Παρασκευή 07 Αυγούστου 2020 | 01:06
Medium_img_34190
Με το φύλλο που κρατάτε στα χέρια σας, η «Κόντρα» μπαίνει στον 24ο χρόνο της ζωής της. Ενα τέταρτο του αιώνα παρά κάτι δεν είναι και λίγο, για μια εφημερίδα που ποτέ δεν έβαλε διαφήμιση (κρατική ή ιδιωτική), ποτέ δεν πήρε χορηγίες, αλλά κράτησε πάντοτε ανοιχτό όχι μόνο το γενικό αντικαπιταλιστικό μέτωπο, αλλά και το μέτωπο ενάντια σε συγκεκριμένες ομάδες καπιταλιστικών συμφερόντων και σε ξεχωριστούς καπιταλιστές.
Πλήρες άρθρο...
Με ένα ακροδεξιάς υφής νομοσχέδιο, που θυμίζει Ορμπαν και Σαλβίνι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει την καταστολή στην κωρωνίδα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, πετώντας στην πυρά ακόμα και βασικά δικαιώματα αναγνωρισμένα από διεθνείς συνθήκες (γράφουμε αναλυτικά στη διπλανή σελίδα).
Πλήρες άρθρο...
Ο Παπαγγελόπουλος ε-ρευνάται από ειδική επιτροπή της Βουλής με βαρύτατες κατηγορίες. Η ουσία των κατηγοριών στηρίζεται σε καταθέσεις εισαγγελέων (Ράικου, Αγγελής), σύμφωνα με τις οποίες αυτός, με όργανά του την εισαγγελέα Διαφθοράς Τουλουπάκη και τους δύο βοηθούς της, έστησε σκευωρία σε βάρος δύο πρώην πρωθυπουργών και οχτώ πρώην υπουργών, κατηγορώντας τους για χρηματισμό από τη Novartis.
Πλήρες άρθρο...
Εφτασαν στο λιμάνι του Βόλου και από εκεί μεταφέρθηκαν στη βάση του Στεφανοβίκειου τα ελικόπτερα «Απάτσι», «Μπλάκχοκ» και «Σινούκ» της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ. Η αρμόδια αμερικάνικη υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο, ο πρέσβης Πάιατ το ανέβασε στο Twitter και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν τα ελληνικά κανάλια.
Πλήρες άρθρο...
«Πραγματοποιήθηκε εχθές εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες η εκδήλωση με οικοδεσπότη τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό με τίτλο “Γιατί πρέπει να ακυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών;”. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και Πρώην Πρόεδρος της Βουλής του Νιου Χαμσάιρ».
Πλήρες άρθρο...
«Η Ε.Ε. καθίσταται αναξιόπιστη καθώς οι Βρυξέλλες μάς είχαν υποσχεθεί ότι αν επιτυγχάναμε την υπογραφή συμφωνίας με τους γείτονές μας, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, θα αρχίζαμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Εμείς σεβαστήκαμε τη συμφωνία και θα τη σεβαστούμε και στο μέλλον, όμως η Ε.
Πλήρες άρθρο...
Ο τίτλος εξιτάρει τον αναγνώστη, δημιουργώντας του περιέργεια και ανησυχία (τουλάχιστον): «Ενας ακήρυκτος πόλεμος». Το έντυπο από τα θεωρούμενα έγκυρα: «Τα Νέα». Ο συγγραφέας με περγαμηνές στο αστικό θεσμικό στερέωμα: Λουκάς Λυμπερόπουλος, επίτιμος αρεοπαγίτης, ΔΝ.
Πλήρες άρθρο...
Η κυβέρνηση ψήφισε τα «επείγοντα» νομοθετικά μέτρα για την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων των κολλεγίων και των ξένων πανεπιστημίων, την κατάργηση των τμημάτων ελεύθερης πρόσβασης, την απελευθέρωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, κι όμως οι φοιτητικές αντιδράσεις -προς μεγάλη λύπη και σαφώς ανησυχία- της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας δε λένε να κωπάσουν.
Πλήρες άρθρο...
Η φέρουσα βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους και παθιασμένη με την «αριστεία»  υπουργός Παιδείας έγινε καταγέλαστη με το μήνυμα που απέστειλε στα σχολεία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Δείγματα μας είχε δώσει προηγουμένως με το κάλεσμα προς τους ιεροδιδασκάλους να παρέμβουν δραστήρια στα της Παιδείας και με τη δήλωση ότι το μάθημα της ιστορίας δεν πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα αλλά οφείλει να ενισχύει την εθνική συνείδηση!   Αναφέρει στο μήνυμά της η Ν.
Πλήρες άρθρο...
Παρά την ηλικία και τα κιλά του, ο Πινιέρα αποδεικνύεται εξαιρετικός ακροβάτης, κάνοντας τη μια κωλοτούμπα μετά την άλλη προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα. Χωρίς αξιοσημείωτο αποτέλεσμα παρόλα αυτά.   Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των χιλιανών δυνάμεων καταστολής συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Πλήρες άρθρο...
Εκλογές στις 12 Δεκέμβρη πρόκειται να διεξαχθούν στη Βρετανία. Πράγμα αναμενόμενο μετά από μία ακόμα τρίμηνη παράταση που έδωσε η Κομισιόν για την πραγματοποίηση του Brexit. Αφού οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τζόνσον να προηγείται των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν με δώδεκα έως δεκαπέντε μονάδες διαφορά, ήταν επόμενο να ζητήσει εκλογές, που πολύ πιθανό να τις κερδίσει, αφού έχει παίξει το χαρτί του «σκληρού διαπραγματευτή» με τις Βρυξέλλες.
Πλήρες άρθρο...
 «Ψες βράδυ ήταν ένα σπουδαίο βράδυ για τις ΗΠΑ και για τον Κόσμο. Ενας κτηνώδης δολοφόνος, που είχε προκαλέσει τόσο πόνο και θάνατο, εξολοθρεύτηκε βίαια – δε θα βλάψει ποτέ ξανά κανέναν αθώο άντρα, γυναίκα ή παιδί. Πέθανε σαν σκυλί. Πέθανε σαν δειλός. Ο κόσμος είναι τώρα πολύ πιο ασφαλής.
Πλήρες άρθρο...
Ενα βήμα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή βρίσκεται το νέο νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για το Προσφυγικό. Πλέον, έχουμε στα χέρια μας την τελική έκθεση στην οποία κατέληξε η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, αφού πραγματοποίησε τα τελευταία «μερεμέτια» στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Νόμος 4635/2019 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα»

Σκυταλοδρομία Σύριζα-ΝΔ στην αντιλαϊκή πολιτική

Την αντιδραστική σκυταλοδρομία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην αντεργατική επίθεση, στις ιδιωτικοποιήσεις στους δήμους, στους ελέγχους στα τρόφιμα, στην ανωτατοποίηση των κολλεγίων και άλλους τομείς καταδεικνύει το νομοσχέδιο με το βαρύγδουπο (και φυσικά ψευδεπίγραφο) τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα», που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή και αποτελεί πλέον το Νόμο 4635/2019 του ελληνικού αστικού κράτους.
Πλήρες άρθρο...
Σε παραλήρημα εξελίχθηκε η απολογία του νεοναζιστή Λαγού στο δικαστήριο, γεγονός που δεν μπορεί να αποδοθεί παρά στην πεποίθησή του ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος του είναι αδιάσειστα και οδηγούν αναπόφευκτα στην καταδίκη του.   Τρεις φορές αναφέρθηκε στο δικαστήριο ο Λαγός.
Πλήρες άρθρο...
O κύβος ερρίφθη. Στις 25 Νοέμβρη θα συναντηθούν στο Βερολίνο ο Αναστασιάδης με τον Ακιντζί, παρόντος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, προκειμένου να συζητήσουν τη συνομολόγηση Ορων Αναφοράς (Terms of Reference) για την επανέναρξη των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Πλήρες άρθρο...
Σαμπάνιες πρέπει να άνοιξαν στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Φώφη προκήρυξε αιφνιδιαστικά συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με fast track διαδικασίες. Ηταν σίγουροι ότι τις επόμενες μέρες και μέχρι το συνέδριο θα γίνει της κακομοίρας στο εναπομείναν ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να εξευτελιστεί ακόμα περισσότερο στα μάτια της παλιάς εκλογικής του βάσης και να σταθεροποιηθεί (αν όχι να αυξηθεί) το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βάσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πλήρες άρθρο...
Εχουμε κι έχουμε ακούσει παπάρες κάθε που ξημερώνει 28η Οκτώβρη ή 25η Μάρτη. Στο τέλος πάψαμε και να διαβάζουμε τις δηλώσεις των αστών πολιτικών, διότι είχαν ακουστεί όλες οι παπάρες και απλώς επαναλαμβάνονταν. Ολοι αυτοί παίζουν στο ίδιο μοτίβο: μπόλικος εθνικισμός, ύμνοι στην ενότητα του έθνους, ολίγος Μεταξάς οι δεξιοί, εθνική αντίσταση (όχι ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) οι σοσιαλδημοκράτες και οι αριστερούληδες.
Πλήρες άρθρο...
Δύσκολοι καιροί για την Κεραμέως και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Τα νομοθετήματά τους που αφορούν στην «πανεπιστημιοποίηση» ουσιαστικά των κολλεγίων αντιμετωπίζουν την αντίσταση του ισχυρού τεχνικού κόσμου, που συσπειρώνεται στις διοικήσεις των Πολυτεχνείων και του ΤΕΕ και κατά τεκμήριο έχει παραδοσιακά ερείσματα στον κρατικό μηχανισμό και στα βουλευτικά έδρανα.
Πλήρες άρθρο...
Η ιστορία της «βεβήλωσης» των παρελάσεων είναι μακρά. Οι μεγαλύτεροι θυμούνται σίγουρα τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, όταν «βέβηλοι» αποκαλούνταν οι αγωνιστές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που απαιτούσαν να παρελάσουν στις 28 του Οκτώβρη. Επιστρατεύονταν τότε η μπατσαρία, η οποία ουκ ολίγες φορές άνοιξε
Πλήρες άρθρο...
Ξεπέρασαν τους 250 οι νεκροί και τους οκτώ χιλιάδες  οι τραυματίες(!) στις βίαιες διαδηλώσεις που συνεχίζουν να μαίνονται από τις αρχές του μήνα στο Ιράκ. Η απομάκρυνση ενός δημοφιλή στρατηγού, που διακρίθηκε στις μάχες κατά του ISIS, φέρεται να ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα ενός αντικυβερνητικού κινήματος που γρήγορα αγκαλιάστηκε από τη νεολαία (φοιτητική και μαθητική) και απέκτησε βίαια χαρακτηριστικά.
Πλήρες άρθρο...
Η εξάπλωση των διαδηλώσεων και οι εμφυλιοπολεμικές σκηνές με νέους να ξηλώνουν τις τέντες των διαδηλωτών, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι να παραιτηθεί, μετά από 13 μέρες μαζικών διαδηλώσεων, προκαλώντας εκδηλώσεις ενθουσιασμού σε πολλούς διαδηλωτές.
Πλήρες άρθρο...
Φθινοπώριασε για τα καλά και η κινηματογραφική λέσχη της «Κόντρας» ξεκινά τις προβολές της μ' ένα αφιέρωμα σ' έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς, τον Κρις Μαρκέρ. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, μοντέρ, δημοσιογράφος, ποιητής, ντοκιμαντερίστας, ο Κρις Μαρκέρ έχει να επιδείξει ένα πλουσιότατο έργο στην πεντηκονταετή πορεία του, που μόνο στον κινηματογράφο αριθμεί 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Πλήρες άρθρο...