Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 | 15:09

ΔιεθνήPointer

Απέρριψε εξεταστική για το 2015

Μπορεί για το ζήτημα της Novartis ο Μητσοτάκης να άφησε ανοιχτό το ζήτημα της ενεργοποίησης κοινοβουλευτικών διαδικασιών (γράφουμε αναλυτικά σε διπλανή στήλη), όμως φρόντισε να κλείσει το ζήτημα της δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής για τη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ζήτημα που -όπως όλοι θυμόμαστε- αποτέλεσε για καιρό βασικό συστατικό στοιχείο της προπαγάνδας της ΝΔ, με τους πιο επιθετικούς από τους βουλευτές της ΝΔ να προαναγγέλλουν ειδικά δικαστήρια «για τα 200 εκατομμύρια που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Αλλά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει ότι θα κάνει σίγουρα μια εξεταστική, αυτή για το πρώτο εξάμηνο του 2015.
 
«Νομίζω το τι έγινε το 2015 είναι γνωστό, έχει κριθεί πολιτικά και πρέπει να σας πω ότι η δική μου έμφαση θα είναι στο να κοιτάξω προς το μέλλον και όχι να επιστρέψω σε ένα παρελθόν το οποίο ήταν εξαιρετικά επώδυνο για τη χώρα», λέει τώρα ο Μητσοτάκης. Και συμπληρώνει ότι «σιγά – σιγά κλείνουμε και τα κεφάλαια αυτής της περιόδου. Τελειώσαμε με τα capital controls οριστικά. Από τη στιγμή που θα πετύχουμε και το στόχο μας για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα έχουμε αφήσει πίσω μας και το τελευταίο απομεινάρι το οποίο κληρονομήσαμε οικονομικά από αυτή την τραυματική περίοδο».
 
Γιατί δε θέλει ο Μητσοτάκης ν' ανοίξει εξεταστική γι' αυτή την περίοδο; Οχι «για να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή». Ποινικά ζητήματα έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να βρεθούν. Πολιτικές αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα κι αυτές κρίθηκαν και τον Σεπτέμβρη του 2015 και τον Ιούλη του 2019. Ομως η εξεταστική επιτροπή δεν είναι ποινική αλλά πολιτική διαδικασία, επομένως -αν ήθελε- θα μπορούσε να την κάνει ο Μητσοτάκης, χωρίς κανείς να τον κατηγορήσει ότι ποινικοποιεί την πολιτική.
 
Ο Μητσοτάκης δε θέλει την εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 για δυο λόγους. Πρώτο, για να μη δώσει στους συριζαίους την ευκαιρία να επιχειρήσουν ξανά την ηρωποίησή τους. Δεν ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015, ρίχνοντας τις ευθύνες για το τρίτο Μνημόνιο στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων και στους «μενουμευρώπηδες». Δεύτερο, γιατί αυτό θα δυσαρεστούσε τις πολιτικές ηγεσίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες διαδραμάτισαν τον καθοριστικό ρόλο και εκείνη την περίοδο, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκαν αρμονικότατα με τον Τσίπρα, τον οποίο μάλιστα βοήθησαν να κερδίσει τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019