Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 06:17

ΔιεθνήPointer

Εγκλήματος συνέχεια

Αυτή τη φορά οι παγωμένοι μετανάστες που βρέθηκαν σε φορτηγό ψυγείο ήταν λιγότεροι (οχτώ έναντι 39) και δεν είχαν πεθάνει. Ετσι, η είδηση πέρασε στα ψιλά σε σχέση με το θόρυβο που προκλήθηκε όταν βρέθηκαν οι 39 νεκροί στο Εσεξ.
 
Οι οχτώ παγωμένοι μετανάστες βρέθηκαν σε φορτηγό ψυγείο μετά από συνοριακό έλεγχο στο λιμάνι του Καλαί. Η θερμοκρασία στο ψυγείο ήταν περίπου 7 βαθμοί Κελσίου. Οι δύο ρουμάνοι οδηγοί του φορτηγού συνελήφθησαν, ενώ οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με «ελαφρά υποθερμία», όπως ανακοίνωσε η γαλλική Πυροσβεστική (ασκεί και τα καθήκοντα που σ' εμάς ασκεί το ΕΚΑΒ). Ετσι, επικράτησε το «τέλος καλό όλα καλά». Οι μετανάστες δεν πέθαναν, οι «διακινητές» συνελήφθησαν, η Ευρώπη-φρούριο δεν παραβιάστηκε.
 
Κανένας, φυσικά, δε ρώτησε το ουσιαστικό: γιατί βάζουν οι μετανάστες σε τόσους κινδύνους τη ζωή τους, πληρώνοντας ταυτόχρονα τεράστια (για τα δικά τους οικονομικά δεδομένα) ποσά στους διακινητές; Πριν από μερικούς μήνες, η «δημοκρατική» Ευρώπη έκανε σπέκουλα με τις αποφάσεις του νεοφασίστα Σαλβίνι, που απαγόρευε σε σκάφη που είχαν περισυλλέξει μετανάστες από τη θάλασσα να προσεγγίσουν σε ιταλικά λιμάνια. Ομως ο σαλβινισμός είναι επίσημη πολιτική της ΕΕ. Με όσα λόγια συμπόνιας κι αν τον περιτυλίξουν, η ουσία δεν αλλάζει.
 
 
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019