Τρίτη 04 Αυγούστου 2020 | 16:55

ΠολιτικήPointer

Ομολογία χρυσαυγίτη στη δίκη

Σε κάθε εγκληματική δράση έπαιρναν εντολές από την Κεντρική Διοίκηση!

Ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης Μπαρέκας έδωσε τη χαριστική βολή στη νεοναζιστική συμμορία, ομολογώντας ότι πριν και μετά από τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ ο ίδιος ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο Λαγό και πως η εγκληματική επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη οργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στη δίκη του νεοναζιστικού μορφώματος, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για τη δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα και για τις δολοφονικές απόπειρες κατά των αιγύπτιων ψαράδων και κατά των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ απέδειξαν με στοιχεία ότι για τις τρεις αυτές εγκληματικές δράσεις (και όχι μόνο) η Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ, δηλαδή ο φίρερ (πάνω απ’ όλους, ως Αρχηγός) και το Πολιτικό Συμβούλιο, όχι μόνο γνώριζαν εκ των προτέρων γι’ αυτές, αλλά ήταν αυτοί που αποφάσισαν, έδωσαν την εντολή εκτέλεσης και παρακολούθησαν την εξέλιξη κάθε εγκληματικής δράσης.
 
Αυτό αμφισβητούνταν από τους υπερασπιστές των νεοναζιστών. Και ήρθε ο Μπαρέκας και έβαλε τέλος σε κάθε αμφισβήτηση, επιβεβαιώνοντας απόλυτα όσα υποστήριζαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής. Ο Μπαρέκας ήταν γραμματέας-πυρηνάρχης στην Τοπική της ΧΑ στον Πειραιά και από τους πιο δυνατούς και ξύπνιους χρυσαυγίτες. Απολογήθηκε στο δικαστήριο στις 18 Σεπτέμβρη.
 
Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη τον ρώτησε για τη μοτοπορεία στην Ηλιούπολη. Ο Μπαρέκας είναι ανάμεσα στους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν (ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 11). Και βέβαια, όπως αποδείχτηκε, αυτή δεν ήταν μια μοτοπορεία για μοίρασμα τρικ, όπως ισχυρίζονται οι χρυσαυγίτες, αλλά οργανωμένη με σκοπό να γίνει η επίθεση στο στέκι «Συνεργείο». Η πρόεδρος ρώτησε από ποιον είχε αποφασιστεί και οργανωθεί αυτή η μοτοπορεία.
 
Ο Μπαρέκας, που όπως είπαμε είναι έξυπνος άνθρωπος, κατάλαβε τι πάει να βγάλει με την ερώτηση η πρόεδρος και αρχικά προσπάθησε να ξεφύγει, αναφέροντας μόνο ποιος ανακοίνωσε τη μοτοπορεία. «Αυτή η πορεία είχε ανακοινωθεί από τα Κεντρικά, από τη δική μας ιστοσελίδα. Ηταν ανοικτό κάλεσμα, παναττική» είπε.
 
Η πρόεδρος όμως επέμενε να ακούσει από τον Μπαρέκα ποιος οργάνωσε τη μοτοπορεία και τον ξαναρώτησε. Και ο Μπαρέκας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τη μοτοπορεία την οργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση, δηλαδή ο φίρερ Μιχαλολιάκος και το Πολιτικό Συμβούλιο (Λαγός, Γερμενής, Κασιδιάρης και σία).
 
Στη συγκεκριμένη μοτοπορεία αναφέρθηκε και ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής Μίχος, κατηγορούμενος για την επίθεση στο «Συνεργείο», στην απολογία του στις 16 Ιούλη του 2019 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Ο Μίχος ισχυρίστηκε –όπως και ο Μπαρέκας- ότι η μοτοπορεία δεν έγινε για να επιτεθούν στο «Συνεργείο», ομολόγησε όμως ότι για να πάρει μέρος σ’ αυτή τον ειδοποίησαν από τα Κεντρικά και πως από τα Κεντρικά είχαν ειδοποιήσει -εκτός από τις Τοπικές της Νίκαιας και του Πειραιά- και την Τοπική της Εύβοιας!
 
Οπως είναι γνωστό, ο Μπαρέκας και άλλοι τέσσερις χρυσαυγίτες καταδικάστηκαν ως φυσικοί αυτουργοί για επικίνδυνη σωματική βλάβη και οπλοχρησία, ενώ οι Μίχος και Λαγός καταδικάστηκαν ως ηθικοί αυτουργοί στην επικίνδυνη σωματική βλάβη. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική δικαστική απόφαση, γιατί ενισχύει την κατηγορία για την εγκληματική οργάνωση στη βασική δίκη της ΧΑ.
 
Από την ομολογία του Μπαρέκα ότι η Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ οργάνωσε την εγκληματική επίθεση στο «Συνεργείο» αναδεικνύονται σημαντικά ζητήματα.
 
Η επίθεση στο «Συνεργείο» ήταν από πολιτική άποψη υποδεέστερη, όταν τη συγκρίνουμε με την επίθεση στα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Είναι αυτονόητο πως είναι άλλη η βαρύτητα και το μέγεθος της συλλογικότητας του «Συνεργείου» στην Ηλιούπολη και άλλη ενός κοινοβουλευτικού κόμματος και της συνδικαλιστικής του παράταξης. Τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ έχουν άλλες δυνατότητες στην πολιτική ζωή και δε θα μπορούσε η δολοφονική επίθεση εναντίον τους να αποφασιστεί και να οργανωθεί από μια ολιγομελή ομάδα χρυσαυγιτών του Περάματος και από την Τοπική του Περάματος. Επιπλέον, δε θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα η επίθεση από μια ολιγομελή ομάδα χρυσαυγιτών, γιατί οι δυνατότητες των μελών του ΠΑΜΕ στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων είναι μεγάλες. Επειδή αυτή η επίθεση θα είχε σημαντικό αρνητικό αντίχτυπο σε βάρος των χρυσαυγιτών, έπρεπε να αποφασιστεί και να οργανωθεί από την Κεντρική Διοίκηση.
 
Οταν η Κεντρική Διοίκηση αποφασίζει για την επίθεση στο «Συνεργείο» και κινητοποιεί μέλη των ταγμάτων εφόδου ακόμα και από την Εύβοια, δε θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό για την πιο αναβαθμισμένη πολιτικά επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι και αυτή η δολοφονική επίθεση οργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της νεοναζιστικής συμμορίας.
 
Προσήλωση στην ιεραρχία
 
Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έδωσαν μεγάλη μάχη, έριξαν δουλειά και κατανάλωσαν φαιά ουσία για να αποδείξουν στην ακροαματική διαδικασία της δίκης, ότι οι γραμματείς-πυρηνάρχες του νεοναζιστικού μορφώματος (Μπαρέκας, Πατέλης και σία), πριν κάνουν την παραμικρή ενέργεια ενημέρωναν τον Λαγό και αυτός με τη σειρά του τον φίρερ και το Πολιτικό Συμβούλιο της ΧΑ. Μόνο μετά την έγκριση, η οποία τους μεταφερόταν ιεραρχικά, προχωρούσαν τα τάγματα εφόδου στην υλοποίηση της αποφασισμένης δράσης, που δεν ήταν φυσικά μοίρασμα τρικ και εφημερίδων, όπως ισχυρίζονται τώρα, στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι στη δίκη νεοναζιστές. Φυσικά, δεν ήταν μόνο αυτές οι δύο εγκληματικές δράσεις που οργανώθηκαν και εκτελέστηκαν υπό την εποπτεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΧΑ. Μείναμε μόνο σ’ αυτές τις δύο γιατί από τη σύγκρισή τους προκύπτει ότι και την επίθεση στο Πέραμα την οργάνωσε η Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ.
 
Ερωτήσεις στον Μπαρέκα υπέβαλε και ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας Σ. Κωσταρέλος. Μεταξύ των άλλων τον ρώτησε αν αυτός ενημέρωνε τον Λαγό πριν από τις δράσεις όπως αυτή ενάντια στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι. Γιατί ο Μπαρέκας στην αρχική του τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι αυτός οργάνωσε την πορεία στο «Ρεσάλτο».
 
Αν. Εισαγγελέας: Γι’ αυτή την πολιτική δράση (σ.σ. στο «Ρεσάλτο») ποιον ενημερώσατε;
 
Μπαρέκας: Ενημέρωσα, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, τον κ. Λαγό.
 
Αν. Εισαγγελέας: Ενημερώνετε πριν και μετά την δράση αυτή τον Λαγό;
 
Η υπερασπίστρια του Μπαρέκα Δ. Βελέντζα παρενέβη, προφανώς για να τον βοηθήσει. Λόγω θορύβου δεν ακούστηκε τι ακριβώς είπε, όμως ήταν προφανές ότι ήθελε να βοηθήσει τον Μπαρέκα να μην παραδεχτεί ευθέως ότι και πριν από την επίθεση στο «Ρεσάλτο» είχε ενημερώσει τον Λαγό και πήρε την έγκρισή του. Ο Μπαρέκας απάντησε γενικόλογα, λέγοντας σαν την Πυθία στο Μαντείο των Δελφών: «Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα ποιοι είχαν ήδη προφυλακιστεί και ποιοι θα προφυλακίζονταν στην πορεία. Το χρονικό περιθώριο ήταν πολύ κλειστό».
 
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας αντιλήφθηκε τη ντρίπλα του Μπαρέκα και έκανε την ίδια ερώτηση διαφορετικά: «Για άλλη δράση ενημερώνονταν πριν και μετά» (σ.σ. ο Λαγός);
 
Μπαρέκας: Εχω εγώ μια ιδέα ως υπεύθυνος της Τοπικής Πειραιώς και λέω «θα ήθελα να μαζέψω και να πάω». Θα πάρω τηλέφωνο τον πολιτικό προϊστάμενο (σ.σ. τον Λαγό). Μπορεί να είναι και δική του σκέψη και θα μας πει «δεν πάμε;».
 
Αν. Εισαγγελέας: Για δράση του Πειραιά, έτσι δεν είναι;
 
Μπαρέκας: Μάλιστα.
 
Ο Μπαρέκας ομολογεί και πάλι. Και ο ίδιος και όλοι οι γραμματείς-πυρηνάρχες, ακόμα και για δικές τους ιδέες για δράση, έπρεπε να ενημερώσουν τους πολιτικούς τους προϊσταμένους και να πάρουν την έγκρισή τους. Σε κάθε περίπτωση, είτε επρόκειτο για ιδέες δικές τους ή για ιδέες των πολιτικών προϊσταμένων τους, αυτοί τις εκτελούσαν μόνο κατόπιν εντολής που έφτανε σ’ αυτούς ιεραρχικά. Το modus operandi της νεοναζιστικής συμμορίας αποκαλύφθηκε από την ομολογία ενός στελέχους της, του γραμματέα-πυρηνάρχη του Πειραιά.
 
Με όσα ομολόγησε σχετικά με το πώς δρούσαν τα τάγματα εφόδου, ο Μπαρέκας σφράγισε την καταδίκη κατά το κατηγορητήριο. Αυτό θορύβησε σφόδρα την υπερασπίστριά του, η οποία εκτός από συνήγορος στη δίκη είναι και δραστήρια «υποστηρίκτρια» του νεοναζιστικού μορφώματος. Ηταν τέτοιος ο πανικός της Βελέντζα που παρενέβαινε και υποδείκνυε στον Μπαρέκα να μην απαντήσει!
 
Εμμισθοι
 
Ο μύθος που κατασκεύασαν οι χρυσαυγίτες, ότι είναι αγνοί ιδεολόγοι και ούλτρα πατριώτες κατέρρευσε, όταν ο Μπαρέκας ομολόγησε ότι από το 2012 μέχρι τον Ιούλη του 2019 ήταν έμμισθος υπάλληλος του «Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή» και πως συνέχισε να πληρώνεται από τη Χρυσή Αυγή και την περίοδο που ήταν κρατούμενος. Οταν ρωτήθηκε αν και οι άλλοι γραμματείς των Τοπικών της ΧΑ πληρώνονταν, απάντησε ότι… δε γνωρίζει ποιοι ήταν οι άλλοι γραμματείς!
 
Ο Μπαρέκας ρωτήθηκε πολλές φορές, από την πρόεδρο και άλλους παράγοντες της δίκης, αν στη μοτοπορεία προς το «Συνεργείο» συμμετείχε και ο Λαγός. Απαντούσε σταθερά ότι δεν τον είδε. Φυσικά, έλεγε ψέματα. Στη συγκεκριμένη εγκληματική δράση δε συμμετείχαν χιλιάδες χρυσαυγίτες. Ηταν 50-60 μηχανές δικάβαλες. Για να κρύψει την παρουσία του Λαγού με το αυτοκίνητο που του είχε παραχωρήσει η Βουλή, ισχυρίστηκε ότι δεν προσφέρεται στις μοτοπορείες να υπάρχουν αυτοκίνητα!
 
Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα. Αυτοκίνητα συμμετέχουν στις μοτοπορείες (έχουμε συμμετάσχει σε ουκ ολίγες). Είτε μεταφέροντας διαδηλωτές που δε διαθέτουν δίκυκλο είτε σκόπιμα, προκειμένου να τοποθετηθούν στην αρχή και στο τέλος της μοτοπορείας ως ασπίδα για τη διείσδυση των μοτοσικλετιστών της «ΔΙΑΣ».
 
Ο Μπαρέκας ετοιμάζεται, προφανώς, να προσχωρήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) στο νεοναζιστικό μόρφωμα «Εθνική Λαϊκή Συνείδηση» που ίδρυσε ο Λαγός. Γι’ αυτό τον κάλυψε και όχι για-τί πιστεύει ότι με τα λεγόμενά του θα αθωώσει τον Λαγό.
 
Από την άλλη, με όσα κατέθεσε «έθαψε» τον συγκατηγορούμενό του Πανταζή, που στην απολογία του ισχυρίστηκε (για πρώτη φορά), ότι στην εγκληματική επίθεση στα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ συμμετείχε και ο Μουλιανάκης, ο οποίος ήταν πυρηνάρχης στο Πέραμα (ο Μουλιανάκης δεν είναι κατηγορούμενος). Ο Μπαρέκας κατέθεσε, μετά από ερώτηση, ότι την ίδια περίοδο, δηλαδή τον Σεπτέμβρη του 2013, ο Μουλιανάκης ήταν στο πενταμελές της Τοπικής του Πειραιά, επομένως δε θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και πυρηνάρχης στην Τοπική του Περάματος.
 
Γεράσιμος Λιόντος
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019