Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 13:34

ΠολιτικήPointer

Αξονας αμερικανοδουλείας

Small_img_33651
Ο Τσίπρας δεν είναι πλέον πρωθυπουργός αλλά για τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές παραμένει ένας καλός φίλος, ένα τσιράκι για την προώθηση της πολιτικής τους στην περιοχή. Ετσι, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα, δε συναντήθηκε μόνο με μέλη της κυβέρνησης, αλλά έκανε και μια βίζιτα στο γραφείο του Τσίπρα, συνοδευόμενος από τον πρέσβη Πάιατ. Ο Ρίτερ, στέλεχος της υψηλής γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει υπηρετήσει στη Βόρεια Μακεδονία και επομένως γνωρίζει καλά πόσο αποφασιστική υπήρξε η συνεισφορά του Τσίπρα για την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή και ειδικά στα Βαλκάνια.
 
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε με καμάρι το γεγονός, σημειώνοντας ότι «κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η διατήρηση του ρόλου της Ελλάδας ως τον βασικό πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο». Με ακόμα μεγαλύτερο καμάρι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «επιπλέον, τονίστηκε η σημασία του υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας και ΗΠΑ που καθιερώθηκε το 2018 με τις ΗΠΑ, ως βάση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας».
 
Εχουμε, λοιπόν ένα σταθερό άξονα  αμερικανοδουλείας που εκτείνεται από τα δεξιά μέχρι τα αριστερά του αστικού πολιτικού φάσματος. Γεγονός που οι Αμερικάνοι θεωρούν ευτυχή συγκυρία για τα συμφέροντά τους, γι' αυτό και φροντίζουν να κρατάνε και τον Τσίπρα στο «παιχνίδι», είτε αρέσει στον Μητσοτάκη είτε όχι.
 
YΓ. Ο Μητσοτάκης, πάντως, τουλάχιστον δημόσια, δε φαίνεται να έχει πρόβλημα μ' αυτό. «Εχετε κατηγορηθεί ότι είστε φίλος της Αμερικής, καθώς έχετε σπουδάσει στο Harvard και έχετε θητεύσει στον τραπεζικό τομέα. Δεν σας έκανε ζημιά αυτό;», τον ρώτησε ο Φαρίντ Ζακαρία του CNN στη σύντομη συνέντευξη που του πήρε. «Πιστεύω ότι η στάση αυτή έχει αλλάξει», απάντησε ο Κούλης. Και συνέχισε: «Εχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι πριν από χρόνια η κοινή γνώμη της Ελλάδας ήταν αρκετά αντιαμερικανική. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό πλέον. Ενα από τα θετικά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες»…
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019