Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 | 04:12

ΔιεθνήPointer

Σε σκοτσέζικο ντους υποβάλλουν το Ιράν οι ΗΠΑ

Στη μείωση κατά 12% με 14% του ιρανικού ΑΕΠ αποσκοπούν οι αμερικάνικες κυρώσεις, όπως αποκάλυψε στο Fox News την περασμένη Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Οπως είπε ο Πομπέο, αυτή είναι η προσέγγιση του αμερικάνου προέδρου για την αντιμετώπιση του «νούμερο ένα στον κόσμο σπόνσορα της διεθνούς τρομοκρατίας για πάνω από 40 χρόνια». Ετσι χαρακτηρίζει το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το Ιράν! Την προηγούμενη βδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 16 οντότητες και 10 άτομα καθώς και σε 11 καράβια που αποτελούν τμήμα του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης. Οι παραπάνω θα αποκλειστούν από το αμερικάνικο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα χαρακτηριστούν ως «παγκόσμιοι τρομοκράτες»! Τις ίδιες συνέπειες θα έχουν και όσοι εξακολουθήσουν να έχουν πάρε-δώσε μαζί τους! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι ΗΠΑ έβγαλαν… επικήρυξη, προσφέροντας 15 εκατομμύρια δολάρια σε όσους δώσουν έγκυρες πληροφορίες για την παρεμπόδιση των οικονομικών μηχανισμών του Ιράν! Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι ο Πομπέο από το Twitter!
 
Παρoλαυτά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι δεν επιδιώκει την αλλαγή καθεστώτος στην Τεχεράνη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δυο χώρες μπορούν να κάνουν ένα καλό «deal»! Ισως τώρα που πήρε πόδι ο Μπόλτον (γράφουμε σχετικά παραπάνω), αυτό να είναι μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για παζάρι, βλέποντας το Ιράν να ανακοινώνει τη σταδιακή (ανά 60 ημέρες) υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας για τα πυρηνικά (JCPOA), για όσο διάστημα η Ευρώπη δε διασφαλίζει τα ιρανικά συμφέροντα. Ο καιρός θα δείξει.
 
Από την μεριά της η ΕΕ διατηρεί (μέχρι τον Απρίλη του 2020) κάποιες κυρώσεις κατά του Ιράν (αυτές που έχει επιβάλει από το 2011 και τις ανανεώνει κάθε χρόνο), παγώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία 82 ατόμων και μίας εταιρίας και απαγορεύοντας την πώληση εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή για έλεγχο των τηλεπικοινωνιών. Ομως οι μεγαλύτερες κυρώσεις ήρθησαν από το 2016, με την εφαρμογή της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών του Ιράν, το οποίο εξακολουθεί να έχει τη ρωσική στήριξη, γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο για τους Αμερικάνους να το χτυπήσουν.
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019