Πέμπτη 09 Ιουλίου 2020 | 04:02
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση παίζει έντονα το «μήνυμα». Κυρίως από εκείνους που δεν έχουν τα φόντα να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο λαός καλείται να συμμετάσχει και να ψηφίσει για να στείλει «μήνυμα». Μόνο η αποχή –συνειδητή ή μη– δε θεωρείται μήνυμα! Αλλοι καλούν σε υπερψήφισή τους για να σταλεί απλώς «αγωνιστικό μήνυμα» και άλλοι «για να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση που θα στηρίξει τους λαϊκούς αγώνες».
Πλήρες άρθρο...
Η ανάλυση που ακολουθεί δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο φύλλο μας στις 18.9.2015. Δυο μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Διατηρεί αναλλοίωτη την επικαιρότητά της, γι' αυτό και την αναδημοσιεύουμε επικαιροποιημένη.   Κάθε φορά που έχουμε εκλογές, η ίδια συζήτηση: «Και τι να κάνουμε; Κάποιον πρέπει να ψηφίσουμε, ας κατεβαίνατε εσείς, να ψηφίσουμε εσάς».
Πλήρες άρθρο...
Τελικά, ποιον πρέπει να πιστέψουν οι έλληνες πολίτες; Τον Τσίπρα που μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του, λέει ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλάει μόνος του, αλλά μιλάει έχοντας στο πλευρό του την ΕΕ, όλα τα κράτη της ΕΕ, τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και κάθε χώρα σε κάθε γ
Πλήρες άρθρο...
Εχει μεγάλο θράσος η Τώνια Μοροπούλου που μιλάει για «πόλεμο λάσπης» και για πόλεμο «που προσπαθεί να σπιλώσει το έργο μου με αήθη τρόπο από αυτούς που ενορχηστρώνουν την επίθεση». Ξεχνάει τι έγινε προ διμήνου με τη Μυρσίνη Λοΐζου που έπαιρνε την καλλιτεχνική σύνταξη της μάνας της και μετά το θάνατό της; Ξεχνάει τι έσουρνε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ;   Οσο για τις δικαιολογίες, αυτές της Μυρσίνης παρουσιάζουν πραγματικά μεγάλη ομοιότητα (αν όχι ταυτότητα) μ' αυτές της Τώνιας.
Πλήρες άρθρο...
Ο φίρερ της ΧΑ Μιχαλολιά-κος έχει συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές δε θα υποστεί απλά μια νέα εκλογική ήττα, όπως έγινε στις εκλογές για την ευρωβουλή και για τις δώδεκα περιφέρειες, αλλά ότι θα συντριβεί από το αστικό συντηρητικό κόμμα της ΝΔ, στον αγώνα που αυτό κάνει για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και να εφαρμόσει τη δική του αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, πατώντας πάνω στην αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τσίπρα.
Πλήρες άρθρο...
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελής ζητά να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, τις οποίες ο ίδιος είχε θεωρήσει ανάξιες λόγου και είχε θέσει στο αρχείο, πριν από μερικούς μήνες! Προέκυψαν, λέει, καινούργια στοιχεία.
Πλήρες άρθρο...
Αγανάκτησε ο Συνήγορος του Πολίτη από το «μεγάλο αριθμό αναφορών πολιτών που διαμαρτύρονται, επειδή ο ΕΦΚΑ αρνείται να τους χορηγήσει απόφαση επανυπολογισμού της σύνταξής τους που διενεργήθηκε σύμφωνα με τον Ν. 4387/2016». Και προτείνει (δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο) «να γίνει άμεση έγγραφη γνωστοποίηση των ατομικών διοικητικών πράξεων στους συνταξιούχους, που θα περιλαμβάνουν τον αναλυτικό τρόπο και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού της σύνταξης» (η έμφαση του ΣτΠ).
Πλήρες άρθρο...
«Προσωπικά δε βλέπω κανέναν δημοσιονομικό χώρο για το ψηφισμένο φορολογικό πακέτο», δήλωσε ο Στουρνάρας στη γερμανική «Χάντελσμπλατ», η οποία τον παρουσιάζει ως «ενοχλητικό σοφό», στον οποίο αρέσει να θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, να «ψέλνει τον εξάψαλμο» στον Τσίπρα και να του υπενθυμίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία.
Πλήρες άρθρο...
«Πιστεύουμε στην αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα. Πρέπει να έχουμε τον τρόπο να καταλάβουμε τι πάει καλά και τι στραβά και να το διορθώνουμε. Οχι επειδή πέρασε από το μυαλό του αρμόδιου, αλλά μέσα από μία διαδικασία. Η αξιολόγηση είναι η επιβράβευση του καλύτερου.
Πλήρες άρθρο...
«Τη Δευτέρα, έριξαν ένα μη επανδρωμένο drone που πετούσε σε Διεθνή Υδατα. Είμασταν έτοιμοι και φορτωμένοι για αντίποινα χθες βράδυ, σε τρία διαφορετικά σημεία, όταν ρώτησα πόσοι θα πεθάνουν. Εκατόν πενήντα, κύριε, ήταν η απάντηση από έναν Στρατηγό. Δέκα λεπτά πριν από την επίθεση τη σταμάτησα.
Πλήρες άρθρο...
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο στα τέλη του περασμένου Απρίλη, έχει ρίξει την αντιπολίτευση σε μεγάλη απελπισία. Ο αρχηγός της και πρόεδρος του κοινοβουλίου Χουάν Γκουαϊδό παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη ως προς την αναμενόμενη στήριξη από το στρατό.
Πλήρες άρθρο...
Η Ζωή τους έριξε πόρτα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τους έριξε πόρτα, τον Μπαρουφάκη δεν τον θέλουν (αυτός να δεις), τι να κάνουν και οι λαετζήδες, αποφάσισαν να ξανακατέβουν μόνοι τους (χωρίς τον Λαφαζάνη που αποσύρθηκε). Από τον Δημήτρη Στρατούλη, που υπογράφει ως «μέλος ΠΓ της ΛΑΕ Πρώην Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Βουλευτής Β’ Αθήνας», λάβαμε ανακοίνωση με την οποία μας ενημερώνει «για την υποψηφιότητά του στην Β΄ Αθήνας στο Βόρειο Τομέα με τη ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΛΑΕ)».
Πλήρες άρθρο...
«Θέλουμε πραγματικά να διευκολύνουμε όλες τις εργαζόμενες μητέρες που πασχίζουν σήμερα να κρατήσουν την ισορροπία μέσα στην οικογένειά τους, στη δουλειά, στις υποχρεώσεις του σπιτιού. Θα καθιερώσουμε άμεσα αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο μέλος ελληνικής οικογένειας, καθώς και 2.
Πλήρες άρθρο...
Οπως μας ενημέρωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, «τελικά δεν έγινε εφικτό να υπάρχει σε αυτές τις εκλογές μια ευρεία πράσινη λίστα που να θέτει στο κέντρο της πολιτικής τις πράσινες εναλλακτικές λύσεις». Ξεκίνησε μεν «μια ενδιαφέρουσα συνεργασία» και «ξεπεράστηκαν γρήγορα πολλά από τα τραύματα του παρελθόντος»
Πλήρες άρθρο...
Το στραπάτσο που έπαθε ο Ερντογάν στην Ιστανμπούλ είναι τελεσίδικο. Οσο κι αν προσπάθησε να κρατήσει την πόλη της οποίας ήταν κάποτε δήμαρχος, τα αποτελέσματα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που στις προηγούμενες εκλογές τον περασμένο Μάη είχε κερδίσει με λιγότερες από 13.
Πλήρες άρθρο...
Από τα μέσα του περασμένου Απρίλη, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αχτσιόγλου, διαφήμιζε ρυθμίσεις για τους κούριερ, οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηταν η περίοδος που όλο το αστικό σύστημα επεδείκνυε το υποκριτικό του ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον σκληρά εργαζόμενο και εκμεταλλευόμενο κλάδο εργατών.
Πλήρες άρθρο...
Παράνομη μεταχείρισή του από τη διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού, μετά από παρέμβαση της Αντιτρομοκρατικής, καταγγέλλει ο Κώστας Σακκάς. Συγκεκριμένα ο Κ. Σακκάς μετήχθη από τις Φυλακές Νιγρίτας στις Φυλακές Κορυδαλλού, με απόφαση της ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών) του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Πλήρες άρθρο...
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, στην αρχή της περασμένης βδομάδας, έστειλε στην ΕΠΟ το βούλευμα για τους 28 κατηγορουμένους, που παραπέμπονται σε δίκη για την υπόθεση σύστασης συμμορίας στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την απόφαση που πήρε ο Αρειος Πάγος.
Πλήρες άρθρο...
Εχει κάθε λόγο για να χαμογελά η κεφαλαιοκρατία. Για πρώτη φορά στα χρόνια των Μνημονίων θα γίνει αλλαγή κυβέρνησης χωρίς εντάσεις, χωρίς ακραία ρητορική, με σεβασμό όλων των κομμάτων εξουσίας στο μνημονιακό πλαίσιο της κινεζοποίησης και της εκποίησης της κρατικής περιουσίας.
Πλήρες άρθρο...
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μ. Χριστοδουλάκη, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι το ΚΙΝΑΛ δε θα αφήσει να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες θα προκαλέσουν περαιτέρω αστάθεια, λόγω απλής αναλογικής, και ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει την κυβέρνηση του πρώτου κόμματος, χωρίς να συμμετάσχει σ' αυτήν, με ψήφο ανοχής.
Πλήρες άρθρο...
Στη φάση των απολογιών μπήκε από τις 20 Ιούνη η δίκη των νεοναζιστών της ΧΑ, ξεκινώντας από τους κατηγορούμενους νεοναζιστές για τη στυγνή δολοφονία (ανθρωποκτονία, με αυστηρά νομικούς όρους) του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα. Οι κατηγορούμενοι είναι 18, από τους οποίους ο Γ.
Πλήρες άρθρο...
Ολο το χρονικό διάστημα που διαχειρίστηκαν την καπιταλιστική εξουσία τα Τσιπράκια φρόντισαν, μέχρι το τέλος, να ικανοποιήσουν όλες τις απαιτήσεις των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους σκέφτονταν, προσδοκούσαν, ότι ικανοποιώντας αυτές τις απαιτήσεις θα έχουν και εκλογικά οφέλη.
Πλήρες άρθρο...
Για πρώτη φορά από τότε που χώρισαν τα τσανάκια τους, τον Ιούλη του 2015, ο Τσίπρας επιτέθηκε στον Μπαρουφάκη. Τι έλεγε γι' αυτόν όταν τον έδιωξε από την κυβέρνηση; «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ' ό,τι την μιλάνε αυτοί».
Πλήρες άρθρο...
«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Χρειάσθηκαν τρία και πλέον έτη για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία, για την οποία αισθάνομαι ότι πρέπει να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου της ΑΕΚ, τους διοικητικούς, οικονομικούς και τεχνικούς παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής και τους επικεφαλής των τμημάτων.
Πλήρες άρθρο...
Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα πρόωρης εξόφλησης των δανείων που έχει πάρει από το ΔΝΤ, δήλωσε προ ημερών ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Οπως είπε, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στο αίτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του από την Ελλάδα, όμως τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων.
Πλήρες άρθρο...
Διέρρηξε τα ιμάτιά της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος ότι είναι κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.   Τη στάση της  χαρακτηρίσαμε άκρως υποκριτική μετά την ψήφιση του νόμου για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και TΕΙ, ο οποίος περιέχει και τη ρύθμιση με την οποία τα κολλέγια, που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού ανωτατοποιούνται και γίνονται ουσιαστικά πανεπιστήμια.
Πλήρες άρθρο...
Την Τρίτη 25 Ιούνη, ξεκίνησε στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, Μάναμα, το αμερικανόπνευστο συνέδριο για την Παλαιστίνη με τίτλο «Ειρήνη για την Ευημερία», στο οποίο ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζάρεντ Κούσνερ (γαμπρός του Τραμπ) παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για την «επίλυση» του Παλαιστινιακού, την κακόφημη «Συμφωνία του Αιώνα» ή, όπως αρέσκεται να την αποκαλεί ο τύποις εμπνευστής της Κούσνερ, «Ευκαιρία του Αιώνα» για τους Παλαιστίνιους.
Πλήρες άρθρο...
Την αιφνιδίασαν, λέει, την Αχτσιόγλου οι «δημοσιογράφοι» του χαζοκάναλου. Τόσο πολύ την… αιφνιδίασαν, που ήταν ήδη καλωδιωμένη με το ασύρματο μικρόφωνο πέτου και βάδισε άνετα από τον κήπο στο κτίριο με την κάμερα να την ακολουθεί με οπισθοπορεία του χειριστή της.
Πλήρες άρθρο...
Ο Σαμαράς κατονόμασε τον Παπαγγελόπουλο ως τον «Ρασπούτιν» που καταγγέλλουν διάφοροι δικαστικοί. Οταν ρωτήθηκε σχετικά ο Τσίπρας (συνέντευξη στο CNN.gr), απάντησε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος σ' αυτή τη δήλωση του κ. Σαμαρά».
Πλήρες άρθρο...
Μέσα στην απελπισία τους για την επερχόμενη ήττα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη συντριβή, οι συριζαίοι μηχανεύονται πράγματα που περισσότερο τους εκθέτουν παρά τους δίνουν πόντους. Ακούσαμε, λοιπόν, τον Τσίπρα στην ΕΤ3 να λέει πως αν συμφωνεί και η ΝΔ, μπορεί να επεκτείνει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις και στις επιχειρήσεις, θεσπίζοντάς τη με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Πλήρες άρθρο...
Το Ποτάμι δεν κατεβαίνει στις εκλογές, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται ως πολιτικό κόμμα! Αν δεν το πιστεύετε, σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη έκανε συνέδριο με θέμα τα ελληνοτουρκικά. Ναι, έχει και θέσεις για τα ελληνοτουρκικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μη μας ρωτήσετε ποιες είναι, γιατί αυτές αλλάζουν συνεχώς.
Πλήρες άρθρο...
Ποιος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε φροντίζει για τη «μεσαία τάξη»; Μπορεί να μην έχει δώσει καμιά απάντηση για το ποια τέλος πάντων είναι αυτή η «μεσαία τάξη», όμως ο Τσίπρας την προσωποποίησε στους χοντρέμπορους της λαχαναγοράς, σ' αυτούς που πίνουν το αίμα των φτωχών αγροτών με το μπουρί της σόμπας.
Πλήρες άρθρο...
Το δρόμο τον άνοιξαν οι κυβερνώντες και θα συνεχίσουν με επιτυχία οι επόμενοι. Είναι το έργο της γενίκευσης της λεγόμενης Μαθητείας, που εξασφαλίζει τσάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις, καλύπτει την ανεργία και προσδοκά να μυήσει τους νέους στο status της καπιταλιστικής επιχείρησης, ώστε μεθαύριο ως εργαζόμενοι, να γίνουν οσφυοκάμπτες και υποταγμένοι δούλοι στα αφεντικά.
Πλήρες άρθρο...
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, εκτός από παιχταράς (ή μάλλον επειδή είναι παιχταράς), είναι ένα «προϊόν». Το οποίο το διαχειρίζονται μανατζαραίοι-επιστήμονες στη δουλειά του πλασαρίσματος τέτοιων «προϊόντων». Εκτός από την αμερικάνικη αγορά, το συγκεκριμένο «προϊόν» πρέπει να είναι συνεχώς τοποθετημένο και στην ελληνική αγορά.
Πλήρες άρθρο...
Κάθε κόμμα (ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας και ιδεολογικής φυσιογνωμίας) που κατεβαίνει στις εκλογές κάνει καμπάνια κατά της αποχής. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται σ' αυτήν την καμπάνια είναι παλιά και τετριμμένα. Στην κορωνίδα αυτών των επιχειρημάτων βρίσκεται το «μην αφήνεις τους άλλους να αποφασίζουν για σένα».
Πλήρες άρθρο...