Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 01:58

ΠολιτικήPointer

Εκλογομαγειρέματα

 
Την πρόταση Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο φαίνεται να περιμένει το ΠΑΣΟΚ μπας και αισθανθεί κόμμα με κοινοβουλευτικό βάρος. Ετσι, ενώ η κυβέρνηση κάνει διαρροές και ψαρεύει κλίμα, το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται με δηλώσεις στελεχών του. «Εάν πραγματικά ενδιαφέρει την κυβέρνηση η συναίνεση και η συνεννόηση γύρω από τον εκλογικό νόμο ώστε να έχουμε ένα αναλογικότερο σύστημα το οποίο δεν έχει το bonus των 50 εδρών αλλά θα δίνει και τη δυνατότητα κυβερνησιμότητας στην χώρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε», δήλωσε ο Χρηστίδης. «Περιμένουμε ο νόμος να διατυπωθεί επίσημα και με σαφήνεια από την κυβέρνηση. Οσα είδαν το φως της δημοσιότητας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση συζήτησης, ωστόσο αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις», δήλωσε ο Χριστοδουλάκης.
 
Τι είχε διαρρεύσει από το Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών; Οτι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα κλιμακωτό μπόνους με ταβάνι τις 40 έδρες. Η κλιμάκωση θα γίνεται ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος, με ταβάνι το 40%. Δηλαδή, για να πάρει μπόνους 40 εδρών το πρώτο κόμμα θα πρέπει να πιάσει εκλογικό ποσοστό 40%. Σ' αυτό θα μπορούσε να συμφωνήσει ασμένως το ΠΑΣΟΚ, όμως η κυβερνητική διαρροή είχε και ουρά: μαζί με τη μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα, θα θεσπιστεί και αύξηση του κατωφλίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Από 3% που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στο 5%. Ετσι, το πρώτο κόμμα θα μπορεί πιο εύκολα να πιάσει το 40%, αφού θα λειτουργεί η θεωρία της χαμένης ψήφου για τα κόμματα που κινούνται γύρω στο σημερινό όριο εισόδου. Μ' αυτόν τον τρόπο θα ξεπεραστεί η παράδοση των πολυκομματικών Βουλών, που έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, το σύστημα θα επιστρέψει στις τετρακομματικές (το πολύ) Βουλές, με ενισχυμένο το δικομματισμό.
 
Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί το ΠΑΣΟΚ, γιατί θα είναι σαν να υπογράφει τη θανατική του καταδίκη, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν τάση απίσχνασης και όχι ενίσχυσής του και επομένως το 5% φαντάζει ως ποσοστό που το ΚΙΝΑΛ δε θα καταφέρει να πιάσει στις επόμενες εκλογές. Κι επειδή η ΝΔ το ξέρει αυτό, δεν αποκλείεται οι σχετικές διαρροές να λειτούργησαν σαν τυράκι στην άτυπη (ακόμα) διαπραγμάτευση ανάμεσα στα δυο κόμματα. Δηλαδή, η ΝΔ να διέρρευσε αυτή την πρόταση, για να την πάρει στη συνέχεια πίσω, απαιτώντας ως αντάλλαγμα να δίνεται το μπόνους των 40 εδρών για χαμηλότερο ποσοστό του πρώτου κόμματος. 'Η και να μεγαλώσει αυτό το μπόνους, φτάνοντας π.χ. στις 45 έδρες, στο όνομα της εξασφάλισης «κυβερνησιμότητας».
 
Αυτή είναι η μια πλευρά του άτυπου παζαριού ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που διεξάγεται με διαρροές από τη μια και με δηλώσεις ανυπομονησίας από την άλλη. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη, εξίσου σημαντική πλευρά, η οποία γίνεται αμέσως εμφανής αν επικαλεστούμε την κοινοβουλευτική αριθμητική. Αν ο Μητσοτάκης θέλει απλώς ν' αλλάξει τον εκλογικό νόμο, μπορεί να το κάνει και μόνος του. Εχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δε χρειάζεται τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Ο νέος εκλογικός νόμος, όμως, θα ισχύσει (βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης) από τις μεθεπόμενες εκλογές. Οι επόμενες θα γίνουν με τη (νοθευμένη, αφού διατηρείται το κατώφλι εισόδου του 3%) απλή αναλογική που έχει ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ομως, ακόμα και με την προσθήκη του ΠΑΣΟΚ, οι ψήφοι φτάνουν τις 180. Δεν επαρκούν για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, αφού το Σύνταγμα απαιτεί αυτός να ψηφιστεί με 200 ψήφους, αριθμός που δεν πιάνεται με τίποτα (ΣΥΡΙΖΑ, Περισσός και Μπαρουφάκης αποκλείεται να ψηφίσουν υπέρ). Η μόνη λύση είναι πρώτα να τροποποιήσουν το Σύνταγμα έτσι ώστε να προβλέπει άμεση ισχύ του εκλογικού νόμου με 180 ψήφους στη Βουλή και μετά ν' αλλάξουν τον εκλογικό νόμο ώστε η ισχύς του να καθοριστεί από τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Συντάγματος.
 
Μ' άλλα λόγια, απαιτείται μια συμφωνία-πακέτο της ΝΔ με το «όλον» ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχουν την οριακή πλειοψηφία  των 180 ψήφων και για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου έτσι που αυτός να καταστεί άμεσης ισχύος. Είναι το «όλον» ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ διαθέσιμο να στηρίξει μια τέτοια επιλογή, που θα επισύρει σε βάρος του την κατηγορία της «συνεργασίας με τη Δεξιά»; Κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με κατηγορηματικότητα καταφατικά σ' αυτό το ερώτημα. Μπορεί η Φώφη να διατίθεται, όμως αρκεί να διαφωνήσει μόνο ο Γιωργάκης για να πάει όλος ο σχεδιασμός στράφι.
 
Μπορεί στο Μαξίμου και στη Βασ. Σοφίας να εκλογομαγειρεύουν, όμως τα πάντα εξαρτώνται από την εσωτερική κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που κάθε άλλο παρά ενωτική και ανέφελη είναι. Οταν η Φώφη, προανήγγειλε στις 3 Σεπτέμβρη, ώρες πριν κάνει την ομιλία της στη Λάρισα, ότι θα έλεγε πως όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το κάνει στο ΚΙΝΑΛ (και όχι να ζητάει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), δε χρειαζόμαστε άλλο μάρτυρα για να μας πει ότι όλα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ είναι ρευστά και επομένως οι όποιοι σχεδιασμοί του Κούλη μπορεί να τιναχτούν στον αέρα.
Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019