Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 12:00

ΔιεθνήPointer

Συρία

Συνεχίζονται οι κυβερνητικές επιθέσεις με ρωσικές πλάτες

Small_img_33634
Πολύνεκρες ήταν οι επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία με τη στήριξη της Ρωσίας. Ο Ασαντ παίρνει τη ρεβάνς από τους λιγοστούς εναπομείναντες αντικαθεστωτικούς αντάρτες που έχουν συγκεντρωθεί στην επαρχία Ιντλίμπ και συνεχίζουν να αντιστέκονται. Από τον περασμένο Σεπτέμβρη, που επιτεύχθηκε η εκεχειρία (κράτησε ένα εξάμηνο),  έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άτομα. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν μετά τον περασμένο Απρίλη, όταν ξεκίνησε η μεγάλη κοινή επίθεση των κυβερνητικών και των ρωσικών δυνάμεων.
 
Την περασμένη Κυριακή, σκοτώθηκαν 18 άμαχοι στους βομβαρδισμούς, ένας από τους οποίους ήταν νεαρός δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές βόμβες έπληξαν μία λαϊκή αγορά και κατοικημένες περιοχές στο Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 20 άτομα. Την Τρίτη, οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν προκαλώντας το θάνατο σε επτά άτομα. Ομως, παρά τους βομβαρδισμούς, οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν κατορθώσει να προελάσουν και πολύ στην περιοχή που εξακολουθεί να πληρώνει βαρύ φόρο αίματος.
 
Το συριακό μέτωπο αποδεικνύεται ιδιαίτερα σκληρό και χρονοβόρο, έχοντας κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 άτομα από τότε που ξεκίνησε (2011) και οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο δρόμο της προσφυγιάς. Κι απ’ ό,τι φαίνεται, δεν τελείωσε ακόμα.
 
Αν ο Ασαντ δεν είχε τις πλάτες της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας, που βρήκε ευκαιρία να αναβαθμίσει το ρόλο της στη Μέση Ανατολή, θα είχε την τύχη των άλλων ηγετών που έπεσαν από τις εξεγέρσεις των λαών τους (όπως ο Καντάφι και ο Μπεν Αλι). Ας το έχουμε υπόψη μας αυτό, γιατί ιμπεριαλισμός δεν είναι μόνο ο αμερικάνικος. Από την άλλη, οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες ούτε ενιαία καθοδήγηση έχουν ούτε αντι-ιμπεριαλιστικά ή επαναστατικά χαρακτηριστικά. Δρουν καιροσκοπικά, με ορισμένους από αυτούς (όπως οι Κούρδοι) να σέρνονται πίσω από τους ιμπεριαλιστές για να πάρουν κάτι από τη λάμψη και τη δύναμή τους.
 
 
 
 
 
 
 
 
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019