Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 13:33

ΔιεθνήPointer

Σουλτάνοι στη θέση του σουλτάνου

Πριν από μερικές μέρες, ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και από το στενό πυρήνα των στελεχών που μαζί με τον Ερντογάν δημιούργησαν το κυβερνών ΑΚΡ, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το κόμμα, λόγω «σημαντικών διαφορών» με την ηγεσία του. «Υπό τις σημερινές συνθήκες η Τουρκία χρειάζεται ένα εντελώς καινούργιο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, νέες στρατηγικές, σχέδια και προγράμματα για τη χώρα μας. Είναι αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου κι εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι' αυτή την προσπάθεια», δήλωσε ο 52χρονος Μπαμπατζάν, που λόγω ηλικίας αναμένεται να γίνει ο ηγέτης του νέου κόμματος που ετοιμάζουν τα «ορφανά» του Ερντογάν, οι άνθρωποι τους οποίους πέταξε στυγνά στο περιθώριο, όταν αισθάνθηκε ότι απειλούν την παντοδυναμία του.
 
Ο Μπαμπατζάν έχει περάσει από σημαντικά κυβερνητικά πόστα: υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για έξι χρόνια. Μαζί του αναμένεται να συνταχθεί ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, πρόεδρος της Τουρκίας από το 2007 μέχρι το 2014. Οι πληροφορίες έφεραν και τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου να ενώνεται με τους Μπαμπατζάν και Γκιουλ, όμως πηγή του περιβάλλοντός του ανέφερε ότι δε θα το κάνει αμέσως, γιατί σχεδιάζει «νέο βήμα», χωρίς να δώσει παραπέρα διευκρινίσεις γι' αυτό.
 
Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να γίνουν σουλτάνοι στη θέση του σουλτάνου, προσβλέποντας στην πτώση του. Μέχρι τώρα, όμως, ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι ξέρει να τους «καταπίνει αμάσητους». Εξάλλου, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η μετά-Ερντογάν εποχή θα ανήκει στα στελέχη του πολιτικού Ισλάμ. Μπορεί να υπάρξει επιστροφή στους διαδόχους του κεμαλισμού, που απέκτησαν ήδη έναν χαρισματικό πολιτικό, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που νίκησε δυο φορές τον Ερντογάν μέσα στο ίδιο του το σπίτι, την Ιστανμπούλ.
 
 
 
 
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019