Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 22:59

ΠολιτικήPointer

Δε βγαίνουν τα νούμερα, αλλά…

Υπάρχουν δυο πολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιήσει ο Μητσοτάκης: η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το εγχείρημα είναι εξ ορισμού δύσκολο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο. Γιατί για να ισχύσει αυτός από τις επόμενες εκλογές χρειάζονται 200 ψήφοι, τις οποίες δεν έχει. Οι 158 της ΝΔ και οι 22 του ΠΑΣΟΚ κάνουν 180. Ακόμα κι αν έπαιρνε τους 10 του Βελόπουλου, θέλει άλλες 10 για να φτάσει το 200. Κι αυτές δεν υπάρχουν. ΣΥΡΙΖΑ, Περισσός και Μπαρουφάκης αποκλείεται να ψηφίσουν (ο Μπαρουφάκης, ακόμα και να το ήθελε, με τις 9 ψήφους που διαθέτει δεν οδηγεί στις 200).
 
Μη βιαστείτε, όμως, να πείτε ότι τέλειωσε, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και όποιος κερδίσει θα πρέπει να πάει σε νέες εκλογές με τον εκλογικό νόμο που θα ψηφίσει ο Μητσοτάκης. Υπάρχει ένας πλάγιος δρόμος να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο χωρίς 200 ψήφους και αυτός να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές: να τροποποιήσουν το άρθρο 54 του Συντάγματος που περιλαμβάνει τη σχετική πρόβλεψη. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι στα υπό αναθεώρηση και αρκούν 180 ψήφοι, τις οποίες διαθέτουν στη σημερινή Βουλή ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Στο περιεχόμενο του εκλογικού νόμου θα συμφωνήσουν. Ο Μητσοτάκης έχει πει ότι δέχεται να μειωθεί το μπόνους των εδρών στο πρώτο κόμμα, όπως ζητάει το ΠΑΣΟΚ (μπορούν να συμφωνήσουν στις 40 έδρες, όπως προέβλεπε ο νόμος Σκανδαλίδη, πριν τις αυξήσει σε 50 ο νόμος Παυλόπουλου).
 
Φυσικά, ένα τέτοιο παζάρι, για να έχει ευτυχή κατάληξη, θα πρέπει να έχει τη μορφή του πακέτου: εκλογικός νόμος, αναθεώρηση των υπόλοιπων αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει πει ότι έχει σειρά να εκλεγεί σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος. Θα δεχτεί ο Μητσοτάκης να θυσιάσει τον Καραμανλή; Θα δεχτεί η ΝΔ να ψηφίσει για πρόεδρο πρόσωπο που θα προτείνει ένα κόμμα με μόλις  22 βουλευτές; 'Η θα συρθεί αναγκαστικά η Γεννηματά σε μια «συμμαχία προοπτικής» με τη ΝΔ, προκειμένου να μη διαλύσει το ΚΙΝΑΛ ο ΣΥΡΙΖΑ; Τις απαντήσεις θα μάθουμε τους επόμενους μήνες.
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019