Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 09:42

ΠολιτικήPointer

Πολιτικάντικα παιχνίδια

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πέτσας την περασμένη Τρίτη, ο Μητσοτάκης προτίθεται να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους για το ζήτημα της ψήφου των εκτός επικρατείας ελλήνων ψηφοφόρων. Διότι «σε ό,τι αφορά το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε πει ότι είναι πρόθεσή μας να εξασφαλίσει 300 ψήφους και όχι 200. Στο πλαίσιο αυτό, νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ένα είδος ευρύτερης συναίνεσης. Στα άλλα μεγάλα ζητήματα, μένει να το δούμε».

Οταν του επισημάνθηκε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει δική του πρόταση νόμου που δε συμπίπτει με τις κυβερνητικές θέσεις, ο Πέτσας αρχικά προσπάθησε να αποφύγει την ουσία, ευχόμενος «μακάρι να υπάρξουν συναινέσεις. Εμείς θα τις επιδιώξουμε». Οταν όμως του επισημάνθηκε ότι ο Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «προσβλητική και αντισυνταγματική», ο Πέτσας αναγκάστηκε να πάρει θέση: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει διατυπωθεί, είναι προσβλητική και αντισυνταγματική. Αρα, βάση εκεί δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν άλλα πολιτικά κόμματα, με τα οποία θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να βρούμε έναν κοινό παρανομαστή. Και ελπίζω και ο ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει αυτή την πρώτη του -ίσως, πρώιμη, ίσως όχι τόσο καλά επεξεργασμένη- πρόταση και να προσχωρήσει σε μια πιο λογική συζήτηση, ώστε να μην θίγονται συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που ψηφίζουν».

Δηλαδή, ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει συναίνεση και 300 ψήφους στη Βουλή επί ενός θέματος στο οποίο δεν υπάρχει βάση συζήτησης με τον ΣΥΡΙΖΑ! Μας δουλεύουν δηλαδή. Γιατί, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα λόγο να κάνει πίσω από την πρότασή του, που προβλέπει εκλογή ξεχωριστών βουλευτών από τους απόδημους, ώστε να μην επηρεάζονται οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Η πρόταση αυτή έχει επιχειρηματολογία που προσφέρει πλεονεκτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Θα έρθουν δηλαδή οι ακροδεξιοί της Αστόρια, αυτοί που ψήφισαν σούμπιτοι Τραμπ, και θα ψηφίζουν για κυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα ψηφίζουν για κυβέρνηση αυτοί που δε ζουν στην Ελλάδα και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των Ελλήνων που κατοικούν εδώ». Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφέβαλε για τη στερεότητα αυτής του της άποψης, δε θα υπήρχε περίπτωση να κάνει πίσω και να φανεί ότι τον σέρνει από τη μύτη ο Μητσοτάκης.

Επομένως, το μόνο πραγματικό ερώτημα που υπάρχει είναι αν ο Τσίπρας θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Μητσοτάκη και θα πάει στο Μαξίμου ή αν θα αρνηθεί ακόμα και τη συνάντηση. Οι άνθρωποι του Μητσοτάκη περιμένουν την άρνηση για να βγουν και να κατηγορήσουν τον Τσίπρα για αντιθεσμική συμπεριφορά, αλλά είναι σίγουρο πως αν ο Τσίπρας επιλέξει την άρνηση, ο μηχανισμός προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βρει μια επιχειρηματολογία για να τη στηρίξει και να απαντήσει στην προπαγάνδα του Μαξίμου.

Επί της ουσίας, μεταξύ των προτάσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χάος. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν μόνον οι έλληνες πολίτες, ενώ η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρέπει να το έχουν όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια (δηλαδή, κάθε απόγονος ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, που μπορεί να μην ξέρει ούτε το «καλημέρα»). Η ΝΔ υποστηρίζει την επιστολική ψήφο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η ψήφος των απόδημων πρέπει να μετράει κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι δε θα πρέπει να προσμετράται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να ισχύει μόνο για την εκλογή βουλευτών επικρατείας εξωτερικού, ο αριθμός των οποίων θα καθορίζεται από τον όγκο των ψηφοφόρων εξωτερικού.

Το δεύτερο υπαρκτό ερώτημα είναι τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ. Η πρότασή του είναι κοντά σ' αυτή της ΝΔ και μακριά απ' αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προτείνει να ψηφίζουν επιστολικά οι απόδημοι (με την προϋπόθεση ότι έχουν επικαιροποιήσει την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους), να εκλέγουν 5-7 βουλευτές από μια ενιαία «Περιφέρεια Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού» και αυτές οι έδρες να αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες. Αν ο Μητσοτάκης θέλει να περάσει τη ρύθμιση με 200 ψήφους, ώστε να αρχίσει να ισχύει από τις επόμενες εκλογές, τότε θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή με το ΚΙΝΑΛ. Γιατί όμως να το κάνει αυτό, όταν ο ίδιος έχει πει ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, ώστε την πρώτη φορά να «καεί» η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ και τη δεύτερη να ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που θα ψηφίσει η σημερινή νεοδημοκρατική πλειοψηφία; Γιατί, δηλαδή, να μην ψηφίσει και τη διάταξη για την ψήφο των απόδημων όπως ακριβώς την έχει σχεδιάσει η ΝΔ, ώστε αυτή να ισχύσει πακέτο με το νέο εκλογικό νόμο από τις μεθεπόμενες εκλογές;

Αυτό είναι το πιο λογικό, όμως για να πλασαριστεί καλύτερα στον ελληνικό λαό, θα πρέπει ο Μητσοτάκης να παρουσιάσει προηγουμένως το πολιτικό σόου «αναζητείται συναίνεση». Τα έχουμε ξαναδεί αυτά και από άλλους.
Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019