Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:52

ΠολιτικήPointer

Ο Τσίπρας ξετυλίγει το προσωπικό του σχέδιο

Την ώρα που οι συριζαίοι ψάχνονταν να βρουν πώς θα διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, ο Τσίπρας απολάμβανε τις ανέσεις της υπεροπολυτελούς Villa d' Este στις όχθες της μαγευτικής λίμνης του Κόμο, καλεσμένος του «σκοτεινού» Ιδρύματος Ambrozetti, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να δώσει μια αίγλη στα στελέχη του ιταλικού αστικού πολιτικού κατεστημένου, που δε χαίρουν και της υψηλότερης εκτίμησης  μεταξύ του ευρωπαϊκού αστικού πολιτικού κατεστημένου.
 
Ο Τσίπρας ήθελε μια διεθνή εμφάνιση, μετά την απώλεια της πρωθυπουργίας, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος Ambrozetti ήθελαν λίγη αριστερή χρυσόσκονη σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει ως ισχυρότερη πολιτική προσωπικότητα τον νεοφασίστα Σαλβίνι, επομένως δεν υπήρχε καμιά δυσκολία να σταλεί η πρόσκληση και να γίνει αποδεκτή μετά χαράς.
 
Φεύγοντας για το θέρετρο του Τσερνόμπιο ο Τσίπρας άφησε και μια συνέντευξή του στο ημιεπίσημο κομματικό όργανο (ΕφΣυν), για να 'χουν να διαβάζουν οι σύντροφοι κατά την απουσία του. Τα έσουρε στον Μητσοτάκη («τρώνε από τα έτοιμα που βρήκανε και σαρώνουν το κράτος ως λάφυρο», «θεσμική εκτροπή», «επιστροφή στα πιο σκοτεινά χρόνια του κράτους της Δεξιάς» κτπ), αλλά ενδιαφέρον υπήρχε μόνο για όσα θα έλεγε για τα εσωκομματικά.
 
Μολονότι ο συντάκτης προσπαθούσε να του δώσει πάσες με οξείς ερωτήσεις («Πολλοί εντός του κόμματος φαίνεται να μην πιστεύουν πραγματικά στο εγχείρημα. Μεταξύ ενός παραλυτικού συμβιβασμού και ενός ενδεχομένου όσοι διαφωνούν να μείνουν εκτός, τι διαλέγετε;»), ο Τσίπρας όχι μόνο δεν ανέβασε τους τόνους, αλλά απέφυγε ακόμα και υπαινιγμούς ν' αφήσει σε βάρος του «ΣΥΡΙΖΑ του 4%».
 
Προφανώς, έχει δεμένο το γάιδαρό του, αφού όλες οι προτάσεις του έχουν περάσει και είναι ζήτημα χρόνου ν' αρχίσουν να υλοποιούνται. Επανέλαβε, λοιπόν, την αντίθεσή του σε κάθε είδους «face control» για όσους θελήσουν να μπουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, στην προσπάθεια διεύρυνσης «έχουν θέση όλοι εκείνοι που κατανοούν ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη και μόνο αυτή, μπορεί να δώσει την ενέργεια που χρειάζεται μια στρατηγική αλλαγής και κοινωνικής προόδου».
 
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι άφησε ανοιχτό ακόμα και το σενάριο για απευθείας εκλογή αρχηγού. Οταν ρωτήθηκε αν αυτό είναι στο τραπέζι, απάντησε ότι «αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι ο προβληματισμός, η αγωνία αν θέλετε, για το μοντέλο δημοκρατικής λειτουργίας που πρέπει να έχει ένα κόμμα σύγχρονο, μαζικό, αποτελεσματικό, ριζωμένο σε κάθε γωνία της ελληνικής κοινωνίας» και ότι «παρακολουθούμε και μελετάμε τις διεθνείς εξελίξεις, το μοντέλο οργάνωσης κινημάτων και κομμάτων του προοδευτικού τόξου διεθνώς, αλλά έχουμε και την αρνητική εμπειρία εγχώριων εγχειρημάτων που καλό είναι να αποφύγουμε».
 
Το μόνο που φοβίζει τον Τσίπρα είναι μη τυχόν η απευθείας εκλογή του εξελιχθεί σε φιάσκο συμμετοχής. Ηδη, όπως διέρρευσε τις τελευταίες μέρες, κατεβάζουν κάτω από το μισό το στόχο για αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από 30.000 σε 180.000. Τώρα κάνουν λόγο για κάτι μεταξύ 65.000 μέχρι 80.000 μελών. Πρώτα θα στήσουν τον e-ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ποταμικά πρότυπα και μετά θα δούν πώς θα οργανώσουν την αποθέωση του Τσίπρα ως Καίσαρα που αντλεί την εξουσία κατευθείαν από το λαό.
 
Μέχρι τότε έχουν άλλα για ν' ασχοληθούν. Οπως η νέα αλητεία που ετοιμάζουν με τη δημοσιοποίηση της πολιτικής τους διακήρυξης στις 27 Σεπτέμβρη, για να ταυτίζεται με τη μέρα ίδρυσης του ΕΑΜ! Αδίστακτοι ήταν πάντοτε, θα το διαπράξουν και αυτό.
 
 
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019