Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 16:11

ΔιεθνήPointer

Εξουσιαστικές κοκκορομαχίες

Small_img_33788
 στήλη αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τα… συλλυπητήριά της στον πρώην (πλέον) σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον! Την περασμένη Τρίτη, το  «γεράκι» που διορίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο (Απρίλης 2018) πήρε πόδι μέσω του… τραμπικού twitter! Ο Τραμπ δικαιολόγησε την απόλυση Μπόλτον, υποστηρίζοντας ότι αυτός και πολλοί άλλοι μέσα στην κυβέρνηση διαφωνούν με πολλές από τις υποδείξεις του, χωρίς όμως και να τις κατονομάσει. Ενδεχομένως να υπονοεί τη σκληρή στάση κατά της Βόρειας Κορέας αλλά και κατά του Ιράν, που ακολουθούσε ο Μπόλτον.
 
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ», η απόλυση Μπόλτον σχετίζεται με τη διαφωνία του σε ενδεχόμενη χαλάρωση των αμερικάνικων κυρώσεων κατά του Ιράν. Υπενθυμίζουμε ότι ο ακροδεξιός Μπόλτον διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί κυβέρνησης Μπους του νεότερου. Φανατικός φιλοσιωνιστής και υπέρμαχος των «προληπτικών» επιθέσεων, ο Μπόλτον εξέφρασε μια χαρά την αμερικάνικη επιθετικότητα, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι δεν υπάρχει ΟΗΕ αλλά διεθνής κοινότητα που πρέπει να καθοδηγηθεί από μία μεγάλη δύναμη (τις ΗΠΑ φυσικά).
 
Μήπως η αμερικάνικη πολιτική θα αλλάξει ριζικά με την αποπομπή Μπόλτον; Μόνο αφελείς θα πίστευαν κάτι τέτοιο. Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ άγεται και φέρεται κι αυτό έχει αποδειχτεί πολλές φορές ως τώρα. Στα δυόμισι χρόνια της θητείας του, ο Τραμπ έχει αλλάξει τρεις συμβούλους! Ο πρώτος (Μάικλ Φλιν) αποπέμφθηκε εξαιτίας των αμφιλεγόμενων σχέσεων που κατηγορήθηκε ότι διατηρούσε με ρώσους αξιωματούχους, ο δεύτερος (Μακ Μάστερ) φημολογούνταν ότι αναζητούσε τρόπο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Τραμπ και ο τρίτος (και… φαρμακερός) Τζον Μπόλτον πήρε πόδι εξαιτίας της «σκληρής» του στάσης. Οι ΗΠΑ όμως είναι μία ιμπεριαλιστική δύναμη που καταδυναστεύει τον πλανήτη και είναι τα συμφέροντα της κεφαλαιοκρατίας της που καθορίζουν την εκάστοτε πολιτική της και όχι τα πρόσωπα που τη διαχειρίζονται. Αν για παράδειγμα οι επικεφαλής της αμερικάνικης πολιτικής κρίνουν ότι η συγκυρία δεν ευνοεί τις «μαγκιές», τότε ακόμα και συντηρητικοί ηγέτες το παίζουν… περιστέρια. Θυμηθείτε τον Μπους το νεότερο, όταν κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική δήλωνε (κρατηθείτε!) συνεχιστής του… Σιμόν Μπολίβαρ (βλ. http://www.eksegersi.gr/issue/459/Διεθνή/7653.Μια-τρύπα-στο-νερό)!
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019