Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 06:31

ΔιεθνήPointer

Το πρόβλημα δεν είναι η ηγεσία

Τα δίδυμα Ολαφ Σολτς (υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» της Μέρκελ) - Κλάρα Γκάιβιτς (βουλευτίνα στο Βραδεμβούργο) και Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (πρώην υπουργός Οικονομικών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, γνωστός σ' εμάς από την περιβόητη «λίστα Μπόργιανς) - Σάσκια Εσκεν (βουλευτίνα στην Ομοσπονδιακή Βουλή) θα διεκδικήσουν σε δεύτερο γύρο την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD). Eπικράτησαν των υπόλοιπων τεσσάρων υποψήφιων διδύμων, αλλά χωρίς μεγάλο ποσοστό. Το δίδυμο Σολτς-Γκάιβιτς συγκέντρωσε 22,6% και το δίδυμο Μπόργιανς-Εσκεν 21% μεταξύ των 425.000 μελών του SPD.
 
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί το διάστημα μεταξύ 19 και 29 Νοέμβρη, ενώ στις 6 Δεκέμβρη θα διεξαχθεί το ομοσπονδιακό συνέδριο του SPD, το οποίο θα επικυρώσει το αποτέλεσμα και θα ανακηρύξει το νέο πρόεδρο. Παρά τη μικρή διαφορά του πρώτου γύρου, τα προγνωστικά δίνουν νικητή το δίδυμο Σολτς-Γκάιβιτς, εξαιτίας του πολιτικού εκτοπίσματος που διαθέτει ο Σολτς έναντι του Μπόργιανς. Σ' αυτή την περίπτωση, η Μέρκελ θα κάνει ήσυχα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, γιατί οι σοσιαλδημοκράτες δε θ' αποχωρήσουν από την κυβέρνησή της.
 
Το SPD, όμως, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά του όσους αρχηγούς και ν' αλλάξει (με το ρυθμό που πηγαίνει, σε λίγο δε θα έχει στελέχη για να βάλει στην προεδρία). Το πρόβλημά του είναι η πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πολιτική απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τους πιο επιθετικούς κύκλους του γερμανικού μονοπωλιακού κεφαλαίου, που έφερε το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ευρώπης σε αντίθεση με την εργατική του βάση.
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019