Κυριακή 31 Μαΐου 2020 | 01:00

ΔιεθνήPointer

Κολομβία

Ξανά στο αντάρτικο οι FARC!

Small_img_33739
Με ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 28 Αυγούστου, ο δεύτερος στην ιεραρχία των FARC (Eνοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας), Ιβάν Μάρκες, ανακοίνωσε το άνοιγμα μιας νέας φάσης στην ένοπλη επαναστατική πάλη στην Κολομβία, διακηρύσσοντας το δικαίωμα όλων των λαών της υφηλίου να σηκώνουν τα όπλα ενάντια στην καταπίεση. Στο βίντεο, ο Μάρκες περιστοιχίζεται από δεκάδες ένοπλους αντάρτες και πρώην διοικητές των FARC.
 
Οι FARC κάλεσαν σε συνεργασία τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), την τελευταία αντάρτικη ομάδα που παρέμεινε ενεργή μετά τον αφοπλισμό των FARC και τη μετατροπή τους σε πολιτικό κόμμα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνευσης του 2016, καθώς και όσους αντάρτες δεν υπέστειλαν τη σημαία του ένοπλου αγώνα ενάντια στο κολομβιανό κράτος και τους πάτρονές του.
 
Ο Μάρκες ήταν ένας από τους δέκα ανώτατους διοικητές των FARC που έλαβαν θέσεις στο κολομβιανό Κογκρέσο, με βάση τη συμφωνία ειρήνευσης. Τον Ιούλη του 2018, ανακοίνωσε ότι δε θα δεχτεί τη θέση στο Κογκρέσο, διαμαρτυρόμενος για τη σύλληψη του πρώην διοικητή των FARC Χεσούς Σάντριτς με την κατηγορία του εμπορίου ναρκωτικών. Ο Σάντρις εμφανίστηκε στο πλευρό του Μάρκες στο βίντεο. Ο ίδιος ο Μάρκες κατηγορείται από τους Αμερικάνους για εμπλοκή σε εμπόριο ναρκωτικών! Προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη και την έκδοσή του στις ΗΠΑ, αναγκάστηκε να βγει στην παρανομία το 2018, μετά τη σύλληψη του ανιψιού του με τις ίδιες κατηγορίες και την έκδοσή του στις ΗΠΑ.
 
Η κατηγορία για διακίνηση ναρκωτικών είναι ένας προσφιλής στο κολομβιανό κράτος τρόπος, προκειμένου να άρει το καθεστώς ασυλίας που πέτυχαν οι αντάρτες με τη συμφωνία ειρήνευσης και να μπορεί να τους συλλάβει. Ο ίδιος ο πόλεμος που εξαπέλυσε το κολομβιανό κράτος ενάντια στους αντάρτες για τόσες δεκαετίες έφερε τον αμερικανόπνευστο μανδύα του «πολέμου ενάντια στα ναρκωτικά» και έτυχε της διαχρονικής στήριξης των Αμερικάνων, μέσω παροχής πολεμικού εξοπλισμού, πληροφοριών και εκπαίδευσης. Φυσικά, όλος ο κόσμος (πόσω μάλλον ο κολομβιανός λαός) γνωρίζει καλά ποιοι κάνουν το εμπόριο ναρκωτικών στην Κολομβία και ποιες είναι οι σχέσεις των ναρκοβαρόνων με εξέχοντες παράγοντες του κράτους, ιδιαίτερα του στρατού, και με τα τάγματα θανάτου.
 
Το κυνηγητό των ανταρτών από το κολομβιανό κράτος μπορεί να άρχισε επίσημα την επαύριο της εκλογής του ακροδεξιού Ντούκε στην προεδρία της χώρας, ωστόσο είχε ξεκινήσει ανεπίσημα σχεδόν αμέσως μετά από τη σύναψη της συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ των ανταρτών και του δεξιού πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος. Μπορεί ο Σάντος να ήθελε να χτίσει την υστεροφημία του πετυχαίνοντας μια συμφωνία που θα τερμάτιζε το μακροβιότερο αντάρτικο της Λατινικής Αμερικής, όμως τα παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου είχαν άλλη άποψη. Μέχρι τώρα έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες πρώην αντάρτες, συνδικαλιστές και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λυμαινόμενα ανενόχλητα τις πρώην ανταρτοκρατούμενες περιοχές.
 
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της ανασύστασης των αντάρτικων FARC, ο στρατός σκότωσε εννιά αντάρτες ενός πυρήνα των FARC, που δεν είχε αφοπλιστεί το 2016 παραμένοντας ενεργός. Ανάμεσά τους τον Γιλδάρδο Κούτσο, στρατιωτικό στέλεχος των FARC. Την Παρασκευή 30 Μάρτη, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να συσταθεί μια ειδική στρατιωτική μονάδα για την καταπολέμηση του αντάρτικου, ενώ πλέον ο κυβερνητικός στρατός έχει το ελεύθερο να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές στα νότια της χώρας.
 
Μέλη της παλιάς ηγεσία των FARC, που πλέον έχουν μετονομαστεί σε Κοινή Εναλλακτική Επαναστατική Δύναμη, ανάμεσά τους και ο πρώην ηγέτης τους Ροδρίγο Λοντόνιο, δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Μπογκοτά, την Πέμπτη 29 Αυγούστου, ότι αισθάνονται ντροπή μπροστά στην απόφαση του Μάρκες και άλλων πρώην στελεχών των FARC να ξεκινήσουν ξανά τον ένοπλο αγώνα ενάντια στο κολομβιανό κράτος, ζητώντας συγγνώμη από το λαό της Κολομβίας και τη «διεθνή κοινότητα» και μιλώντας για… λάθος παραπλανημένων ανθρώπων! Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν ότι ο Μάρκες και οι σύντροφοί του, με αυτή τους την κίνηση, θέτουν τους εαυτούς τους εκτός του νεοσχηματισμένου κόμματος, ενώ δεν παρέλειψαν να διαβεβαιώσουν ότι οι ίδιοι παραμένουν πιστοί στο σχέδιο ειρήνευσης άνευ όρων και είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα πάντα γι’ αυτό.
 
Είναι απορίας άξιο σε ποιο σχέδιο ειρήνευσης παραμένουν πιστοί, όταν ο ίδιος ο Ντούκε έχει ανακοινώσει ότι το θεωρεί ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους αντάρτες και σκοπεύει να το αναθεωρήσει προς το χειρότερο. Πρόκειται για μια συμφωνία της οποίας κανένα σκέλος δεν εφαρμόστηκε, ούτε καν αυτό που αφορά τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, που θα έδιναν μια ανάσα στους εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους μικρούς αγρότες της κολομβιανής υπαίθρου.
 
Μοναδικός στόχος της συμφωνίας ήταν να αφοπλιστούν οι αντάρτες και στη συνέχεια να πέσουν εύκολα στα νύχια των ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου και του κολομβιανού κράτους. Προς το παρόν, είναι άγνωστο αν η ανασύσταση του αντάρτικου θα αποτελέσει μια νέα φάση του ένοπλου επαναστατικού αγώνα, δεδομένης της διάσπασης που υπήρξε στις γραμμές των πρώην ανταρτών. Ομως, όσο οι αιτίες που γέννησαν το αντάρτικο, η ακραία φτώχεια και εκμετάλλευση, η ιμπεριαλιστική εξάρτηση και η άγρια καταπίεση, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, παραμένουν, τόσο θα γεννιούνται νέα αντάρτικα.
 
Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2019