Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 | 16:36

ΠολιτικήPointer

Δουλειά δεν είχε ο διάολος…

«Εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχησή μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη», λέει ο Νίκος Παπανδρέου. Ο Παύλος Γερουλάνος επικαλείται τον «κόσμο», που λέει: «Μα καλά, εσείς ΠΑΣΟΚ δεν είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;». Και απαντά με περηφάνεια: «Δεν ξέρω για τα άλλα στελέχη μας, αλλά εγώ δεν ντρέπομαι».
 
Για τη λαϊκή απήχηση αυτών των δύο «γνήσιων πασόκων», αρκεί να θυμίσουμε ότι ο μεν Νικολάκης δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, παρά το βαρύ επώνυμο (τον πέρασαν ο Ανδρουλάκης και η Καϊλή, πλην του νομού Αχαΐας όπου το επώνυμο του έδωσε την πρωτιά), ο δε αριστοκράτης Πολ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον άσημο και άνευρο συριζαίο Ηλιόπουλο στη συντηρητική Α’ Αθήνας.
 
Η αλήθεια είναι ότι και άλλοι πασόκοι θυμήθηκαν με νοσταλγία το ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες μέρες. Αυτό όμως τους συμβαίνει κάθε που πλησιάζει η 3η του Σεπτέμβρη. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις (κυριολεκτικά). Κάποιοι ζήτησαν από τη Φώφη να κάνει μέχρι το τέλος του χρόνου το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Οι άνθρωποι της Φώφης (τα γνωστά «φλώρια» που στο παλιό ΠΑΣΟΚ θα τα είχαν για να σπάνε πλάκα) απάντησαν ότι το ΠΑΣΟΚ δε διαλύθηκε αλλά υπάρχει ως βασική συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ (αλήθεια, οι άλλες συνιστώσες ποιες είναι;) και πως όλοι πρέπει να επικεντρωθούν στην οργάνωση του συνέδριου του ΚΙΝΑΛ.
 
Και η κουβέντα συνεχίζεται, χωρίς ν’ απασχολεί οποιονδήποτε άλλο πέραν εκείνων που συμμετέχουν σ’ αυτή. Γιατί απλούστατα το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει, ούτε εντός ούτε εκτός του ΚΙΝΑΛ. Ενα μεγάλο μέρος του «μετακόμισε» στον ΣΥΡΙΖΑ (λιγότερο σε επίπεδο στελεχών και περισσότερο σε επίπεδο ψηφοφόρων), ένα μικρότερο κομμάτι του (περισσότερο σε επίπεδο στελεχών και λιγότερο σε επίπεδο ψηφοφόρων) παρέμεινε στο ΚΙΝΑΛ, ενώ ένα μικρό κομμάτι στηρίζει τη ΝΔ (πράγμα που ο Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει υπουργοποιώντας δύο πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη).
 
Οι τελευταίες ελπίδες για βαθμιαία ανασύσταση του παλιού ΠΑΣΟΚ, έστω και με την ταμπέλα του ΚΙΝΑΛ, πέθαναν στις τελευταίες εκλογές. Η επιστροφή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιήθηκε. Κι επειδή διαμορφώθηκε ένας νέος δικομματισμός, τον οποίο φροντίζουν να συντηρούν Μητσοτάκης και Τσίπρας, ακόμα και το ποσοστό που πήρε στις 7 Ιούλη το ΠΑΣΟΚ είναι επισφαλές. Το γεγονός αυτό και οι προοπτικές που διάνοιξε τοποθέτησαν το ΚΙΝΑΛ στη δίνη μιας μόνιμης κρίσης, καθώς χρησιμοποιείται σαν σάκος του μποξ από τα κόμματα του δικομματισμού. Ο Τσίπρας το έκανε ανοιχτά πριν από τις εκλογές και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό, ενώ ο Μητσοτάκης κρατά χαμηλούς τόνους για χρησιμοθηρικούς λόγους. Αν όμως το ΚΙΝΑΛ δε στέρξει στους σχεδιασμούς του για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα περάσει κι αυτός σε ανοιχτή επίθεση.
 
Πώς ν’ αντέξουν οι πασόκοι σ’ αυτή τη διπλή επίθεση που τους σφίγγει σαν μέγγενη; Με τις εμπνευσμένες πρωτοβουλίες της Φώφης και των «φλώρων» της; Επειδή έτσι έχουν τα πράγματα, δεν τους έχει μείνει τίποτ’ άλλο από το να συζητούν με… εισηγητές τον Νικολάκη και τον Πολ. Πώς το λέει η παροιμία; Δουλειά δεν είχε ο διάολος…
Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019