Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 | 06:11

ΔιεθνήPointer

Οι σοσιαλδημοκρατικές… παπάρες δεν ταΐζουν άδεια στομάχια!

Small_img_34162
Η εξάπλωση των διαδηλώσεων και οι εμφυλιοπολεμικές σκηνές με νέους να ξηλώνουν τις τέντες των διαδηλωτών, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι να παραιτηθεί, μετά από 13 μέρες μαζικών διαδηλώσεων, προκαλώντας εκδηλώσεις ενθουσιασμού σε πολλούς διαδηλωτές. Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι τις ερχόμενες εκλογές, κάτι που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το σίγουρο είναι ότι ο στρατός κατεβαίνει πλέον για να επιβάλει την τάξη, ζητώντας από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν βασικές αρτηρίες που είχαν αποκλείσει, για να επιστρέψει η ζωή στην κανονικότητά της.
 
Ολοι οι συντελεστές της εξουσίας στο Λίβανο πέφτουν τώρα με τα μούτρα για να σταματήσουν το «χάος» που προκαλούν οι διαδηλώσεις! Από τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι, που προειδοποίησε την Τετάρτη για το κενό εξουσίας που δημιουργείται λόγω των διαδηλώσεων και της παραίτησης της κυβέρνησης Χαρίρι, μέχρι τον ίδιο τον Χάσαν Νασράλα, το λαοφιλή ηγέτη της Χεζμπολά, που υποστήριξε ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις διαδηλώσεις για να ρίξουν την κυβέρνηση. Ο Νασράλα έγινε ακόμα πιο συγκεκριμένος. Υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις κατευθύνονται πλέον από «ξένα κέντρα» και κάλεσε τα μέλη της Χεζμπολά να απέχουν από αυτές, γιατί πλέον ενεργούν ανοιχτά κατά της Αντίστασης! Το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Χεζμπολά, Αλ Μανάρ, δημοσίευσε και τις... αποδείξεις. Βρήκε βίντεο που δείχνει τον πρόεδρο του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου της Βηρυτού, Fadlo Khoury, να απευθύνεται στους διαδηλωτές δηλώνοντας τη συμπαράστασή του και να σχολιάζει θετικά το γεγονός ότι οι διαδηλώσεις δεν έχουν ηγέτες. Σύμφωνα με το Αλ Μανάρ αυτό αποδεικνύει ότι οι διαδηλώσεις «κατευθύνονται από ξένα κέντρα»! Η γνωστή θεωρία των προβοκατόρων δηλαδή.
 
Ομως, κανένας πρόεδρος κανενός αμερικάνικου πανεπιστημίου δε θα μπορούσε να πυροδοτήσει αυτές τις διαδηλώσεις. Οταν ένας λαός βλέπει ότι το βιοτικό του επίπεδο βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στο βάλτο της εξαθλίωσης, με την κυβέρνηση να του φορτώνει κι άλλους φόρους και λιτότητα, έχει χρέος να αντισταθεί. Κι αυτό έκανε. Ποια ήταν η πρόταση της Χεζμπολά για να σταματήσει αυτό; Οταν και η ίδια υπερψήφισε τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ, τι έκανε; Αντίσταση; Οι λέξεις πλέον χάνουν το νόημά τους!
 
Βλέποντας ότι οι διαδηλώσεις θέτουν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα (που η Χεζμπολά, ως μέλος της κυβέρνησης, πάντα την υποστήριζε), η Χεζμπολά άλλαξε κασέτα και από «υποστηρικτής» του δίκιου των διαδηλωτών έγινε προβοκατορολόγος, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις είναι πλέον «ύποπτες» καθώς υπάρχουν διαδηλωτές που ζητούν τον αφοπλισμό της Αντίστασης! Ακόμα κι έτσι να είναι, αυτό σίγουρα δεν είναι το κύριο που χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις κι ούτε μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να απέχεις από αυτές.
 
Για μια ακόμα φορά γίνονται φανερά τα όρια της λιβανέζικης Αντίστασης. Αντίστασης στους σιωνιστές, όχι όμως και στον καπιταλισμό που είναι αυτός που κάνει κουμάντο και στο Λίβανο. Οι σοσιαλδημοκρατικές παπάρες (στις οποίες η Χεζμπολά είναι… μανούλα) δεν ταΐζουν άδεια στομάχια.
 
 
 
 
 
Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2019