίας, σίγουρα και της Κομισιόν). Ο Ζάεφ μας λέει τώρα τι πήρε ως αντάλλαγμα: το άνοιγμα της ενταξιακής διαδικασίας. Και ο Κοτζιάς τον επιβεβαιώνει. Ο Τσίπρας τι πήρε; Ο Κοτζιάς λέει ότι δεν πήραν τίποτα, αλλά δεν περιμέναμε να πει και τίποτα διαφορετικό. Η ΝΔ τον είχε κατηγορήσει παλιά ότι πήρε ως αντάλλαγμα την κατάργηση της ρύθμισης για τη μείωση των συντάξεων.
 
Αποδείξεις, βέβαια, γι' αυτού του είδους τα παζάρια δεν υπάρχουν. Ολοι όμως είδαμε εκείνη την περίοδο τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να αβαντάρουν με κάθε τρόπο τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Είδαμε τη Μέρκελ να αγνοεί επιδεικτικά τον Μητσοτάκη και να αποφεύγει έστω και μια εθιμοτυπική συνάντηση μαζί του. Ο Τσίπρας δεν πρέπει να έχει κανένα παράπονο από τους «εταίρους». Και δεν έχει. Εδώ ο Γιούνκερ τον δέχτηκε και τώρα, ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και δεν εφείσθη καλών λόγων γι' αυτόν. Τις εκλογές τις έχασε πανηγυρικά, αλλά γι' αυτό δεν μπορεί να κατηγορήσει τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Αυτοί του έδωσαν κάθε βοήθεια, αλλά δεν ψηφίζουν αυτοί.
 
Τώρα ο Ζάεφ, με το βλέμμα στις εκλογές του προσεχούς Απρίλη, παίζει το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του, «απειλώντας» την ΕΕ: «Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μέρος της θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους... Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για τη χώρα και τα δυτικά Βαλκάνια». Ετσι, αν οι Γερμανοί τα βρουν με τους Γάλλους το επόμενο δίμηνο, ο Ζάεφ θα πάει στις εκλογές «καβάλα στ' άλογο», καθώς θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι το γαλλικό βέτο ήρθη μετά τη δική του αποφασιστική στάση!
 
Πλάκα, όμως, έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο συρφετός που τη στηρίζει στα αστικά ΜΜΕ. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι κατευχαριστημένοι. Αν ο Ζάεφ δεν εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να κάνει το ίδιο και το ελληνικό κράτος. Είναι μια ευκαιρία για «να απαλλαγούμε από μια βλαβερή για τα εθνικά συμφέροντα Συμφωνία». Αυτοί όμως ανησυχούν και ζητούν την πλήρη εφαρμογή μιας Συμφωνίας που τη θεωρούσαν εθνικά επιζήμια!
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019