Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 | 11:55

ΠολιτικήPointer

Νέο τρενάρισμα της δικογραφίας για το Μάτι

Εχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά με τους 102 νεκρούς. Αμέσως μετά το γεγονός, διατάχτηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, την οποία ανέλαβε προσωπικά ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, συνεπικουρούμενος από τους υφισταμένους του εισαγγελείς Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο. Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς εργάστηκαν εντατικά και μετά από μερικούς μήνες κατέληξαν στην άσκηση ποινικών διώξεων, σε βαθμό πλημμελήματος, για τα αδικήματα του εμπρησμού από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και των σωματικών βλαβών κατά συρροή, διά παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη. Η δίωξη στρέφεται κατά είκοσι κρατικών λειτουργών και στελεχών της τοπικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, στελέχη  της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και ένας 65χρονος πολίτης στον οποία αποδίδεται η έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.
 
Με 102 νεκρούς και αναμφισβήτητες εγκληματικές ευθύνες, ο χαρακτηρισμός των αδικημάτων ως πλημμελημάτων είναι τουλάχιστον εξοργιστικός. Θα περίμενε κανένας, όμως, ότι με την ταχύτητα που κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα θα εκινείτο και η υπόλοιπη προδικασία, ώστε η υπόθεση να αχθεί γρήγορα στο ακροατήριο. Εστω με τις κατηγορίες «στα μαλακά». Αντ’ αυτού, πληροφορηθήκαμε την περασμένη Τετάρτη ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Μωραϊτάκης, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο του τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθήνας, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, ζητά τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να οριστεί εφέτης ειδικός ανακριτής που θα διεξαγάγει την κύρια ανάκριση!
 
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όλα θα ξεκινήσουν από την αρχή, η δικογραφία θα βαλτώσει σε κάποια δικαστικά γραφεία (ο εφέτης ειδικός ανακριτής και ο επίκουρός του θα είναι απασχολημένοι και με τα συνήθη δικαστικά τους καθήκοντα) και η υπόθεση θα φτάσει στο ακροατήριο μετά από χρόνια, άγνωστο με τι ποινικό υπόβαθρο και ποιους κατηγορούμενους.
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019