Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 02:49

ΔιεθνήPointer

Σε ελεύθερη πτώση το SPD

Ούτε ένας ούτε δύο, οχτώ είναι οι υποψήφιοι που πήραν θέση στην αφετηρία της κούρσας για τη νέα ηγεσία του SPD, του αρχαιότερου κόμματος της Γερμανίας. Δεδομένου δε ότι οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επέλεξαν για πρώτη φορά το μοντέλο του ηγετικού διδύμου, οι δεκαεφτά υποψήφιοι (οχτώ δίδυμα και ένας μεμονωμένος) δε χωρούσαν σε μια σειρά στο πλάνο της πρώτης κοινής εμφάνισής του και έκαναν μετακινήσεις για να περάσουν οι πίσω μπροστά και αντιστρόφως (σαν πασαρέλα ριάλιτι παιχνιδιού έμοιαζε το σόου). Στη διάρκεια του σόου, μάλιστα, αποσύρθηκε ένα από τα οχτώ δίδυμα και αραίωσε λίγο το πλατό.
 
Η διαδικασία θα πάρει καιρό. Οι υποψήφιοι θα εμφανιστούν σε 22 περιφερειακές συνδιασκέψεις σε όλη τη Γερμανία, μετά θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος (περίπου 430.000, ζωή να ‘χουν), αν δε βγει κανένας από τον πρώτο γύρο θα γίνει δεύτερος με υποψήφια τα δύο επικρατέστερα δίδυμα κι αφού βγουν οι νικητές, θα έρθει ένα πανηγυρικό συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβρη να επικυρώσει το αποτέλεσμα, μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων.
 
Πόσο θα κρατήσει ο νέος αρχηγός; Αν αναλογιστούμε ότι η προηγούμενη, η Αντρέα Νάλες δεν κατάφερε να κλείσει διετία (έμεινε στην αρχηγία 18 μήνες) και ο αμέσως προηγούμενος, ο Μάρτιν Σουλτς, έμεινε μόνο μερικούς μήνες (ίσα-ίσα μέχρι να χάσει τις εκλογές από τη Μέρκελ), θα καταλάβουμε ότι οι οιωνοί και για τον νέο αρχηγό κάθε άλλο παρά αίσιοι είναι.
 
Το SPD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και χρόνια. Κι όσο συμμετέχει στις αστικές κυβερνήσεις, δεν έχει ελπίδα να τραβήξει κάποιους από τους δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του, ξεγελώντας τους με τη γνωστή φιλεργατική ρητορική του. Αυτός είναι ο λόγος που έχει αναγκάσει τους περισσότερους από τους υποψήφιους για την αρχηγία να τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από τον «ΓκροΚο», όπως ονομάζεται ο μεγάλος συνασπισμός με τους χριστια-νοδημοκράτες της Μέρκελ και τους ακροδεξιούς συμμάχους της, χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας.
 
Το μόνο δίδυμο που υποστηρίζει ανοιχτά και σθεναρά την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας του μεγάλου συνασπισμού είναι αυτό του υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριου Ολαφ Σολτς και της Κλάρα Γκάιβιτς, που προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Από την αριστερή πτέρυγα προέρχονται δυο δίδυμα, ενώ ο «πολύς» Κέβιν Κίνερτ, ο πρόεδρος της Νεολαίας του κόμματος «Γιούζος», στηρίζει το δίδυμο Σάσκια Εσκεν - Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς (ναι, αυτός είναι, ο τύπος που πουλούσε λίστες με φοροφυγάδες), που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώο και προέρχεται από τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, όπου η οργάνωση του SPD είναι η πιο ισχυρή διαθέτοντας περίπου το ένα τέταρτο των μελών του κόμματος. Ο πονηρός Κίνερτ άφησε στη μπάντα τη σοσιαλιστική λογοδιάρροια και συνασπίζεται με εκείνους που εμφανίζονται ως οι επικρατέστεροι στην κούρσα της αρχηγίας, προκειμένου να εξασφαλίσει το δικό του μέλλον.
 
Αν νικήσει ο Σολτς, η κυβέρνηση της Μέρκελ θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τη θητεία της τον Σεπτέμβρη του 2021. Αν κερδίσει άλλο δίδυμο, όλα παίζονται. Είναι πολύ πιθανό το SPD να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οπότε η Μέρκελ είτε θα αναζητήσει άλλους κυβερνητικούς συμμάχους είτε θα πάει σε εκλογές, στις οποίες η ίδια δε θα είναι παρούσα, αφού έχει ανακοινώσει ότι δε θα διεκδικήσει ούτε την εκλογή της ως βουλευτή.
 
Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι το SPD θα επανακάμψει ακόμα και αν αποχωρήσει από το μεγάλο συνασπισμό με τα χριστιανικά κόμματα. Ο κυβερνητισμός και κυρίως η υποστήριξη της νεοφιλελεύθερης ατζέντας (από την εποχή του  τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ) έχουν οδηγήσει αυτό το αστικό κόμμα με την εργατική λεοντή σε μια βαθιά κρίση που εκλογικά μεταφράζεται σε ελεύθερη πτώση.
 
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019