Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:16

ΔιεθνήPointer

Χολιγουντιανά εμέσματα

 «Ψες βράδυ ήταν ένα σπουδαίο βράδυ για τις ΗΠΑ και για τον Κόσμο. Ενας κτηνώδης δολοφόνος, που είχε προκαλέσει τόσο πόνο και θάνατο, εξολοθρεύτηκε βίαια – δε θα βλάψει ποτέ ξανά κανέναν αθώο άντρα, γυναίκα ή παιδί. Πέθανε σαν σκυλί. Πέθανε σαν δειλός. Ο κόσμος είναι τώρα πολύ πιο ασφαλής. Ο θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής!» (https://www.whitehouse.gov/briefings-statements/united-states-brought-leader-isis-justice/)
 
Με αυτό το παραλήρημα ανακοίνωσε ο «πλανητάρχης» Τραμπ το θάνατο, το περασμένο Σάββατο, του «ιμάμη και χαλίφη όλων των απανταχού Μουσουλμάνων» (ετσι αυτοπλασαρόταν) Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, που πριν από πέντε χρόνια είχε ιδρύσει το Ισλαμικό Χαλιφάτο στο Ιράκ και τη Συρία. Σύμφωνα με την αμερικάνικη περιγραφή, η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων του αμερικάνικου στρατού στο Ιντλίμπ της Συρίας (στη μόνη περιοχή που ζούσε ο Μπαγκντάντι) κράτησε δύο ώρες, ενώ ο Μπαγκντάντι –σύμφωνα με την ίδια περιγραφή- όταν έφτασε σε ένα αδιέξοδο, αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τη ζώνη των εκρηκτικών που φορούσε και να ανατιναχτεί σκοτώνοντας και τρία από τα παιδιά του.
 
Ο Τραμπ ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις της Ρωσίας, του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας, αλλά και τους Κούρδους της Συρίας για τη βοήθειά τους στην επιχείρηση. Αυτή έγινε σε περιοχή που ελέγχεται από τη Μόσχα, ενώ οι Κούρδοι προσέφεραν πολύτιμες πληφορορίες (κατά τους Αμερικανούς).  Δεν παρέλειψε επίσης να πασπαλίσει τη θριαμβολογία του με άρωμα νικητή που ταπεινώνει το θύμα του, λέγοντας ότι ο Αλ Μπαγκντάντι πέθανε με τον τρόμο ζωγραφισμένο επάνω του, κλαίγοντας, ουρλιάζοντας και φωνάζοντας σε όλη τη διαδρομή! Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο βρετανικός «Γκάρντιαν», τα πλάνα από τα βίντεο δεν είναι τόσο αποκαλυπτικά, αφού δεν ήταν δυνατόν να μπουν κάμερες μέσα στο τούνελ που σκοτώθηκε ο Μπαγκντάντι και να καταγράψουν τα τελευταία λεπτά της ζωής του (επίσης, η εικόνα ενός που τρέμει και κλαίει δε συνάδει με κάποιον που αυτοανατινάζεται μαζί με τα παιδιά του).
 
Πέρα από την εμετική χολιγουντιανή παρουσίαση του Τραμπ, ο θάνατος του Μπαγκντάντι δεν κάνει φυσικά τον κόσμο ασφαλέστερο. Οχι μόνο γιατί τα απομεινάρια του ISIS έχουν έτοιμο τον αντικαταστάτη του, αλλά και γιατί οι αντιθέσεις στην περιοχή δεν πρόκειται να κοπάσουν. Το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει εδώ και καιρό κατά… κράτος και δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οι ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις Μόσχας, Ουάσινγκτον και των δορυφόρων τους, που δεν είναι και λίγοι στην περιοχή. Αυτά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν όπως και το αίμα που ρέει άφθονο για χάρη συμφερόντων ξένων από αυτά των λαών της περιοχής.
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019