Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020 | 07:10

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Παντεχνική συνάντηση

Πολυτεχνεία - ΤΕΕ ενάντια στις ρυθμίσεις για τα κολλέγια

Δύσκολοι καιροί για την Κεραμέως και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τα νομοθετήματά τους που αφορούν στην «πανεπιστημιοποίηση» ουσιαστικά των κολλεγίων αντιμετωπίζουν την αντίσταση του ισχυρού τεχνικού κόσμου, που συσπειρώνεται στις διοικήσεις των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ και κατά τεκμήριο έχει παραδοσιακά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και στα βουλευτικά έδρανα.
 
Παντεχνική συνάντηση πραγματοποίησαν οι διοικήσεις όλων των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, το ΤΕΕ και οι επιστημονικοί σύλλογοι μηχανικών για το θέμα, μετά το πέρας της οποίας το ΤΕΕ εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται:
 
«Ο τεχνικός κόσμος της χώρας τονίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ρύθμιση που προωθείται από την Κυβέρνηση, με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.
 
Η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής  Νομοθεσίας  (ΑΤΕΕΝ) εξομοιώνει  το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων των Διπλωματούχων των Πολυτεχνείων, με αυτό των αποφοίτων Κολεγίων, χωρίς την απαραίτητη διαβάθμιση Τεχνικής Ευθύνης κατά την άσκηση του επαγγέλματος και ως εκ τούτου εγείρει σημαντικά θέματα αντισυνταγματικότητας αλλά και απαξίωσης της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης.
 
Οι φορείς της Παιδείας και του επαγγέλματος των Μηχανικών,  υπεύθυνοι για τη διαδικασία εκπαίδευσης και απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την Τεχνική Ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, αντιτάσσονται στην απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας και δεν αποδέχονται  την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Η ανάληψη δε της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς. Τουναντίον οι φορείς του τεχνικού κόσμου θα ασκήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο, ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και  Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης, να καταργηθεί στην πράξη...».
 
Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση μαζί με όλες τις διοικήσεις των Πολυτεχνείων/Πολυτεχνικών Σχολών και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών καταλήγουν ως εξής:
 
- «Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υπό την αιγίδα του παντεχνικού συντονισμού.
 
- Να στηρίξουν έμπρακτα όλες τις σχετικές κινητοποιήσεις.
 
- Να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομικές διερευνήσεις και ενέργειες για την κατάπτωση της σχετικής νομοθετικής τροπολογίας έως και την κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ.
 
- Να ζητήσουν από όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια και να στηρίξουν τις θέσεις του ΤΕΕ και των λοιπών φορέων».
 
Σσ: Η απεύθυνση στα αστικά κόμματα είναι πάγια τακτική όλων των φορέων που κινούνται εντός των αστικών πλαισίων, όμως ειδικά εν προκειμένω, η έκβαση δεν θα είναι επιθυμητή, καθόσον άπαντες έχουν συμμετάσχει διαχρονικά σε μια πολιτική σκυταλοδρομία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των κολλεγίων και την επαγγελματική ισοδυναμία των «τίτλων» τους με αυτούς των πανεπιστημίων.
 
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019