Δευτέρα 06 Ιουλίου 2020 | 08:15

ΔιεθνήPointer

Βαμμένη στο αίμα η αιγυπτιακή χούντα

 
Πληθαίνουν οι καταγγελίες, ακόμα και από δυτικές ΜΚΟ, που κάνουν λόγο όχι απλώς για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από την αιγυπτιακή στρατιωτική χούντα, αλλά για εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας σε βάρος του αιγυπτιακού λαού και των αντιφρονούντων. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική ΜΚΟ Human Rights Monitor, η οποία καταγγέλλει τον Σίσι και καλεί για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποκαλυφθούν τα συστηματικά εγκλήματα της χούντας.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η HRM, τα εγκλήματα της χούντας, που συμπεριλαμβάνουν βασανιστήρια, εξαφανίσεις, δολοφονίες και γενοκτονία, υπάγονται στη Συνθήκη της Ρώμης και χαρακτηρίζονται ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Στο βόρειο Σινά ο αιγυπτιακός στρατός έχει δολοφονήσει περισσότερους από 4.000 αμάχους και έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες, ενώ έχει κατεδαφίσει εκατοντάδες σπίτια αμάχων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων, χωρίς να παρέχει κατάλυμα στους πληγέντες. Παράλληλα, 83 καταδικασμένοι σε θάνατο περιμένουν να εκτελεστούν άμεσα, ενώ οι καταγγελίες ανδρών και γυναικών ότι βιάστηκαν ή παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους αιγύπτιους μπάτσους κατά τη διάρκεια της σύλληψης και ανάκρισής τους είναι χιλιάδες. Αντιφρονούντες απολύονται μαζικά από τις δουλειές τους, υπόκεινται σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μπαίνουν σε τρομολίστες από τη μια μέρα στην άλλη και δαιμονοποιούνται από τα ΜΜΕ που είτε ανήκουν στο στρατό είτε ελέγχονται ασφυκτικά από τη χούντα.
 
Η κρατική καταστολή την περίοδο Μουμπάρακ και Μόρσι μοιάζει σαν απαλό χάδι στο μάγουλο του λαού σε σχέση με αυτή του ματοβαμμένου καθεστώτος Σίσι, που έχει μετατραπεί σε αγαπημένο παιδί των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και σε στενό στρατιωτικό σύμμαχο όχι μόνο του Ισραήλ αλλά και του ελληνικού κράτους, με ευθύνη κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του θεμελιώθηκε γερά αυτή η συνεργασία.
Σάββατο 06 Ιουλίου 2019