Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 15:40

ΠολιτικήPointer

Ο φόβος φυλάει τα έρμα

«Πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το συνδικαλιστικό νόμο», είπε ο Μητσοτάκης. Γιατί «ο 1264 είναι ένας νόμος ο οποίος έρχεται από το παρελθόν και χρειάζεται αναθεώρηση. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο λέμε ξεκάθαρα είναι ότι θέλουμε να βάλουμε τέλος στα σωματεία-σφραγίδα και να αποφασίζει η πραγματική πλειοψηφία των εργαζομένων για την απεργία και όχι οι λίγοι για πολλούς. Αυτός είναι ο σκοπός της ρύθμισης την οποία θα προτείνουμε προς ψήφιση στο εθνικό κοινοβούλιο».
 
Ξέρετε εσείς κανένα σωματείο-σφραγίδα που να αποφάσισε απεργία κόντρα στη θέληση των εργαζόμενων; Αν οι εργαζόμενοι δε θέλουν μια απεργία, έχουν τον τρόπο να τη σπάσουν. Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει καν πώς κινείται το συνδικαλιστικό κίνημα, γι' αυτό και λέει τόσο χοντροκομμένες μπούρδες. Αν είχε την παραμικρή πείρα, θα τα έλεγε πιο σουλουπωμένα.
 
Αυτή η ιστορία είναι παλιά. Οι καπιταλιστές δε φοβούνται την ξεπουλημένη και πλήρως αστικοποιημένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που αποτελεί θεσμό του αστικού κράτους. Φοβούνται το ξεπέρασμα αυτής της γραφειοκρατίας από τους εργάτες. Μπορεί άμεσα να μην αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο, ξέρουν όμως πολύ καλά ότι η ταξική πάλη δεν καταργείται, ότι κάποια στιγμή θα γίνει και πάλι εκείνο το «μπραφ» που θ' αναγκάσει τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να σέρνεται πίσω από τον εργατικό ριζοσπαστισμό, προσπαθώντας να τον αναχαιτίσει. Γι' αυτό και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους τώρα που οι συσχετισμοί τους ευνοούν.
 
Ποιος είναι ο στόχος; Να απαγορευτεί ουσιαστικά η απεργία, με αναγωγή στο σύνολο των απασχολούμενων αντί για εκείνους που συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες. Ομως, οι απεργίες και οι άλλες κινητοποιήσεις δεν αποφασίζονται από ιδεατά σύνολα, αλλά από εκείνους που τραβούν μπροστά, τραβώντας και τους ταλαντευόμενους που φοβούνται ή διστάζουν.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019