Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 | 12:36

ΠεριβάλλονPointer

Για χάρη εταιρίας συμφερόντων Σαββίδη

«Ρέστα» για να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος στο Παλιούρι

Μια ακόμα συνεδρίαση του Τεχνικού Συμβούλιου Δασών (ΤΔΣ) γίνεται την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος του Παλιουρίου, έκτασης 125,4 στρεμμάτων, και ηλικίας 25-40 χρόνων και με δασοκάλυψη 100%, εμφανίζοντάς το ως αγροτική γη, προκειμένου η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη, που έχει αγοράσει από το ΤΑΙΠΕΔ το πρώην ΧΕΝΙΑ στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, να χτίσει ελεύθερα και ασύδοτα πολυτελή τουριστικά καταλύματα.
 
Το ΤΣΔ έχει ως τακτικά μέλη τέσσερις δασολόγους και μία πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 29 Μάρτη του 2019 από τότε δοκίμασε αρκετές φορές να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος του Παλιουρίου, επικαλούμενο καταργημένες διατάξεις και αρνούμενο απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ι. Τσιρώνη, σύμφωνα με την οποία ήταν πέρα για πέρα νόμιμη η τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού που διενήργησε το 2010 ο Δασάρχης Κασσάνδρας.
 
Αυτή τη φορά, το ΤΣΔ κάλεσε στη συνεδρίασή του τους τέσσερις προϊσταμένους (δασολόγους) των υπηρεσιών που έχουν χειριστεί το ζήτημα, τον προϊστάμενο του Δασαρχείου Κασσάνδρας, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής (ΔΔΧ), τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών (ΔΣΕ) και τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων (ΓΔΔΑΥ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ).
 
Ο πρώτος και ο τρίτος απ’ αυτούς τους υπηρεσιακούς παράγοντες έχουν επιλεγεί μετά την απόφαση του Δασάρχη Κασσάνδρας στις 6 Απρίλη του 2017 όπως και τις άλλες αποφάσεις του, με τις οποίες έκρινε ότι η αμφισβητούμενη από την εταιρία συμφερόντων Σαββίδη και το ΤΑΙΠΕΔ έκταση είναι πευκοδάσος με 100% κάλυψη. Επειδή η Δημόσια Διοίκηση έχει συνέχεια, οι δύο νέοι προϊστάμενοι είναι υποχρεωμένοι να υποστηρίζουν τις αποφάσεις του Δασάρχη Κασσάνδρας. Με τις αποφάσεις αυτές έχουν, άλλωστε, συμφωνήσει τόσο οι προϊστάμενοι των άλλων υπηρεσιών (Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης), όπως και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών, που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΝ).
 
Οι τέσσερις δασολόγοι του ΤΣΔ όφειλαν από την πρώτη συνεδρίασή τους να υιοθετήσουν τις αποφάσεις των τεσσάρων αρμόδιων Διευθύνσεων και όχι να επιδιώκουν να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος. Εάν δεν παρεμβαίναμε με αποκαλυπτικά άρθρα, οι τέσσερις δασολόγοι δε θα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν και να κάνουν τον ελιγμό να καλέσουν τους συναδέλφους τους να πάρουν μέρος στην συνεδρίαση της Πέμπτης. Ρωτάμε: γιατί τους καλούν, όταν στο φάκελο που από την πρώτη στιγμή έχουν στη διάθεσή τους υπάρχουν όλες οι αποφάσεις και το υλικό με βάση το οποίο ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Κασσάνδρας έλαβε τις αποφάσεις του;
 
Κατά τη γνώμη μας, κάνουν την ύστατη προσπάθεια να «πείσουν» τους συναδέλφους τους να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους και να κρίνουν ότι το πευκοδάσος είναι αγροτική γη! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι δασολόγοι-προϊστάμενοι των τεσσάρων αρμόδιων διευθύνσεων θα σεβαστούν τη νομιμότητα και θα υπερασπιστούν για μια ακόμα φορά το πευκοδάσος των 125,4 στρεμμάτων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δάσος και όχι για αγροτική γη!
 
Θα παρουσιάσουμε ένα σύντομο ιστορικό αυτού του σκανδάλου, με στοιχεία από δύο άρθρα που δημοσιεύσαμε τον Μάρτη και τον Απρίλη του 2019. Υπάρχουν δύο περίοδοι. Μία μέχρι τη σύγκληση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων του δασικού χάρτη που περιλαμβάνει το Παλιούρι, στις 4 Σεπτέμβρη του 2018 (ως γνωστόν, αυτή η Επιτροπή δεν τόλμησε να αποφασίσει τον αποχαρακτηρισμό του πευκοδάσους). Και μία από τη σύγκληση του ΤΣΔ, στις 29 Μάρτη του 2019, μέχρι σήμερα.

Πρώτη περίοδος του σκανδάλου

Στις 7 Μάη του 2014, οι Σαμαροβενιζέλοι πούλησαν -μέσω της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ- σε εταιρία του Σαββίδη το εγκαταλελειμμένο ΞΕΝΙΑ στο Παλιούρι Χαλκιδικής, που βρίσκεται σε μια έκταση 320 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα. Στην έκταση αυτή υπάρχει και ένα πευκοδάσος, ηλικίας 40 χρόνων, έκτασης 125,44 στρεμμάτων. Για ολόκληρο αυτό το ακίνητο η εταιρία του Σαββίδη πλήρωσε το εξευτελιστικό ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ πούλησε στην εταιρία του Σαββίδη αυτό το φιλέτο «μπιρ παρά» και ταυτόχρονα έβαλε λυτούς και δεμένους με στόχο να αποχαρακτηριστεί το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα, προκειμένου να χτιστούν σ’ αυτό πολυτελείς βίλες, όπως προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο του Σαββίδη. Ο,τι ξεκίνησε επί Σαμαροβενιζέλων συνεχίστηκε επί Τσιπροκαμμένων. Οι περιβαλλοντικά «ευαίσθητοι» συριζαίοι πέταξαν κάθε αναστολή και δεν έχουν τέτοιου είδους «κρίσεις συνείδησης».

Οι πιέσεις εντάθηκαν μέσα στο 2017, με στόχο να υποκύψουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασαρχείου Κασσάνδρας και της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής και ν’ αποφασίσουν ότι το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων είναι… γεωργική έκταση! «Μπροστινοί» στις πιέσεις, για λογαριασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και του υπουργού Επικρατείας Φλαμπουράρη, ήταν ο Γενικός Διευθυντής Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δασαρχείου Κασσάνδρας -προς τιμήν τους, γιατί υπερασπίστηκαν το δασικό πλούτο της χώρας- δεν υποχώρησαν και γνωμάτευσαν ότι η έκταση των 125,44 στρεμμάτων είναι πευκοδάσος 40 χρόνων με ποσοστό κάλυψης 100%. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα: «Φέρουν δασική βλάστηση Χαλεπίου Πεύκης με υπόροφο αείφυλλων πλατύφυλλων με ποσοστό κάλυψης 100% και στον θεωρημένο Δασικό χάρτη αναγράφονται ως ΑΔ (άλλης μορφής το 1945, Δάσος σήμερα) για τις οποίες θεωρούμε ότι οι επεμβάσεις εντός αυτών θα πρέπει να γίνουν με βάση τους περιορισμούς του άρθρου 49 του Ν 998/1979 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».
 
Με αυτή τη γνωμοδότηση του Δασάρχη Κασσάνδρας συμφώνησαν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ). Αυτή η στάση δεν άρεσε στο ΤΑΙΠΕΔ. Στις 20 Μάρτη του 2017, έστειλε έγγραφο στη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της ΑΔΜΘ και ζητούσε ανοιχτά να μεσολαβήσει για να αναθεωρηθεί η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Ιδού απόσπασμα απ’ αυτό το προκλητικό έγγραφο: «Κατόπιν των ανωτέρω και για λόγους επίσπευσης της διαδικασίας διαβούλευσης θα παρακαλούσαμε όπως σε συνεργασία και με το Δασαρχείο Κασσάνδρας προβείτε σε αναθεώρηση των θέσεων, όπως διατυπώνονται στο υπ’ αριθμ. 291/06.02.2017 έγγραφό τους». Το αναφερόμενο έγγραφο είναι η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Το ΤΑΙΠΕΔ «καιγόταν» και ζητούσε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών να συναινέσει στον αποχαρακτηρισμό και στην καταστροφή του πευκοδάσους για λόγους επίσπευσης!

Στις 27 Μάρτη του 2017, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης απάντησε επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία του με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Παραθέτουμε το συμπέρασμα του προϊσταμένου: «Για τα ως άνω τμήματα (Ε12, Ε13, Ε14, Ε15, Ε16, Ε17), (σ.σ. πρόκειται για το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων), συμφωνούμε με την άποψη του Δασαρχείου Κασσάνδρας, ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 49 του Ν. 998/ 79, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».

Στη συνέχεια, στις 12 Απρίλη του 2017, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων έστειλε στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος τη Γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας, ενημέρωσε τον προϊστάμενό της ότι συμφωνεί μ’ αυτή (επικαλούμενος απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Τσιρώνη) και κατέληξε ότι πρέπει αυτή η Διεύθυνση να γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οπως έχουμε αποκαλύψει, συντάκτης της συγκεκριμένης απόφασης του Τσιρώνη ήταν υπηρεσιακός παράγοντας αυτής της Διεύθυνσης, ενώ μ’ αυτό το έγγραφο είχε συμφωνήσει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης. Παραθέτουμε, για μια ακόμα φορά, απόσπασμα από την απόφαση Τσιρώνη, γιατί δικαιώνεται ο Δασάρχης Κασσάνδρας ως προς τη γνωμοδότησή του (291/06.02.2017), που συντάχθηκε μετά από νέα Πράξη Χαρακτηρισμού: «Για τους ίδιους λόγους, μετά την πάροδο μακρού χρόνου από την έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού ορισμένης έκτασης, ως μη δασικής, δεν αποκλείεται η έκδοση από το αρμόδιο όργανο πράξεως με την οποία η έκταση αυτή κηρύσσεται αναδασωτέα, εφόσον διαπιστώνεται αιτιολογημένα ότι επιγενομένως η αρχικώς μη δασική έκταση απέκτησε δασική μορφή».
 
Στις 8 Ιούνη του 2017, ο Δασάρχης Κασσάνδρας έστειλε στην εταιρία του Σαββίδη (PREMIUM RESORT DEVELOPMENT AE Εκμετάλλευσης Ακινήτων και Τουριστικών Επιχειρήσεων) έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 11150. Στο έγγραφο αυτό, ο Δασάρχης, αφού θύμισε αρχικά τη γνωμοδότησή του 291/06.02.2017, κατέληγε: «Επιπλέον θα πρέπει για την χορήγηση έγκρισης επέμβασης επί των ανωτέρω εκτάσεων να προσκομιστεί έκθεση τουριστικής αξιοποίησης σύμφωνα με το άρθρο 49 παρ. 2 του Ν. 998/79 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014».

Στις 23 Ιούνη του 2017, η εταιρία του Σαββίδη, σε απάντηση στο έγγραφο του Δασάρχη Κασσάνδρας, έστειλε δικό της έγγραφο με τίτλο: «Α/Δεδομένα Δόμησης-Προτεινόμενες από τη μελέτη, κτιριακές εγκαταστάσεις εντός των περιοχών ΑΔ». Με το έγγραφό της αυτό η εταιρία, εμμέσως πλην σαφώς, αποδεχόταν τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας για το δασικό χαρακτήρα του πευκοδάσους. Είχε όμως το θράσος να δηλώσει ότι θέλει να οικοδομήσει σε δύο από τα τμήματα του πευκοδάσους περισσότερα από 13.297,77 τετραγωνικά μέτρα και ότι θέλει να κάνει και κάποιες άλλες επεμβάσεις!

Στις 27 Ιούνη του 2017, ο Δασάρχης Κασσάνδρας απάντησε και επεσήμανε στην εταιρία του Σαββίδη ότι η επέμβαση στο δάσος δεν μπορεί να γίνει δεκτή, για τους λόγους που προαναφέραμε. Με τη γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας στις 27 Ιούνη του 2017 συμφώνησαν όλοι οι προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών, από τη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής μέχρι τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Δασάρχης Κασσάνδρας έστειλε τη δική του γνωμοδότηση, τις συμφωνίες των προϊσταμένων όλων των Διευθύνσεων, το έγγραφο της εταιρίας του Σαββίδη της 23ης Ιούνη του 2017 και όλα τα απαραίτητα έγγραφα στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (κεντρική υπηρεσία), προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει για τη ΜΠΕ. Στις 2 Αυγούστου του 2017, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος αρνήθηκε για δεύτερη φορά να γνωμοδοτήσει, με το επιχείρημα ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα από την εταιρία για το πόσα τετραγωνικά μέτρα θέλει να οικοδομήσει! Πρόκειται, φυσικά, για ψευδή ισχυρισμό, δεδομένου ότι αίτημα της εταιρίας του Σαββίδη είχε υποβληθεί από τις 23 Ιούνη του 2017. Πρόβαλε αυτόν τον ισχυρισμό γιατί δεν ήθελε να συμφωνήσει με τις δύο γνωμοδοτήσεις του Δασαρχείου Κασσάνδρας, που προαναφέραμε.

Δεν ήθελε, γιατί είχε μάθει ότι στις 21 Ιούλη του 2017 η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ είχε υποβάλει στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής, με αριθμό πρωτοκόλλου 53695, αντιρρήσεις κατά του δασικού χαρακτήρα του πευκοδάσους των 125,44 στρεμμάτων, προκειμένου η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων του δασικού χάρτη που περιλαμβάνει το πευκοδάσος να το αποχαρακτηρίσει. Μπορέσαμε να βρούμε αυτό το έγγραφο της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Για την άρνηση του προϊστάμενου να γνωμοδοτήσει παραθέτουμε απόσπασμα από το έγγραφό του στις 2 Αυγούστου του 2017: «…ελλείψει σχετικού αιτήματος επιτρεπτής επέμβασης στο δάσος, που θα εξετάζονταν σύμφωνα με το άρθρο 49 του ν.998/79 ως ισχύει, δεν δυνάμεθα να γνωμοδοτήσουμε επ’ αυτής (της ΜΠΕ)».

Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μπορεί να προβάλλει έναν ψευδή ισχυρισμό ο προϊστάμενος Α. Καπετάνιος, όμως, δεν αμφισβητεί ότι το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων είναι δάσος!

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος έστειλε το έγγραφό του στη συναρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, προσδοκώντας ότι θα εξαπατηθεί και αυτή η Διεύθυνση και θα γνωμοδοτήσει ότι… δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, λόγω έλλειψης αιτήματος από την εταιρία. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών δεν έπεσε στην παγίδα και κάποια στιγμή ο γενικός διευθυντής Δασών και Αγροπεριβάλλοντος Κ. Δημόπουλος της αφαίρεσε το φάκελο για την υπόθεση του Παλιουρίου. Τελικά, όμως, αναγκάστηκε να της τον επιστρέψει.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών γνωμοδότησε τελικά στις 7 Νοέμβρη του 2017 (αριθμός πρωτοκόλλου 2100), συμφωνώντας με τη γνωμοδότηση της 27ης Ιούνη του 2017 του Δασαρχείου Κασσάνδρας. Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα: «Συνεπώς αλλάζουν τα δεδομένα και σύμφωνα με το ανωτέρω (10) σχετικό έγγραφο του Δασαρχείου (σ.σ. πρόκειται για τη γνωμοδότηση της 27ης Ιούνη του 2017), υπάρχει για την έκταση Ε12 υπέρβαση κάλυψης και δόμησης, ενώ για την έκταση Ε17 υπέρβαση δόμησης».

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών έστειλε τη γνωμοδότησή της, ως όφειλε, στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης. Στον προϊστάμενο αυτής της Διεύθυνσης, όμως, δεν άρεσε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών (πώς ν’ αρέσει, αφού δε συμφωνούσε με τα καταστροφικά-περιβαλλοντοκτόνα σχέδια της εταιρίας του Σαββίδη;) και στις 23 Νοέμβρη του 2017 ζήτησε «διευκρινίσεις». Προφανώς ήθελε να αλλάξει η γνωμοδότηση, προκειμένου η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων να μην έχει δεσμεύσεις, ώστε να αποχαρακτηρίσει το πευκοδάσος.

Τη «βρώμικη δουλειά» για να εξαφανιστεί η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών ανέλαβε ο γενικός διευθυντής Κ. Δημόπουλος. Με έγγραφό του στις 28 Νοέμβρη του 2017 (αριθμός πρωτοκόλλου 961) γνωμοδότησε ότι κακώς έγινε Πράξη Χαρακτηρισμού για το πευκοδάσος και κατά συνέπεια δεν ισχύει τόσο η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Κασσάνδρας στις 27 Ιούνη του 2017 όσο και η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών στις 7 Νοέμβρη του 2017! Ετσι, η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, που θα εξέταζε τις αντιρρήσεις της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, θα είχε μόνο το έγγραφο του Κ. Δημόπουλου της 28ης Νοέμβρη του 2017 και τις αντιρρήσεις της ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ. Ωραίο στήσιμο!

Στο έγγραφο των αντιρρήσεών της η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ σημείωνε ότι «οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα των εμφανιζόμενων στο χάρτη εκτάσεων» και ισχυριζόταν ότι «η παραπάνω έκταση (σ.σ. το 40χρονο πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων) είναι ΜΗ ΔΑΣΙΚΗ/ΜΗ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΗ».

Οπως λέει η παροιμία, «ο φόβος φυλάει τα έρμα». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έκριναν ότι τα δύο έγγραφα (οι αντιρρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ και το έγγραφο Δημόπουλου) δεν αρκούν για να βγάλει η οποιαδήποτε σύνθεση της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων απόφαση αποχαρακτηρισμού του πευκοδάσους των 125,44 στρεμμάτων στο Παλιούρι. Γι’ αυτό, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι. Σάββας φρόντισε με την απόφασή του να επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα, που θα αποφασίσουν σίγουρα τον αποχαρακτηρισμό του πευκοδάσους. Γι’ αυτό γράψαμε τότε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον αποχαρακτηρισμό του δάσους βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.
Η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων

Στις 4 Σεπτέμβρη του 2018 συνεδρίασε στο Δασαρχείο Κασσάνδρας η 10η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων, προκειμένου να εξετάσει τις αντιρρήσεις που υπέβαλε το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό της εταιρίας του Σαββίδη, ισχυριζόμενο ότι το πευκοδάσος στο Παλιούρι δημιουργήθηκε τεχνητά και ήταν γεωργική γη! Η εταιρία του Σαββίδη, όταν αγόρασε το ακίνητο των 320 στρεμμάτων το 2014, γνώριζε ότι σ’ αυτό υπάρχει και πευκοδάσος 125,44 στρεμμάτων. Πίεζε όμως για αποχαρακτηρισμό του, επικαλούμενη ένα κτηματικό χάρτη που είχε καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 248/1976. Αυτός ο κτηματικός χάρτης είχε μεν επικυρωθεί με διατάξεις του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, αλλά στη συνέχεια, με διατάξεις του νόμου 3937/2011 (για τη βιοποικιλότητα) αυτές οι διατάξεις καταργήθηκαν και έτσι δεν ίσχυε πια ο κτηματικός χάρτης που παρουσίαζε το πευκοδάσος ως αγροτική γη.

Παρολαυτά, η εταιρία προσπαθούσε να βρει δασολόγους-υπηρεσιακούς παράγοντες, που παρανομώντας προκλητικά θα αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος.

Ο Δασάρχης Κασσάνδρας, στηριζόμενος στην ισχύουσα δασική νομοθεσία και στην υπάρχουσα πραγματικότητα, ότι δηλαδή πρόκειται για πευκοδάσος με δασοκάλυψη 100%, προχώρησε σε Πράξη Χαρακτηρισμού, με την οποία επικύρωσε ότι το πευκοδάσος είναι δάσος και όχι αγροτική γη. Κατά την άποψή μας, ενήργησε πολύ σωστά (αυτό το επαναλαμβάνουμε συνεχώς από το 2017). Σωστά λειτούργησαν και οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής, της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων και της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών. Επτά δασολόγοι-υπηρεσιακοί παράγοντες εφάρμοσαν τη δασική νομοθεσία υπερασπιζόμενοι το πευκοδάσος.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τη δική μας πυκνή αρθρογραφία, λειτούργησε καταλυτικά. Οι δύο δασολόγοι που, όπως αναφέραμε, επελέγησαν για να αποχαρακτηρίσουν το πευκοδάσος, δεν τόλμησαν να το κάνουν, αλλά έστειλαν (στις 28 Νοέμβρη του 2018 σχεδόν τρεις μήνες μετά από τη δημόσια συνεδρίαση, που έγινε στις 4 Σεπτέμβρη του 2018) ερώτημα στον Φάμελλο, ισχυριζόμενες ψευδώς ότι η δασική νομοθεσία είναι ασαφής και αντικρουόμενη! Πέραν των άλλων, με αυτόν τον ισχυρισμό τους προκαλούσαν τους επτά συναδέλφους τους που απέδειξαν ότι πρόκειται για δάσος και όχι για αγροτική γη.

Ο Φάμελλος είχε δύο επιλογές. ‘Η να στείλει το ερώτημα της 10ης Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων στο ΝΣΚ ή να το στείλει στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών. Επέλεξε το δεύτερο. Οπότε, στους τέσσερις δασολόγους του ΤΣΔ τέθηκε το ερώτημα: Θα τιμήσουν το λειτούργημά τους, σεβόμενοι την ισχύουσα δασική νομοθεσία, ή θα υποκύψουν στις πιέσεις για αποχαρακτηρισμό του πευκοδάσους, αδειάζοντας τους επτά συναδέλφους τους; Θα γνωμοδοτήσουν για το τεθέν ερώτημα ή θα «πετάξουν τη μπάλα» στο ΝΣΚ με το επιχείρημα της αναρμοδιότητας; Ειδικά στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών Π. Δρούγα τέθηκε το ερώτημα: Θα υποστηρίξει τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσής του, στις 7 Νοέμβρη του 2017, ότι συμφωνεί με το Δασαρχείο Κασάνδρας, πως το πευκοδάσος του Παλιουρίου, με δασοκάλυψη 100%, είναι δάσος και όχι αγροτική γη;
 
Δεύτερη περίοδος του σκανδάλου

Επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσει ο προκλητικός αποχαρακτηρισμός αυτού του πευκοδάσος, που είναι δίπλα σχεδόν στη θάλασσα, επικοινωνήσαμε με μέλη του ΤΣΔ, συζητήσαμε μαζί τους και διαβάσαμε την εισήγηση. Διαπιστώσαμε ότι δασολόγοι μέλη του ΤΣΔ εντυπωσιάστηκαν από τα λεγόμενα της νομικού, την οποία θεώρησαν σοβαρή μελετήτρια του προβλήματος! Δυστυχώς, τα μέλη αυτά δεν έχουν όλο το φάκελο και δε μελέτησαν τα στοιχεία. Τους εφοδιάσαμε με όλο το υλικό και σταθήκαμε ιδιαίτερα στις διατάξεις του νόμου 3937/2011 για τη βιοποικιλότητα, με τις οποίες καταργήθηκε ο αποχαρακτηρισμός του δάσους και νομιμοποιήθηκε για μια ακόμα φορά -εμμέσως πλήν σαφώς- η Πράξη Χαρακτηρισμού που είχε κάνει ο Δασάρχης Κασσάνδρας στις 20 Σεπτέμβρη του 2010, η οποία έχει τελεσιδικήσει.

Η Πράξη Χαρακτηρισμού δεν προσβλήθηκε. Και η 20ή Σεπτέμβρη του 2010, που εκδόθηκε η Πράξη Χαρακτηρισμού, με τις 29 Μάρτη του 2011, που δημοσιεύτηκε ο νόμος 3937 για τη βιοποικιλότητα, είναι πολύ κοντά.

Στην αρχική συζήτησή μας, τα μέλη του ΤΣΔ επικαλούνταν ταυτόχρονα το νόμο 248/1976, με τον οποίο είχε αποχαρακτηριστεί αυτό το δάσος, και το ΠΔ για το ΕΣΧΑΔΑ, βάσει του οποίου στη συνολική έκταση των 330 στρεμμάτων το δάσος ήταν μόνο 7,5 στρέμματα! Οταν όμως ενημερώθηκαν ότι οι διατάξεις του νόμου 248/1976 καταργήθηκαν, έπαψαν να υποστηρίζουν ότι αυτό το πευκοδάσος, με δασοκάλυψη 100%, δεν είναι δάσος. Διαπιστώσαμε, ακόμα, ότι κλονίστηκε η αρχική καλή εντύπωση που είχαν σχηματίσει για την πάρεδρο του ΝΣΚ. Δύο φορές επισημάναμε στους συνομιλητές μας ότι η δικηγόρος εκτελεί εντολές της πολιτικής ηγεσίας και ότι θέλει να τους παγιδεύσει, για να γνωμοδοτήσουν ότι το πευκοδάσος είναι αγροτική γη και να εισηγηθούν στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΕΑ) να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό του. Την πρώτη φορά εξέφρασαν τη διαφωνία τους, τη δεύτερη, όμως, που έλαβαν γνώση των διατάξεων που προαναφέραμε, δεν επανέλαβαν τη διαφωνία τους.
 
Από όλα όσα εκθέσαμε παραπάνω γίνεται φανερό, ότι το πευκοδάσος των 125,44 στρεμμάτων είναι δάσος και όχι αγροτική γη και αναμένουμε ότι οι τέσσερις προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών, που κλήθηκαν στο ΤΣΔ θα στηρίξουν τις αποφάσεις των υπηρεσιών τους. Οχι μόνο γιατί στη δημόσια διοίκηση υπάρχει συνέχεια και δεν μπορείς να αλλάζεις αποφάσεις όταν δεν υπάρχουν νέα, εντελώς διαφορετικά δεδομένα, αλλά και γιατί πρόκειται για πευκοδάσος με κάλυψη 100%. Παραπέρα, και οι τέσσερις δασολόγοι του ΤΣΔ οφείλουν να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνταχθούν με τους συναδέλφους τους που λόγω αρμοδιότητας έχουν χειριστεί το ζήτημα. Για να μπει επιτέλους ένα τέλος και να μη συντελεστεί ένα ακόμα σκάνδαλο δασοκτονίας.
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019