Παρασκευή 06 Δεκεμβρίου 2019 | 13:33

ΔιεθνήPointer

Ο «βρετανός Τραμπ» νίκησε, αλλά τα προβλήματα τώρα αρχίζουν

Small_img_33631

«Πριν από 50 χρόνια πήγαν στο φεγγάρι. Σίγουρα σήμερα θα μπορέσουμε να λύσουμε τα λογιστικά προβλήματα στα ιρλανδικά σύνορα». Με αυτά τα λόγια ξεκινούσε το άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Telegraph o νέος βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μία μέρα πριν από την εκλογή του. Το άρθρο είχε τίτλο: «Χρειαζόμαστε το πνεύμα του “μπορούμε” της δεκαετίας του ’60 στην Αμερική για να μας βοηθήσει να βγούμε από την ΕΕ». Μετά από μια μέρα, το φαβορί για την ηγεσία των Τόριδων, ο γνωστός Μπόρις Τζόνσον, εκλεγόταν από 92.153 ψηφοφόρους (ποσοστό 66% όσων ψήφισαν), έναντι 46.656 που ψήφισαν τον (πρώην πλέον) υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.
 
Ο πρώτος που χαιρέτισε την εκλογή Τζόνσον ήταν ο Τραμπ, ο οποίος… καμάρωσε που οι Βρετανοί χαρακτηρίζουν τον Τζόνσον «βρετανό Τραμπ»! Σημασία όμως δεν έχει τι λέει ο κάθε… Τραμπ, αλλά τι λένε οι καπιταλιστές που είναι αυτοί που κυβερνούν πραγματικά τη χώρα (όπως και κάθε καπιταλιστική χώρα, ανεξάρτητα αν έχει δημοκρατικό ή δεσποτικό χαρακτήρα). Αυτοί έσπευσαν να δώσουν… γραμμή αμέσως μετά την εκλογή Τζόνσον, δημοσιεύοντας 16σέλιδο κείμενο με τίτλο: «Επαναφέροντας την πορεία: Το μανιφέστο των επιχειρηματιών του CBI για τον νέο Πρωθυπουργό» (βλ. https://www.cbi.org.uk/articles/getting-back-on-track-the-cbis-business-manifesto-for-new-prime-minister/).
 
Το κείμενο αναφέρει ότι αποτελεί τη θέση 190.000 επιχειρήσεων, για λογαριασμό των οποίων μιλά ο Σύνδεσμος Βρετανικών Επιχειρήσεων (CBI) και ξεκαθαρίζει ότι δεν περιορίζεται μόνο στα του Brexit, αλλά στο σύνολο της πολιτικής που ο Τζόνσον θα πρέπει να ακολουθήσει σε συνεργασία με τους καπιταλιστές, το οποίο συμπυκνώνεται σε τρία βήματα:
 
1. Να ενεργήσει γρήγορα για να δείξει στον κόσμο ότι η Βρετανία παραμένει ένα έμπιστο μέρος για να κάνει κάποιος μπίζνες.
 
2. Να οικοδομήσει ένα επιτακτικό οικονομικό όραμα για τη Βρετανία του μέλλοντος.
 
3. Να στηρίξει τις επιχειρήσεις ως μία δύναμη του καλού!
 
Το ζουμί φυσικά βρίσκεται κυρίως στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους καπιταλιστές και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης (δηλαδή στην παραπέρα φορολόγηση των εργατικών στρωμάτων), στη μείωση της φορολογίας των επενδύσεων και στην αναστολή για έναν ακόμα χρόνο του μέτρου της εξίσωσης των φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων για τους εργαζόμενους που είναι μισθωτοί με αυτών που δουλεύουν με προκάλυμμα  «δική τους εταιρία» αλλά στην πραγματικότητα είναι μισθωτοί (κάτι σαν το δικό μας «μπλοκάκι»).  Πρόκειται για το νόμο IR35, που ψηφίστηκε πρόσφατα και θα εφαρμοστεί από τον Απρίλη του 2020, αλλά οι καπιταλιστές ζητούν να αναβληθεί για τον Απρίλη του 2021, για να γλυτώσουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που θα συνεπάγεται.
 
Στο αγκάθι του Brexit, οι καπιταλιστές είναι για μια ακόμα φορά ξεκάθαροι. Το άτακτο Brexit θα πρέπει να αποφευχθεί διά πυρός και σιδήρου. Δήλωσαν ότι θα δημοσιεύσουν αναλυτική έκθεση με τις αρνητικές συνέπειες μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ.
 
Από τη μεριά του ο Τζόνσον, στην καθιερωμένη πρώτη σύντομη ομιλία του μετά από τη νίκη, υποστήριξε ότι η Βρετανία θα βγει στις 31 Οκτώβρη από την ΕΕ κι ότι ακολουθώντας την ιστορία δύο αιώνων, οι Συντηρητικοί θα συμφιλιώσουν τα δύο «ένστικτα», τις δύο αντιτιθέμενες επιθυμίες: να έχει η Βρετανία φιλία, ελεύθερο εμπόριο και αμοιβαία στήριξη στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με τους «ευρωπαίους εταίρους» της και ταυτόχρονα να μπορεί να έχει δημοκρατική αυτο-κυβέρνηση.
 
Είναι αμφίβολο αν ο Τζόνσον θα καταφέρει να πετύχει αυτά που λέει. Το επόμενο διάστημα θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ασφυκτικό πρέσινγκ των καπιταλιστών, με τις αντιθέσεις μέσα στο ίδιο του το κόμμα (που φάνηκαν με τις παραιτήσεις ενός υφυπουργού πριν ακόμα εκλεγεί και άλλων τριών υπουργών μετά την εκλογή του), αλλά και με την άκαμπτη στάση της ΕΕ που γνωρίζει ότι έχει το πάνω χέρι στην κατάσταση. Τότε θα δούμε πόσο αξία έχουν οι σκληρές του δηλώσεις…
 
Προς το παρόν, ο Τζόνσον σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο διώχνοντας τους μισούς υπουργούς της Μέι (μεταξύ αυτών και τον ΥΠΕΞ Χαμτ, αντίπαλό του στην κούρσα για την αρχηγία των Τόρηδων) και αντικαθιστώντας τους με σκληρούς οπαδούς του Brexit.  Το παίζει «κουλ», δηλώνοντας ότι θα πετύχει νέα συμφωνία με την ΕΕ. Το Ευρωκοινοβούλιο έσπευσε να τον προειδοποιήσει ότι οι συνέπειες ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «οικονομικά πολύ σοβαρές», επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψε η Μέι δεν μπορεί να αλλάξει. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει ο Τζόνσον (!) και επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι πανέτοιμη και για ένα  Brexit χωρίς συμφωνία.
 
 
 
 
 
Σάββατο 27 Ιουλίου 2019