Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 23:35

ΔιεθνήPointer

Ούτε η Μέι γλίτωσε από το βρομόστομα του Τραμπ!

Small_img_33504
Ευτυχώς που υπάρχει ο… Τραμπ και η στήλη γεμίζει με σπαρταριστές ειδήσεις! Ο άνθρωπος δεν παίζεται! Αφού αγκαλιάστηκε με τον… προαιώνιο εχθρό Κιμ Γιονγκ Ουν και υποτίθεται ότι «τα βρήκε» με τον Πούτιν (το για-τί βάζουμε εισαγωγικά το εξηγήσαμε στο προηγούμενο φύλλο της «Κ», βλ. http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/33489.Αμείωτος-ο-ιμπεριαλιστικός-ανταγωνισμός-στη), έριξε τα πυρά του στην απερχόμενη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι και στον βρετανό πρεσβευτή στις ΗΠΑ!
 
Απαντώντας σε επικριτικά σχόλια του βρετανού πρεσβευτή για την πολιτική του, που διέρρευσαν σε μερίδα του Τύπου, ο Τραμπ τον «έλουσε» με διάφορα «κοσμητικά επίθετα» από το αγαπημένο του Twitter, γράφοντας τα εξής την περασμένη Τρίτη: «Ο εκκεντρικός πρεσβευτής που το Ενωμένο Βασίλειο επέβαλε επί των ΗΠΑ, δεν είναι κάποιος με τον οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι, πολύ βλάκας. Θα έπρεπε να μιλήσει στην πατρίδα του και την πρωθυπουργό Μέι, σχετικά με την αποτυχημένη διαπραγμάτευση για το Brexit και όχι να αναστατώνεται με την κριτική μου για το πόσο άσχημα τη χειρίστηκαν. Είπα στην Τερίζα Μέι πώς να κάνει αυτή τη συμφωνία, αλλά ακολούθησε το δικό της ανόητο τρόπο – δεν μπόρεσε να το κάνει. Καταστροφή! Δεν ξέρω τον πρεσβευτή αλλά μου έχουν πει ότι είναι ένας πομπώδης ανόητος. Πείτε του ότι οι ΗΠΑ τώρα έχουν μακράν την καλύτερη Οικονομία και Στρατό παντού στον Κόσμο…» (βλ. https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1148559443845668864).
 
Πριν από μια μέρα, ο Τραμπ είχε γράψει ότι τα «καλά νέα» είναι ότι η Βρετανία θα αποκτήσει νέο πρωθυπουργό (!), ότι η Μέι τα έκανε θάλασσα κι ότι αυτός εντυπωσιάστηκε μόνο από τη βασίλισσα!
 
Οι πρωτοφανείς δηλώσεις κατά της πρωθυπουργού του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα, προκάλεσαν διπλωματικό επεισόδιο. Η πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας στήριξαν τον πρέσβη, δηλώνοντας ότι είναι η Βρετανία που αποφασίζει ποιον θα διορίσει πρεσβευτή της στις ΗΠΑ, και του είπαν να παραμείνει στη θέση του, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ δήλωσε ότι δε θα συναλλάσσεται πλέον μαζί του! Ο βρετανός πρέσβης, σερ Κιμ Ντάροχ, προτίμησε να μη συνοδέψει τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, στη συνάντησή του με την Ιβάνκα Τραμπ, δείχνοντας την ενόχλησή του από τις δηλώσεις Τραμπ. Αντίθετα, ο Μπόρις Τζόνσον, στο ντιμπέιτ με τον Χαντ, έξι φορές ρωτήθηκε και ισάριθμες φορές αρνήθηκε να στηρίξει τον Ντάροχ, γεγονός που οδήγησε τον πρέσβη σε παραίτηση. «Ο Μπόρις Τζόνσον πέταξε αυτόν τον εξαιρετικό διπλωμάτη στα σκυλιά, για να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα», δήλωσε οργισμένος ο βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν.
 
Βλέποντας ότι η Μέι τελειώνει την καριέρα της στη βρετανική πολιτική, ο Τραμπ βρήκε την ευκαιρία να της φερθεί σαν να ήταν πρωθυπουργός … μπανανίας και όχι ιμπεριαλιστικής χώρας. Αποδείχτηκε αχάριστος απέναντι στη Μέι που τον στήριξε από την αρχή (ήταν η πρώτη αρχηγός κράτους που τον επισκέφτηκε στην Ουάσιγκτον μετά την εκλογή του) κι επένδυσε πολλά στις καλές σχέσεις μαζί του. Θα συνεχίσει όμως να συμπεριφέρεται ο Τραμπ με τον ίδιο τρόπο στον επόμενο πρωθυπουργό; Αν το κάνει θα έχει σοβαρό πρόβλημα γιατί θα χάσει την αξιοπιστία του και μέσα στις ΗΠΑ, αφού η Βρετανία είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Η ιμπεριαλιστική αλαζονεία έχει και τα όριά της!
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019