Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 21:47
Μια από τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η κατάργηση κάποιων ήσσονος σημασίας διατάξεων προστασίας του εργαζόμενου. Οι καπιταλιστές δεν μπορούν να αντέξουν ούτε διατάξεις αστικού εκσυγχρονισμού, που ισχύουν σε πολλές άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπως η αιτιολόγηση της απόλυσης με «βάσιμο λόγο».
Πλήρες άρθρο...
Τον Οκτώβρη του 2011 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Εργασίας, τον Γ. Κουτρουμάνη, τροποποίησε το άρθρο 10 του νόμου 1876/1990 και εισήγαγε στην παράγραφο 2 διάταξη σύμφωνα με την οποία, όσο διαρκεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να μπορεί να προβλέπει αποδοχές μικρότερες απ’ αυτές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Πλήρες άρθρο...

ΠολιτικήPointer

Με την εργαλειοποίησή του για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης

Novartis: Κουκουλώνουν οριστικά το σκάνδαλο

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συμμετέχοντας στη διαμάχη σχετικά με τη νέα φάση του σκανδάλου Novartis, δήλωσε στον ΣΚΑΙ: «Με ικανοποίηση θα δεχτούμε, αν υπάρξει πρωτοβουλία της κυβέρνησης, να γίνει οποιαδήποτε επιτροπή έτσι ώστε συνολικά η υπόθεση της Novartis, η οποία κατά κοινή ομολογία είναι όχι μόνο διεθνές αλλά και μεγάλο σκάνδαλο που στην ελληνική περίπτωση έχει τις δικές του πτυχές, να εξεταστεί από τη Βουλή».
Πλήρες άρθρο...
Ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης Μπαρέκας έδωσε τη χαριστική βολή στη νεοναζιστική συμμορία, ομολογώντας ότι πριν και μετά από τις εγκληματικές δράσεις της ΧΑ ο ίδιος ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο Λαγό και πως η εγκληματική επίθεση στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη οργανώθηκε από την Κεντρική Διοίκηση της ΧΑ.
Πλήρες άρθρο...
Εχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά με τους 102 νεκρούς. Αμέσως μετά το γεγονός, διατάχτηκε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, την οποία ανέλαβε προσωπικά ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος, συνεπικουρούμενος από τους υφισταμένους του εισαγγελείς Νίκο Φυστόπουλο και Κώστα Σπυρόπουλο.
Πλήρες άρθρο...
«Το είπαμε, το κάναμε» πανηγύρισαν, για λογαριασμό του Μητσοτάκη, οι υπάλληλοι που χειρίζονται το πρωθυπουργικό  Τwitter. Ο Σταϊκούρας υπέβαλε και επίσημα αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, με τον Τσακαλώτο να εκφράζει τη συμφωνία του γι' αυτή την κίνηση.
Πλήρες άρθρο...
Το υπουργείο Παιδείας επαίρεται ότι με τις προσλήψεις της α’ φάσης αναπληρωτών έχει καλύψει μεγάλο μέρος των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία.   Οι διαμαρτυρίες των συλλόγων εκπαιδευτικών, όμως, που έχουν την πραγματική και όχι μια επίπλαστη ωραιοποιημένη εικόνα, σαν αυτή που εμφανίζει το υπουργείο Παιδείας, παρουσιάζουν μια άλλη δυσάρεστη πραγματικότητα.
Πλήρες άρθρο...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίθεση του περασμένου Σαββάτου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των σαουδαραβικών διυλιστηρίων της Aramco ήταν μία κίνηση που έπληξε καίρια τη σαουδαραβική αλαζονεία των τελευταίων χρόνων. Ηταν μια επίθεση χωρίς προηγούμενο!  Ο στρατός των Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με 10 drones, δηλώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με άτομα μέσα από την ίδια τη Σαουδική Αραβία.
Πλήρες άρθρο...
O Μπόρις Τζόνσον θα προτείνει μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες χωρίς το περιβόητο backstop (διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στη Βρετανία), αλλά δεν το κάνει περιμένοντας την τελευταία στιγμή, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτώβρη.
Πλήρες άρθρο...
Πέρασαν ήδη δυο μήνες από τότε που η τουρκοκυπριακή πλευρά άνοιξε το ζήτημα της «αξιοποίησης» της Αμμοχώστου. Πρόκειται για την περίκλειστη πόλη που έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα μετά την εισβολή του 1974 και τα όσα ακολούθησαν. Το υπουργικό συμβούλιο του τουρκοκυπριακού «κράτους» ενέκρινε το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει το άνοιγμα της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα το Βαρώσι, το κομμάτι του παραλιακού μετώπου της πόλης.
Πλήρες άρθρο...
To αστογραφειοκρατικό συνδικαλιστικό σύστημα έχει δημιουργήσει την παράδοση των 24ωρων «ντουφεκιών στο αέρα», κάθε που οι κυβερνήσεις προωθούν για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με αντεργατικές ρυθμίσεις. Η αριστερή πτέρυγα αυτού του συστήματος προσθέτει τις δικές της πινελιές με τις ατάκες για «προοπτική», «κλιμάκωση» κτλ.
Πλήρες άρθρο...
Δεν είπε τίποτα το συγκλονιστικό ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Κατά βάση επανέλαβε αυτά που έλεγε προεκλογικά, για την επιτυχημένη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, την έβαλε στην τροχιά της ανάπτυξης, μείωσε την ανεργία, αποκατέστησε το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων και έδειξε ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.
Πλήρες άρθρο...
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας δε δέχτηκε την αθωωτική εισαγγελική πρόταση και με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε τους νεοναζιστές της ΧΑ για την επίθεση στο στέκι «Συνεργείο». Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, η οποία έχει προεκτάσεις που αφορούν τη μεγάλη δίκη των νεοναζιστών, που έχει μπει στην τελική της φάση.
Πλήρες άρθρο...

ΟικονομίαPointer

Περί μείωσης των «πρωτογενών πλεονασμάτων»

Ενα προκλητικό καλαμπούρι

Οι συριζαίοι νομίζουν ότι βρήκαν πεδίο για να ασκήσουν αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και να της κόψουν τη φόρα. Εμείς είχαμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στο 2,5%, το οποίο ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε, λένε.
Πλήρες άρθρο...
«Ο Λένιν (σε μια από τις πιο ατυχείς διατυπώσεις του) έβλεπε το μέλλον με όρους ηλεκτροδότησης και Σοβιέτ», έγραψε ο Τσακαλώτος (με τη μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του) σε άρθρο του στη «Ναυτεμπορική». Δεν ξέρει, άραγε ο Τσακαλώτος τι ακριβώς είπε και κυρίως τι περιέγραφε με απλό τρόπο ο Λένιν; Τότε είναι εντελώς αμόρφωτος.
Πλήρες άρθρο...
Εθνος είναι η ιστορικά διαμορφωμένη σταθερή κοινότητα ανθρώπων, που εμφανίστηκε πάνω στη βάση της κοινότητας στη γλώσσα, στο έδαφος, στην οικονομική ζωή και στην ψυχοσύνθεση που εκδηλώνεται στην κοινότητα της κουλτούρας...  Το έθνος, όπως κάθε ιστορικό φαινόμενο, υπόκειται στο νόμο της αλλαγής, έχει την ιστορία του, έχει αρχή και τέλος.
Πλήρες άρθρο...
Εφτασε, άραγε, το τέλος της πολιτικής καριέρας του «βασιλιά Μπίμπι» ή αυτός θα καταφέρει να σώσει για μια ακόμα φορά την παρτίδα; Κι αν αποχωρήσει από την ενεργή πολιτική, θα παραδοθεί ανυπεράσπιστος στις δαγκάνες του δικαστικού συστήματος, κατηγορούμενος για μια σειρά υποθέσεις διαφθοράς και λαμογιά
Πλήρες άρθρο...
Μέχρι σήμερα, ο πλακούντας των εγκύων θεωρούνταν προστατευτικό τοίχος που παρεμπόδιζε αποτελεσματικά τη διείσδυση μικρών σωματιδίων που είναι επικίνδυνα για τη ζωή του εμβρύου. Πρόσφατη έκθεση, όμως, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications (https://www.
Πλήρες άρθρο...
Στην Ιταλία σχηματίστηκε και πήρε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση Κόντε-ΙΙ. Με τον ίδιο πρωθυπουργό, αλλά με διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Εξω η νεοφασιστική Λέγκα του Σαλβίνι, στη θέση της το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ), το μεγαλύτερο κόμμα της ιταλικής σοσιαλδημοκρατίας.
Πλήρες άρθρο...