Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 | 17:13

ΔιεθνήPointer

Thomas Cook

Οι εταιρίες πτωχεύουν, οι καπιταλιστές πλουτίζουν!Η κανονιά που έριξε τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας η Thomas Cook, η αρχαιότερη τουριστική εταιρία στον κόσμο (με 178 χρόνια ιστορίας), προκάλεσε διεθνή σάλο, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ασταθής και αναιμική είναι η «παγκόσμια ανάκαμψη». Γιατί «ανάκαμψη» και χρεοκοπίες τέτοιου οικονομικού βάρους δεν ταιριάζουν, έτσι δεν είναι;

Μπορεί 21.000 εργαζόμενοι να απολύθηκαν μέσα σε μία νύχτα (9.000 μόνο στη Βρετανία, οι μισοί από αυτούς που είχαν απομείνει μετά από τη συγχώνευση με την Mytravel το 2007), μπορεί οι βρετανικές αρχές να αναγκάζονται να φέρουν εις πέρας μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επαναπατρισμού που έχουν γίνει ποτέ σε ειρηνική περίοδο (150.000 είναι οι βρετανοί τουρίστες που βρέθηκαν ξεκρέμαστοι, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που προέκυψε όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρία Monarch πριν από δύο χρόνια), μπορεί εκατοντάδες ξενοδοχεία και καταστήματα να οδηγούνται κι αυτά στο κλείσιμο, αφού βασίζονταν στην Thomas Cook για να βρουν πελάτες, όμως τα μεγαλοστελέχη της εταιρίας δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Οπως μας πληροφορούν οι «Τάιμς» (https://www.thetimes.co.uk/article/bosses-received-30m-as-thomas-cook-lost-its-way-t2sgqlpkg), οι τρεις τελευταίοι CEO της εταιρίας τσέπωσαν πάνω από 30 εκατομμύρια λίρες μέσα στην τελευταία δεκαετία!

Ο ισπανοβρετανός πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας, Manny Fontela-Novoa, τσέπωσε 17.2 εκατομμύρια λίρες από το 2007 μέχρι το 2011, χάρη στα γενναιόδωρα μπόνους που δόθηκαν επειδή εκπληρώθηκε επιτυχώς ο στόχος της περικοπής 2.800 θέσεων εργασίας μετά από τη συγχώνευση της Thomas Cook με την Mytravel το 2007! Σημειώνουμε ότι οι δύο εταιρίες, όταν συγχωνεύτηκαν, είχαν περίπου 33.000 άτομα προσωπικό παγκόσμια (περίπου 19.000 στη Βρετανία), για να φτάσουν σήμερα τους 21.000 (9.000 στη Βρετανία). Οι μαζικές απολύσεις δεν έσωσαν την εταιρία-κολοσσό, απλά αυγάτισαν τα λεφτά που τσέπωσαν οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη της!

Η Harriet Green, που πήρε τη θέση του Manny Fontela-Novoa το 2012, τσέπωσε 4.7 εκατομμύρια λίρες. Η εταιρία τής φέρθηκε μεγαλόψυχα! Πλήρωνε γύρω στις 80.000 λίρες το χρόνο μόνο για τα ταξιδάκια της και τη διαμονή της σε πολυτελή ξενοδοχεία. Το 2015 είχε τσεπώσει περίπου 6.3 εκατομμύρια λίρες ως δώρο για τη… σκληρή εργασία της για δύο ολόκληρες εβδομάδες το χρόνο! 

Αλλά και ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο σουηδός Peter Fankhauser, δε θα… πεθάνει στην ψάθα. Από το 2014 που πήρε αυτό το πόστο, τσέπωσε 8 εκατομμύρια λίρες. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της εταιρίας μειώθηκαν κατά 53 εκατομμύρια λίρες τον περασμένο χρόνο, ο Fankhauser αύξησε το μισθό του από 14.300 σε 732.100 λίρες! Να ‘ναι καλά ο άνθρωπος, να έχει για… τα γεράματά του ο καημένος! 

Πολλές φορές έχουμε γράψει ότι οι εταιρίες μπορεί να πτωχεύουν, οι καπιταλιστές όμως όχι. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι συντηρητικοί «Τάιμς» και όχι κάποιο τυχάρπαστο έντυπο. 

Η πτώχευση της Thomas Cook, μετά από την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης για πακέτο σωτηρίας της τάξης των 250 εκατομμυρίων λιρών, υπενθυμίζει ότι η κρίση είναι πάντοτε παρούσα. Ενα γεγονός φαινομενικά άσχετο με το θέμα ενισχύει αυτή τη διαπίστωση. Πρόκειται για την πτώση του όγκου των λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία για πέμπτο συνεχή μήνα. Τα ποσοστά της πτώσης δεν είναι μικρά. Κατά 16% έπεσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβρη σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ τον Αύγουστο είχαν σημειώσει πτώση 49% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα!
 
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019