Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:13

ΔιεθνήPointer

Εκλογές στο ρυθμό του Brexit

Εκλογές στις 12 Δεκέμβρη πρόκειται να διεξαχθούν στη Βρετανία. Πράγμα αναμενόμενο μετά από μία ακόμα τρίμηνη παράταση που έδωσε η Κομισιόν για την πραγματοποίηση του Brexit. Αφού οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τζόνσον να προηγείται των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν με δώδεκα έως δεκαπέντε μονάδες διαφορά, ήταν επόμενο να ζητήσει εκλογές, που πολύ πιθανό να τις κερδίσει, αφού έχει παίξει το χαρτί του «σκληρού διαπραγματευτή» με τις Βρυξέλλες.
 
Αν και ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Τζον Μακ-ντόνελ, υποστήριξε ότι οι εκλογές δε θα είναι για το Brexit αλλά για όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια λιτότητας, η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο το μείζον είναι πώς θα εφαρμοστεί το Brexit μετά από τόσα χρόνια αναβολών και καθυστερήσεων.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον έπεσε εξαιτίας του Brexit και ότι η Τερίζα Μέι που τον διαδέχτηκε έκανε εκλογές τον Ιούνη του 2018 (δυο βδομάδες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50) πιστεύοντας ότι θα ισχυροποιηθεί για να μπορέσει να κάνει άνετα το παζάρι με την ΕΕ. Ομως, προς απογοήτευσή της, αναγκάστηκε τελικά να μοιραστεί την εξουσία με τους Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, χωρίς να έχει τη δύναμη που επιθυμούσε. Ετσι, μετά από τρία χρόνια στην εξουσία, η Μέι υπέβαλε την παραίτησή της τον περασμένο Ιούνη, για να αναλάβει ο «πολύς» Τζόνσον που παρουσίασε ένα σχέδιο εξόδου χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με αυτό της Μέι! Τώρα είναι η σειρά του Τζόνσον να διαχειριστεί την καυτή πατάτα, με τους καπιταλιστές να τον περιμένουν στη γωνία για να υποσκάψουν τη θέση του, αν τα κάνει κι αυτός θάλασσα.
 
Η γενική γραμματέας του συνδικάτου των καπιταλιστών (CBI), Καρολίν Φέιρμπερν, σχολιάζοντας τις χειμωνιάτικες εκλογές, δήλωσε ότι περιμένει να φέρουν την άνοιξη στην παγωμένη οικονομία της Βρετανίας και να άρουν το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει σε μαρασμό τη βρετανική κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια! Τόσο χάλια είναι τα πράγματα…
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019