Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 | 02:00

ΚαταστολήPointer

Κατασταλτικό ντελίριο από τη «βρομιάρα Αριστερά»

 
Ξ
 
εσηκώθηκε ο εσμός των τρομολάγνων: «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποφυλακίσει τους ισοβίτες και πολυϊσοβίτες της 17Ν». Αναφέρονται σε άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (να έχει εκτίσει ένα μεγάλο τμήμα ποινής) ένας κατάδικος μπορεί να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ' οίκον περιορισμό φορώντας το γνωστό «βραχιολάκι».
 
Αντέδρασε αμέσως ο «φιλελεύθερος νομικός» Μιχάλης Καλογήρου, στον οποίο ο Τσίπρας έχει προσφέρει τον υπουργικό θώκο της Δικαιοσύνης: «Η αντιμετώπιση των πολυϊσοβιτών με τον νέο Ποινικό Κώδικα, είναι βαρύτερη απέναντι σε όλες τις κατηγορίες εγκλημάτων. Ενδεικτικά, με τον παλιό Ποινικό Κώδικα όποιος είχε περισσότερες καταδίκες ισόβιας κάθειρξης, έπρεπε να παραμείνει στη φυλακή για 19 έτη, ενώ με τον νέο Ποινικό Κώδικα 25 έτη».
 
Ο «φιλελεύθερος νομικός» επαίρεται επειδή με τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί της υπουργίας του χειροτέρευσαν οι όροι έκτισης των ποινών. Μ' άλλα λόγια, ο Καλογήρου καμαρώνει επειδή επί των ημερών του υπερίσχυσε η κατασταλτική έναντι της φιλελεύθερης γραμμής στο Ποινικό Δίκαιο!
 
Οσο για τις αποφυλακίσεις με «βραχιολάκι», υπενθυμίζει ότι υπάρχει δικλίδα ασφαλείας, έστω και προσωρινή: «Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ. 62/2014 δεν εμπίπτουν στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης όσοι έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Συνεπώς, σήμερα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο εν λόγω θεσμός στις περιπτώσεις που αφορούν τα προκείμενα δημοσιεύματα».
 
Αλλά και για όσους φοβούνται ότι μπορεί το συγκεκριμένο ΠΔ να αλλάξει, υπάρχει και άλλη ασφαλιστική δικλίδα. «Πέραν αυτού, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κανένα αίτημα αποφυλάκισης από μόνο του δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυτή, αφού απαιτείται απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, που κρίνει τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις», λέει με νόημα ο Καλογήρου.
 
Το επόμενο βήμα έγινε από τον ίδιο τον Τσίπρα, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ: «Κανένα Δικαστικό Συμβούλιο δεν θα αποφασίσει την αποφυλάκιση του Κουφοντίνα»! Ο πρωθυπουργός και από μεθαύριο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει «γραμμή» στο δικαστικό μηχανισμό: απορρίψτε κάθε αίτηση αποφυλάκισης του Κουφοντίνα (και όχι μόνο) και από εμάς δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. Ο νόμος προβλέπει αποφυλακίσεις με όρους, οπότε σε εσάς επαφίεται το καθήκον να μην αποφυλακίσετε τους πολιτικούς κρατούμενους!
 
Στο ίδιο ζήτημα επανήλθε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αχτσιόγλου: «Σε ό,τι αφορά τους ισοβίτες και τους πολυϊσοβίτες, επίσης έχουμε αυστηροποίηση των ποινών που εκτίονται. Με το προηγούμενο σύστημα θα έπρεπε κάποιος να έχει μείνει στη φυλακή 16 με 19 χρόνια, προκειμένου να δικαιούται να κάνει αίτηση για υφ΄ όρων απόλυση. Με το νέο σύστημα θα πρέπει να μείνει στη φυλακή τουλάχιστον 25 χρόνια για να δικαιούται να κάνει αίτηση για υφ' όρων απόλυση. Κατά τα λοιπά, οι θεσμοί της υφ΄όρων απόλυσης υπάρχουν παγίως στο ποινικό μας δίκαιο». Και το συμπέρασμα, με έμφαση: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση απελευθέρωσης καταδικασμένων σε πολλές φορές ισόβια λόγω τρομοκρατικών ενεργειών».
 
Αυτοί οι κρατούμενοι είναι ειδικής κατηγορίας κρατούμενοι. Μπορεί τα δικαστήρια που τους καταδίκασαν να έσκιζαν τα ρούχα τους ότι τους καταδικάζουν ως κοινούς ποινικούς κρατούμενους, όμως εξαιρούνται απ' ό,τι ισχύει για τους κοινούς ποινικούς κρατούμενους. Ετσι και κάποιος απ' αυτούς ζητήσει να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι», τα δικαστήρια πρέπει να απορρίψουν το αίτημά του.
 
Με την ίδια λογική, χωρίς καμιά ιδιαίτερα διασταλτική ερμηνεία, καλά κάνει εκείνο το κομμάτι του δικαστικού μηχανισμού που στερεί από τον Δ. Κουφοντίνα την κανονική άδεια που δικαιούται! Αυτό είναι το μήνυμα του Τσίπρα και των συριζαίων, που αποδεικνύονται και σ' αυτόν τον τομέα ως η «βρομιάρα Αριστερά» της πιο άγριας καταστολής.
Σάββατο 06 Ιουλίου 2019