Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 | 00:00

ΟικονομίαPointer

Γκρίζες προοπτικές

Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν (δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη), η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, γεγονός που οφείλεται σε ορισμένους προσωρινούς παράγοντες, όπως οι ήπιες χειμερινές συνθήκες και η ανάκαμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων. Επίσης, επωφελήθηκε από μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, χάρη στα οποία τονώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε διάφορα κράτη μέλη.
 
Μη φανταστείτε, όμως, ότι μιλάμε για κάποια ορμητική ανάπτυξη. Η πρόβλεψη για αύξηση στη ζώνη του ευρώ το 2019 παραμένει στο 1,2% του ΑΕΠ. Αν δεν υπήρχε αυτή η συγκυριακή -όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν- αύξηση του πρώτου τριμήνου, θα είχαν αναθεωρήσει για δεύτερη φορά προς τα κάτω την πρόβλεψή τους, καθώς στο υπόλοιπο της χρονιάς αναμένεται «πιο συγκρατημένος ρυθμός ανάπτυξης». Εξαιτίας αυτής της πρόβλεψης, αναθεώρησαν προς τα κάτω την πρόβλεψη για το 2020. Στο 1,4%, έναντι πρόβλεψης για 1,5% των εαρινών προβλέψεων.
 
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία επισκιάζονται από εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων και της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας. Οι παράγοντες αυτοί εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την εμπιστοσύνη στον μεταποιητικό τομέα, τον πλέον εκτεθειμένο στο διεθνές εμπόριο, και προβλέπεται να αποδυναμώσουν τις προοπτικές ανάπτυξης για το υπόλοιπο του έτους», σημειώνει η Κομισιόν.
 
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόση αξία έχουν οι υποσχέσεις του Κούλη για ανάπτυξη στην Ελλάδα 4%.
 
Οι τεχνοκράτες της Κομισιόν κατεβάζουν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη του ελληνικού καπιταλισμού το 2019, από 2,2% σε 2,1%. «Αυτή η επιβράδυνση υπογραμμίζει την εύθραυστη φύση της ανάκαμψης στην Ελλάδα», σημειώνει η έκθεση.
 
Τα σημειώνουμε προκειμένου να ξέρουμε τι προβλέπουν οι μηχανισμοί, που δεν υπηρετούν ντε και καλά τις σκοπιμότητες του κάθε Μητσοτάκη. «Η ανθεκτικότητα των οικονομιών μας δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα, που οφείλεται στις εμπορικές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόβσκις. «Δεδομένων των πολυάριθμων κινδύνων για τις προοπτικές, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας και της ζώνης του ευρώ συνολικά», τόνισε ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Μοσκοβισί, προϊδεάζοντας για περισσότερο περιοριστική πολιτική. Οποιος θέλει, πιστεύει τις παπάρες των Κούληδων για την Ελλάδα που θ' αποτελέσει αναπτυξιακή όαση σ' αυτό το γκρίζο περιβάλλον, όπως το περιγράφουν οι ίδιοι οι Κομισάριοι της ΕΕ.
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019