Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 | 23:09

ΔιεθνήPointer

Mετά τον Στράχε ο Σαλβίνι;

Πριν από λίγο καιρό, δημοσιεύτηκε βίντεο που έδειχνε τον φασίστα αντικαγκελάριο της Αυστρίας Χανς-Κρίστιαν Στράχε να διαπραγματεύεται με υποτιθέμενη κόρη ρώσου ολιγάρχη, συμφωνία που προέβλεπε τη χορήγηση στους Ρώσους εργολαβιών στην Αυστρία, με αντάλλαγμα την αγορά μιας μεγάλης εφημερίδας που θα στήριζε την πολιτική του φασιστικού κόμματος. Ξέσπασε σάλος, ο Στράχε παραιτήθηκε, ο Κουρτς έδιωξε και τους υπουργούς του φασιστικού κόμματος, για να δει στη συνέχεια την κυβέρνησή του να πέφτει.
 
Την περασμένη Τετάρτη, κυκλοφόρησε στην Ιταλία ηχητικό που καταγράφει συνομιλία του στενού συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι, Τζιανλούκα Σαβοΐνι, και άλλων δύο Ιταλών, με τρεις Ρώσους. Η συνάντηση έγινε στις 18 Οκτώβρη του 2018 στο ξενοδοχείο Metropol της Μόσχας και οι έξι άνδρες ακούγονται να διαπραγματεύονται συμφωνία για το στήσιμο ενός δικτύου μεταφοράς δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικά πετρέλαια, στη Λέγκα του Σαλβίνι. Ο Σαλβίνι δεν είναι παρών στη διαπραγμάτευση, αλλά εκείνες τις μέρες βρισκόταν στη Μόσχα και φωτογραφιζόταν με τον Σαβοΐνι στην Κόκκινη Πλατεία.
 
Αναμένεται, φυσικά, να ξεσπάσει σάλος (το σχόλιό μας γράφεται λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του ηχητικού ντοκουμέντου). Ο ιταλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει στα πολιτικά κόμματα να δέχονται μεγάλες δωρεές από το εξωτερικό. Και ο ιταλικός δικαστικός μηχανισμός δεν ελέγχεται από τον Σαλβίνι. Μένει, λοιπόν, να δούμε αν ο ανερχόμενος αστέρας της ιταλικής αστικής πολιτικής (η νεοφασιστική Λέγκα είναι αυτή τη στιγμή πρώτο κόμμα) θα καταφέρει να τη βγάλει καθαρή.
 
Οσο για τον Πούτιν, αν δεν «καίει» ο ίδιος τους φασίστες με τους οποίους συνεργάζεται, θα πρέπει να ψάξει ποιοι δικοί του πουλάνε ντοκουμέντα ή τι τρύπες υπάρχουν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Σάββατο 13 Ιουλίου 2019