Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020 | 06:02

ΔιεθνήPointer

Οριακά νικητής ο Μοράλες

Small_img_34164
Δέκα μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές της 20ης Οκτώβρη στην Βολιβία και το εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει οριακά την πλειοψηφία στον Εβο Μοράλες για μια 4η θητεία δεν έχει γίνει ακόμα καθολικά αποδεκτό, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έχουν στήσει μπλόκα στους δρόμους της πρωτεύουσας Λα Πας, ζητώντας επανάληψη των εκλογών και κάνοντας λόγο για νόθευση των αποτελεσμάτων από το μηχανισμό του Μοράλες. Μπορεί η δυτικόφιλη δεξιά αντιπολίτευση να μην έχει τίποτα κοινό με τα λαϊκά συμφέροντα, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο κόσμος που διαδηλώνει ενάντια στον Μοράλες είναι θιασώτης κάποιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.
 
Ενάντια στον Μοράλες έχουν στραφεί όχι μόνο πλατιά μικροαστικά στρώματα που στήριξαν μαζικά τον δεξιό αντίπαλό του Κάρλος Μέσα, αλλά και εργατικές μάζες που στα χρόνια της διακυβέρνησής του δεν είδαν κάποια βελτίωση της κατάστασής τους.
 
Αφορμή για τις κατηγορίες για νοθεία ήταν η διακοπή για ένα 24ωρο της δημοσιοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων που μέχρι εκείνη τη στιγμή έδειχναν ότι πιθανότατα οι Μοράλες και Μέσα θα πήγαιναν σε δεύτερο γύρο. Μετά την επανέναρξη της διαδικασίας δημοσιοποίησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Μοράλες εμφανιζόταν ως νικητής από τον πρώτο γύρο.
 
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των αποτελεσμάτων, η ουσία είναι ότι ο Μοράλες στα χρόνια της διακυβέρνησης του δεν εφάρμοσε τίποτα περισσότερο από ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διαχείρισης του καθυστερημένου καπιταλισμού της χώρας. Κόντρα στις ιδεοληψίες κάποιων που έκαναν λόγο για σοσιαλισμό του 21ου αιώνα με ατμομηχανή τη Βενεζουέλα του Τσάβες, το Εκουαδόρ του Ραφαέλ Κορέα και τη Βολιβία του Μοράλες, το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής του τελευταίου, όπως και των υπολοίπων, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από κάποια ψίχουλα με βασικό αποδέκτη τα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα (στην περίπτωση της Βολιβίας, τους ιθαγενικούς πληθυσμούς της υπαίθρου). Μοναδικός του στόχος ήταν να περιορίσει τις πιθανότητες για μια κοινωνική έκρηξη στην περιοχή, λόγω της ακραίας φτώχειας που επικρατεί στις ιδιαιτέρως πολυπληθείς πληβειακές μάζες, κάτι που κατάφερε αρκετά αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019