Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 09:48

ΔιεθνήPointer

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αραβικές χώρεςΛΙΒΑΝΟΣ

Σε αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων της Βηρυτού προχώρησαν χιλιάδες διαδηλωτές την περασμένη Κυριακή στο Λίβανο. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν και στην Τρίπολη, με διαδηλωτές να καίνε φωτογραφίες του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι (γιος του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος στις περσινές εκλογές, με την τεράστια αποχή, έχασε πολλές ψήφους). Διαδηλωτές που μίλησαν στο Αλ Τζαζίρα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους κλέβει και ότι δεν μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τον περασμένο Ιούνη η κυβέρνηση πέρασε μέτρα λιτότητας για να μειώσει το ετήσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού από το 11.5% του ΑΕΠ στο 7.6%. Προσπαθεί έτσι να πείσει τους δανειστές να δώσουν στον Λίβανο τα 11 δισ. δολάρια που συμφώνησαν πέρσι στο Παρίσι. Για να τα δώσουν όμως θέλουν να δουν μέτρα, γι’ αυτό και η λιβανέζικη Βουλή τα ψήφισε.

Με όχημα το τεράστιο χρέος της χώρας (που φτάνει το 150% του ΑΕΠ, κάνοντας τον Λίβανο την τρίτη πιο χρεωμένη χώρα παγκόσμια), το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο απομυζά ό,τι έχει απομείνει από τον παραγόμενο πλούτο. Γι’ αυτό και ο λαός εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο. Αν σ’ αυτό προσθέσουμε τον κίνδυνο υποτίμησης του νομίσματος και τον τεράστιο αριθμό των προσφύγων που ζουν στη χώρα, θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της εκρηκτικής κατάστασης που διαμορφώνεται.

Και μία… λεπτομέρεια. Η αντιστασιακή Χεζμπολά τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι τώρα. Δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του Al Manar, το οποίο απέκρυψε επιμελώς την είδηση! Μήπως γιατί η Χεζμπολά έχει τρία υπουργεία στην κυβέρνηση Χαρίρι, στα δύο από τα οποία (Νεολαίας- Αθλητισμού και Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων) οι υπουργοί είναι μέλη της και στο τρίτο (Υγείας) υπουργός είναι ο πρώην προσωπικός γιατρός του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο Τζαμίλ Τζαμπάκ, ο οποίος, αν και μη μέλος της Χεζμπολά, ανήκει στον ευρύτερο εκλογικό της σχηματισμό; Αυτό επιβεβαιώνει τη διαπίστωσή μας ότι η Χεζμπολά, παρά τον αντιστασιακό της ρόλο στον πόλεμο κατά των σιωνιστών, παραμένει μία αστική δύναμη. Αυτή όμως είναι μία αντίφαση, η οποία την χαρακτηρίζει χρόνια τώρα.ΙΡΑΚ

Στο γειτονικό Ιράκ, δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν την περασμένη Τρίτη και πάνω από 200 άτομα τραυματίστηκαν (μεταξύ των οποίων και 40 μπάτσοι) στις διαδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, της Βαγδάτης, ενώ 3.000 από αυτούς επιχείρησαν να περάσουν μια από τις γέφυρες του ποταμού Τίγρη και να μπουν στην Πράσινη Ζώνη της πόλης όπου στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες και ξένες πρεσβείες.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν την κυβέρνηση ως μια κυβέρνηση παραστρατιωτικών, που έχει αποτύχει να μειώσει την ανεργία και να βελτιώσει τις δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν άθλιες. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και απόφοιτοι πανεπιστημίων που παραμένουν άνεργοι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση τους εξαπάτησε υποσχόμενη ότι θα τους δώσει δουλειές, και γι’ αυτό έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες βδομάδες. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, από το 2004, πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν τσεπώσει περίπου 450 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία. Η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών αγγίζει επίσημα το 25%, γιατί ανεπίσημα είναι πολύ μεγαλύτερη, σε μια χώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι κάτω από 30 χρονών.

Αντί για υποσχέσεις, αυτή τη φορά η κυβέρνηση έστειλε τους μπάτσους που πυροβόλησαν στο ψαχνό, στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που σχηματίστηκε η κυβέρνηση του Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Το μεταπολεμικό Ιράκ ακόμα μετράει τις πληγές του.
Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019