Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 09:38
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, ο οποίος μετέτρεψε τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα. Παρά ταύτα, οι γνωστοί «κράχτες» δικηγορικών γραφείων πιάστηκαν από μερικές επιμέρους αποφάσεις, οι οποίες πάρθηκαν για ξεκάρφωμα (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 9) για να τις προβάλουν και ν' αρχ
Πλήρες άρθρο...
Μιλώντας όσο γίνεται πιο απλά, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές τετραπλασίασαν τις βάσεις τους στην Ελλάδα. Είχαν τη Σούδα, παίρνουν Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και Στεφανοβίκειο, συν την επέκταση της Σούδας. Το αν κάποιες απ' αυτές τις βάσεις θα βρίσκονται μέσα σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν έχει καμιά σημασία.
Πλήρες άρθρο...
To πρωί της περασμένης Δευτέρας, όταν έγινε γνωστό ότι οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως στην Τουρκία για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, τα παπαγαλάκια της «ενημέρωσης» (ραδιοφωνικά κυρίως εκείνες τις ώρες) συντονίστηκαν πυρετώδως στο ίδιο μήκος κύματος: «Για να δώσουν οι Αμερικάνοι τους Κούρδους στον Ερντογάν, σημαίνει ότι κάτι έδωσε και ο Ερντογάν.
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Υπόθεση Παπαγγελόπουλου - Novartis

Είναι πολλές οι εγκληματικές οργανώσεις

Συγκλονιστικά στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis αποκαλύφθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Εμβρόντητο το πανελλήνιο πληροφορήθηκε, από χειλέων Παπαγγελόπουλου, ότι είναι λαίμαργος και κομψευάμενος, γι' αυτό και η Ράικου, κάθε που τον επισκεπτόταν στο γραφείο του στο υπουργείο, του πήγαινε δώρα, γλυκά και γραβάτες.
Πλήρες άρθρο...
Αυτή την περίοδο εκδίδονται για τους παλιούς συνταξιούχους εκκαθαριστικά σημειώματα με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, οι οποίες είχαν ήδη πετσοκοπεί με τους διάφορους αντιασφαλιστικούς μνημονιακούς νόμους. Τα μαντάτα για το νέο πετσόκομμα με το νόμο Κατρούγκαλου είναι θλιβερά.
Πλήρες άρθρο...
Σε τρεις μέχρι στιγμής απολύσεις εργαζόμενων έχει προχωρήσει η Τράπεζα Αττικής. Η τρίτη απόλυση, μάλιστα, αφορά εργαζόμενο που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια με χρόνιο και πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οπως σημειώνει η Πρωτοβουλία Εργαζομένων Τράπεζας Αττικής, «οι απολύσεις αυτές ήταν το αποτέλεσμα μιας μονομερούς κι αυθαίρετης απόφασης της διοίκησης που δεν είχε να κάνει με κανενός είδους πειθαρχική ή άλλη διαδικασία.
Πλήρες άρθρο...
Σε ημερίδα του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης με το βαρύγδουπο τίτλο «Ελληνικό: Η πρωτεύουσα των Επενδύσεων» πήρε μέρος ο υπουργός Μπουμπούκος. Φυσικά, μίλησε και πάλι για «ιστορική μέρα» και περιέγραψε επί μακρόν τη δουλειά που έκανε ο ίδιος για να τελειώσει τη δουλειά που με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε 3.
Πλήρες άρθρο...

Νεολαία-ΠαιδείαPointer

Πανεπιστήμια-επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και κολλέγια-ανώτατα ιδρύματα

Προτεραιότητες με ταξικό πρόσημο

«H αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου» και η επιλογή βάσει βαθμολογίας και όχι κλήρωσης, «η ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, της ελευθερίας τους, του ρόλου τους», «η επείγουσα απελευθέρωση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο
Πλήρες άρθρο...
Είτε επρόκειτο για «γραμμή από πάνω» είτε ήταν μια πρωτοβουλία κάποιων «από κάτω», όλοι είδαμε ότι στην πορεία του Περισσού ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο, οι διαδηλωτές που θα πέταγαν μπογιές στο άγαλμα του Τρούμαν συνοδεύονταν από περιφρούρηση, εξοπλισμένη με κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες, συν τα γνωστά παλούκια με τις σημαίες.
Πλήρες άρθρο...
Μπορεί οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο να πήραν μεγάλες διαστάσεις, οι συλλήψεις διαδηλωτών να ήταν χιλιάδες και το καθεστώς να επέβαλε επί της ουσίας στρατιωτικό νόμο στο Κάιρο και στο Σουέζ, όμως το αυτί των σιωνιστών δεν ίδρωσε καθόλου. Ανεπίσημες πηγές των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι
Πλήρες άρθρο...
Τα χρόνια πριν από τη σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση θυμίζει η κατάσταση στο Εκουαδόρ, μετά από την εξέγερση χιλιάδων φτωχών αυτόχθονων κατά της σχεδιαζόμενης κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα, αλλά και άλλων βαθιά αντεργατικών μέτρων που πάρθηκαν από τη νέα συντηρητική κυβέρνηση του Λενίν Μορένο.
Πλήρες άρθρο...
Φθινοπώριασε για τα καλά και η κινηματογραφική λέσχη της «Κόντρας» ξεκινά τις προβολές της μ' ένα αφιέρωμα σ' έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς, τον Κρις Μαρκέρ. Κινηματογραφιστής, φωτογράφος, μοντέρ, δημοσιογράφος, ποιητής, ντοκιμαντερίστας, ο Κρις Μαρκέρ έχει να επιδείξει ένα πλουσιότατο έργο στην πεντηκονταετή πορεία του, που μόνο στον κινηματογράφο αριθμεί 50 ταινίες και ντοκιμαντέρ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
Πλήρες άρθρο...
Αν ήταν άλλες εποχές, οι συριζαίοι θα διαδήλωναν ενάντια στις βάσεις του θανάτου και στους Αμερικάνους φονιάδες των λαών. Τι να πουν, όμως, τώρα; Να καταγγείλουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι παραδίδει «γην και ύδωρ» στους αμερικάνους ιμπεριαλιστές; Αφού τη συμφωνία για τις βάσεις την είχαν προετοιμάσει αυτή και η κυβέρνηση Μητσοτάκη απλά συνέβη να βάλει την υπογραφή της.
Πλήρες άρθρο...
Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν βάλει μπροστά τη μηχανή των επιχειρημάτων και προσπαθούν να στηρίξουν την προσπάθεια να δοθεί δικαίωμα ψήφου -και μάλιστα επιστολικής- σε κάθε ελληνικής καταγωγής αλλοδαπό υπήκοο. Οσοι είναι υπήκοοι ΗΠΑ, λένε, και δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα, δεν έχουν κανένα κίνητρο για ν' αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο και να ψηφίσουν στις ελληνικές εκλογές.
Πλήρες άρθρο...
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελεί παρέκκλιση από την «αρχή της διάκρισης των εξουσιών», η οποία χαρακτηρίζει τύποις την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Με την ΠΝΠ νομοθετεί η κυβέρνηση και όχι η Βουλή. Η τελευταία καλείται μετά από ένα χρονικό διάστημα να εγκρίνει ή να απορρίψει την ΠΝΠ.
Πλήρες άρθρο...
Ο Βρούτσης πανηγυρίζει και πάλι. Αυτή τη φορά για τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Ως υπουργός Εργασίας έχει απόλυτη ανάγκη να πανηγυρίζει για την πολιτική που ασκεί, προκειμένου να κρύψει το πραγματικό γεγονός, ότι αυτός και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων (και τελευταία των Τσιπραίων).
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2020

Ενα σχέδιο επί χάρτου με σκληρό ταξικό πρόσημο

Τη Δευτέρα κατατέθηκε το Προσχέδιο Κρατικού Προϋπολογισμού 2020, την Πέμπτη ο Μητσοτάκης είπε πως στα τέλη του χρόνου το πιθανότερο είναι να μοιράσει και «κοινωνικό μέρισμα» στους αναξιοπαθούντες, το οποίο όμως δεν αναφέρεται στο Προσχέδιο! Είχε συζητηθεί κατά κόρον το γεγονός ότι στο Προσχέδιο δεν
Πλήρες άρθρο...

ΠεριβάλλονPointer

Ελληνικό - Αγιος Κοσμάς

Ανατριχιαστικό Λας Βέγκας

Δε χρειάζεται να είναι κάποιος αρχιτέκτονας για να ανατριχιάσει βλέποντας τη μακέτα του κιτς φαραωνικού μεγαθήριου που (λέει ότι) θα χτίσει στο Ελληνικό η εταιρία Mohegan Gaming and Entertainment σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μία από τις δύο αμερικάνικες εταιρίες που διεκδικούν την άδεια καζίνο
Πλήρες άρθρο...
Είναι δυνατόν, υπηρεσιακός παράγοντας (ο αρμόδιος) να καταθέτει σε Συμβούλιο πρόταση για μια υπόθεση, αλλά επειδή αυτή είναι αντίθετη με την εντολή του υπουργού, να συμμετέχει στο συμβούλιο άλλος υπηρεσιακός παράγοντας (αναρμόδιος), ο οποίος ψηφίζει αντίθετα με τη γραπτή πρόταση του συναδέλφου του;   Στο θαυμαστό κόσμο που χτίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον εκ μεταγραφής Χρυσοχοΐδη αρμόδιο για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξις», όλα είναι δυνατά.
Πλήρες άρθρο...
«Μαχαιριά στην πλάτη» χαρακτήρισαν οι Κούρδοι της Συρίας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την περασμένη Κυριακή, ότι τα αμερικάνικα στρατεύματα (γύρω στους 1.000 στρατιώτες) θα αποχωρήσουν από τα τουρκοσυριακά σύνορα. «Παρά τις προσπάθειές μας να αποφύγουμε τη σύγκρουση, τη δέσμευσή μας στη συμφωνία για το μηχανισμό ασφαλείας και τα απαραίτητα βήματα από την πλευρά μας, οι αμερικάνικες δυνάμεις δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και αποχώρησαν από τις συνοριακές περιοχές με την Τουρκία.
Πλήρες άρθρο...
Εκλεισε την τέταρτη βδομάδα η απεργία 49.200 εργαζομένων σε 33 εργοστάσια και 22 αποθήκες ανταλλακτικών της General Motors. Ο κολοσσός της αμερικάνικης αυτοκινητοβιομηχανίας, που… βάρεσε μπιέλα το 2009 (αφού πρώτα είχε απολύσει το ένα πέμπτο του εργατικού του δυναμικού στην Ευρώπη και είχε τσεπώσει γύρω στα 20 δισ.
Πλήρες άρθρο...
Αυτή τη φορά δεν είχαμε πλήγματα με drones, αλλά κανονική αντάρτικη στρατιωτική δράση από τους Χούθι της Υεμένης που επιτέθηκαν στη νότια επαρχία Ναϊράν της Σαουδικής Αραβίας και μετά από μια τριήμερη μάχη κατέστρεψαν ολοσχερώς τρεις ολόκληρες ταξιαρχίες του σαουδαραβικού στρατού! Οι αναφορές κάνουν λόγο για 200 με 500 σαουδάραβες και μισθοφόρους (Πακιστανούς, Ιρακινούς και Σουδανούς) στρατιώτες νεκρούς και χιλιάδες αιχμαλώτους.
Πλήρες άρθρο...