Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 13:07

ΔιεθνήPointer

Σύγχρονη δουλεία

Small_img_33639
Εργάτες που ουρούν σε μπουκάλια δίπλα στο πόστο τους, για να μη χάνουν χρόνο να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Μισθοί πείνας και εξοντωτικά ωράρια. Εγκυοι που εξαναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες όρθιες. Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μπροστά στις οποίες ωχριά η εποχή της πρωταρχικής συσσώρευσης του κεφαλαίου.
 
Ολ' αυτά όχι σε κάποια χώρα του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», αλλά στην καρδιά του «πολιτισμένου» καπιταλιστικού κόσμου. Στις αποθήκες μιας εταιρίας-πρότυπο, της Amazon. Οντως πρότυπο, αφού καταφέρνει να εμφανίσει μια ιλιγγιώδη κερδοφορία. Ως γνωστόν, στον καπιταλιστικό κόσμο μόνο ένας δείκτης επιβραβεύεται: ο δείκτης που δείχνει το ποσοστό του κέρδους.
 
«H Amazon έχει κερδίσει ήδη επάξια τη φήμη της εταιρίας που μετατρέπει τους πενιχρά αμειβόμενους εργαζόμενούς της σε ανθρώπινα ρομπότ που δουλεύουν στο πλευρό πραγματικών ρομπότ, εκτελώντας επαναληπτικές μηχανικές κινήσεις στο πακετάρισμα στον μικρότερο δυνατό χρόνο», σχολίαζε παλαιότερα η συντηρητική «Corriere della Sera» (περισσότερα στο http://www.eksegersi.gr/issue/950/Διεθνή/30169. Η-αποθέωση-του-«μερικού-εργαλείου»).
 
 
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019