Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020 | 22:58

ΔιεθνήPointer

Τρίτωσε το κακό για τον Τζόνσον, βαθαίνει η κρίση του Βrexit

Η Βουλή των Κοινοτήτων έκλεισε τελικά την περασμένη Τρίτη, παρά τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σκωτίας, που απεφάνθη ότι είναι «παράνομο», προς απογοήτευση της κυβέρνησης Τζόνσον. Από τη στιγμή που το Ανώτατο Βρετανικό Δικαστήριο έκανε τον… πόντιο Πιλάτο την επόμενη μέρα, αποφασίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιο να… αποφασίσει επί του αν είναι παράνομο ή όχι το κλείσιμο της Βουλής για πέντε βδομάδες, η κυβέρνηση, που είχε δηλώσει ότι θα δεσμευτεί από την όποια απόφαση του Ανώτατου Βρετανικού Δικαστηρίου, απέφυγε το σκόπελο.
 
Αυτή ήταν η μόνη «νίκη» της κυβέρνησης Τζόνσον, μετά από τις τρεις απανωτές ήττες που υπέστη την προηγούμενη βδομάδα. Η πρώτη ήττα ήταν η «ανταρσία» των 21 συντηρητικών βουλευτών (γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο), οι οποίοι συντάχτηκαν με την πρόταση της αντιπολίτευσης να δοθεί η δυνατότητα να καταθέσουν νομοσχέδιο για καθυστέρηση του Brexit μέχρι τον Γενάρη του 2020, εκτός αν το Κοινοβούλιο συμφωνήσει ότι θα αποκλειστεί το Brexit χωρίς συμφωνία ή θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 19 Οκτώβρη. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε και πέρασε τόσο από τη Βουλή των Κοινοτήτων όσο κι από αυτή των Λόρδων και έγινε νόμος του κράτους. Επιτεύχθηκε δηλαδή αυτό για το οποίο ο Τζόνσον θα έκλεινε τη Βουλή: η απόρριψη του άτακτου Brexit. Τελευταία κατραπακιά στον Τζόνσον ήταν η απόρριψη της πρότασής του για νέες εκλογές τον Οκτώβρη. Τι του απομένει λοιπόν;
 
Να φύγει στις 31 Οκτώβρη χωρίς συμφωνία δεν μπορεί, ούτε να πετύχει μία συμφωνία όπως τη θέλει με την ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα αγκάθια ήταν το λεγόμενο backstop, δηλαδή η διατήρηση ανοιχτών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδικής Δημοκρατίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στη Βρετανία. Η ΕΕ θέλει τα σύνορα ανοιχτά, όμως αυτό σημαίνει τελωνειακή ένωση της Βρετανίας με την ΕΕ μέσω αυτών των συνόρων. Δηλαδή, τα εμπορεύματα που θα διακινούνται ελεύθερα μεταξύ των δύο Ιρλανδιών θα μπορούν στη συνέχεια να περνούν ελεύθερα στη Βρετανία, μέσω της Βόρειας Ιρλανδίας που αποτελεί βρετανικό έδαφος.
 
Ο Τζόνσον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δε δεσμεύεται από το backstop, γιατί αυτό δε συνάδει με την ενότητα της Βρετανίας, αφού άλλα μέτρα και σταθμά θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία και άλλα στην υπόλοιπη χώρα. Ομως δεν έχει άλλη επιλογή από τις εξής δύο. ‘Η να ζητήσει μία ακόμα παράταση και να πάει σε εκλογές ή να παραιτηθεί για να δώσει τη θέση του σε κάποιον άλλο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κρίση του Βrexit θα τον κατασπαράξει!
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019