Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 02:48

ΔιεθνήPointer

Για τις καρέκλες, ρε γαμώτο

Μια βδομάδα καιρός μένει στον Πέδρο Σάντσεθ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν δεν το έχει καταφέρει μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη, ο βασιλιάς είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα να προκηρύξει εκλογές για τις 10 Νοέμβρη. Ο Σάντσεθ έχει μέχρι στιγμής χειριστεί το ζήτημα με το βλέμμα στις εκλογές. Προσέφερε στους Podemos κρατικά πόστα ζητώντας την κοινοβουλευτική τους στήριξη. Και άφησε τον Ιγγλέσιας να εκτίθεται ζητώντας υπουργεία. Στην τελευταία δημόσια έκκλησή του προς τους  Podemos ο Σάντσεθ είπε: «Εχουμε τις ψήφους, γιατί οι Ισπανοί ψήφισαν προοδευτικά και σοσιαλιστικά, έχουμε τις έδρες και έχουμε το κοινό προοδευτικό πρόγραμμα. Το μόνο πράγμα που χρειαζόμαστε -και αυτό καλώ τους Unidas Podemos να κάνουν- είναι ένα βήμα μπροστά, να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία ώστε να αποκτήσουμε ένα προοδευτικό νομοθετικό σώμα και μια προοδευτική κυβέρνηση».
 
Μ' αυτόν τον τρόπο, ο Σάντσεθ εξέθεσε τον Ιγγλέσιας και την παρέα του στα μάτια των ψηφοφόρων τους, διότι τους εμφανίζει να μην ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση (σ' αυτό τα δυο κόμματα έχουν συμφωνήσει), αλλά μόνο για μερικές υπουργικές καρέκλες. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος σε βάρος του Σάντσεθ («γιατί επιμένεις τόσο πολύ να μην τους θέλεις στην κυβέρνηση;»), όμως η επιμονή του εντολοδόχου πρωθυπουργού να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με ανθρώπους που εμπιστεύεται είναι μικρότερο αμάρτημα από την άρνηση των Podemos να στηρίξουν κοινοβουλευτικά μια κυβέρνηση στο πρόγραμμα της οποίας έχουν συμφωνήσει.
 
Αν λοιπόν στηθούν ξανά κάλπες, ο Σάντσεθ θα ρίξει το φταίξιμο στους Podemos και φιλοδοξεί να ενισχύσει το ποσοστό και τις έδρες του PSOE, ενώ οι Podemos ενδέχεται να βγουν περισσότερο αδυνατισμένοι. Αφού έπαιξε το παιχνίδι των εκκλήσεων, ο Σάντσεθ σιώπησε και άφησε το φιλικό σ' αυτόν Τύπο να κάνει τη δουλειά. Μόλις δημοσιοποιήθηκαν και κάποια γκάλοπ που έδειξαν το PSOE να ενισχύεται και τους Podemos να πέφτουν, ακούστηκε η αγωνιώδης φωνή του Ιγγλέσιας από το βήμα της Βουλής. «Σας τείνω και πάλι το χέρι», είπε απευθυνόμενος στον Σάντσεθ. «Μας κάνατε μια πρόταση και σας κάναμε μια αντιπρόταση. Προτείνω με βάση αυτές τις δυο προτάσεις να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»!
 
Ο Σάντσεθ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. «Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε νέες εκλογές», είπε. Και για να μην αφήσει χιλιοστό έδαφος στον Ιγγλέσιας, επανέλαβε ότι το κόμμα του επιθυμεί μια συμφωνία. Τι συμφωνία; Χωρίς τους Podemos στην κυβέρνηση, φυσικά. Μένει να δούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019